Mi az a negging, és hogyan mérgezi meg az életed?

2024. szeptember 13.
A negging rendkívül alattomos és sunyi módon rombolja az önbizalmunkat és az önértékelésünket.
negging jelei
  • A negging a szóbeli/érzelmi bántalmazás része lehet.
  • A negging áldozatai elbizonytalanodnak önmagukban és képességeikben.
  • Mutatunk 5 jelet, amelyekről felismerhetjük a negginget.

A „negging” egy relatíve új kifejezés (a negatív szóból ered), ami a mérgező viselkedés egy olyan típusát írja le, amellyel valószínűleg mindannyian találkoztunk már valamikor az életünkben. Akár ítélkező családtagok, mérgező barátok vagy egy abuzív partner által. De mi is pontosan a negging?

A rövid válasz: minden olyan kommunikáció, amelynek célja, hogy lehúzzon vagy elbizonytalanítson bennünket. Különböző okai lehetnek annak, hogy egy adott személy miért viselkedik így, miért alkalmazza ezt a technikát – de érdemes megjegyezni, hogy súlyosabb esetekben ez a viselkedésminta az érzelmi bántalmazással járhat együtt.

Mi az a negging?

A negging egy elég tág fogalom, amely arra utal, hogy egy személy negatívan viselkedik velünk szemben. Ez a negatív viselkedés azonban nem abból fakad, hogy a másiknak éppen rossz napja, vagy rossz kedve van és ezt kivetíti a ránk. A neggingelésre hajlamos emberek általában bizonytalanok önmagukkal kapcsolatban, és úgy próbálják megerősíteni a saját önbizalmukat, hogy a másikat lehúzzák. Ami a negginget igazán alattomossá teszi, hogy ez a lehúzás nem mindig nyilvánvalóan és közvetlenül történik. 

Mitől lesz mérgező a negging?

A negging azért tud rendkívül káros lenni, mert a másik ember sokszor bókokba csomagolja a rendkívül alattomos sértéseit. Ha valaki egyenesen odasétálna hozzánk és például csúnyának nevezne bennünket, valószínűleg könnyen el tudnánk küldeni a fenébe, és kevésbé vennénk komolyan. A negging azonban alattomos és álcázott. 

„Tegyük fel, hogy a pároddal való randi előtt szépen felöltözöl és remekül érzed magad a bőrödben. Ám amikor kisétálsz a szobából, a partnered ezt mondja: »emlékszel arra a ruhára, amit múlt héten viseltél? Na, abban nagyon jól néztél ki.« Ekkor teljesen elbizonytalanodsz és azon fogsz gondolkodni, vajon a párod azt akarta-e vajon mondani, hogy nem áll jól az a ruha, amit éppen viselsz” – mondta a jelenségről Jennifer Kelman mentális egészségügyi szakértő.

A negging célja tehát, hogy elültesse a kétség, a bizonytalanság és az általános zavarodottság magvait.

Egy ilyen „bókot” hallva sokszor nem is tudatosul bennünk, hogy a másik valójában egy sértést mondott – ám a hatására mindenképpen rosszul fogjuk magunkat érezni.

„A negging elbizonytalanít, találgatásra késztet, és azzal a szándékkal történik, hogy egészségtelen hatalmi dinamikát hozzon létre vagy tartson fenn a kapcsolatban” – mondja Kelman. Más szóval, ez az érzelmi bántalmazás egy formája lehet, amely szorosan kapcsolódik a gaslightinghoz. A negging negatív hatással lehet az önbecsülésünkre, az önbizalmunkra, miközben arra kényszerít, hogy továbbra is a bántalmazónk jóváhagyását és megerősítését keressük. Bár valójában a negging elkövetőjének vannak bizonytalansági és önértékelési problémái, a negging miatt mi is ugyanolyan rosszul fogjuk érezni magunkat, mint ő.

Egy rendkívül hatékony manipulációs taktika, amely elég alattomos és finom ahhoz, hogy a bántalmazó feddhetetlen maradjon.

A negging 5 jele

A negging célja, hogy elültesse a kétség, a bizonytalanság és az általános zavarodottság magvait.

A negging célja, hogy elültesse a kétség, a bizonytalanság és az általános zavarodottság magvait.

1. Kétértelmű bókok

A negging egyik legfőbb ismertetőjegye, amikor a másiktól kétértelmű, rejtett sértést tartalmazó bókot kapunk. „Valaki mond neked valami szépet, de a bókhoz egy sértést csatol. Tényleg kapsz egy bókot, ugyanakkor rögtön egy sértés is lecsap rád” – magyarázza Kelman. Egy ilyen helyzetben még ha meg is próbálnánk számon kérni a másikat a sértés miatt, valószínűleg sikertelenül járnánk. A bántalmazó ilyenkor gyakran azzal védekezik, hogy „ő csak bókolt nekünk”.

Példa: „Hűha! Megkaptad az állást! Az interjú biztos nagyon jól sikerült… nem gondoltam volna, hogy képes leszel rá.”

2. Hasonlítgatás

A neggingelő emberek imádnak hasonlítgatni. De általában nem jó értelemben. Az összehasonlítások célja helyette az, hogy kiemeljék a hibáinkat, zavarba hozzanak, és alkalmatlannak érezzük magunkat. Azt is jó tudni, hogy a kétértelmű bókok és a sértő összehasonlítások gyakran szorosan kapcsolódnak egymáshoz. 

Példa: „Ó, de jól nézel ki, amikor sminket viselsz! De láttad már XY-t? Imádom, ahogy ő csinálja a sminkjét.”

3.  Kételkedni kezdünk önmagunkban

Ahogy korábban is írtuk, a negging rendkívül negatívan tud hatni az önbizalmunkra. A neggingelő személy azt akarja, hogy bizonytalannak érezzük magunkat – ebben valószínűleg a saját bizonytalansága, féltékenysége vagy mindkettő motiválja. Nem akarja azt látni, hogy élvezzük a jól megérdemelt önbizalmunkat. 

Példa: „Meglep, hogy jelentkezel arra a gyakornoki állásra. Valószínűleg túl nagy falat lenne számodra.”  

4. Minden a másikról szól

Valami nagyszerű hírrel térünk haza, amit meg akarunk osztani a partnerünkkel; esetleg elértünk egy nagyobb vagy kisebb eredményt, amire igazán büszkék vagyunk. A sikertörténetünk boldog ünnepléséből azonban villámgyorsan háziverseny kerekedik. Nem számít, hogy a párunkról, a barátunkról, vagy az anyánkról van-e szó – ha a szóban forgó személy azonnal magára és a saját korábbi eredményeire tereli a beszélgetés irányát, akkor valószínűleg negginggel van dolgunk.

A hatása? „A korábbi nagyszerű érzésed hirtelen leértékelődött és már nem is vagy annyira büszke magadra az elért eredményeddel kapcsolatban” – magyarázza Kelman. Más szóval, az egészséges egónkat épp most dózerolta le valaki más egészségtelen egója.

Példa:

Te: „A legújabb cikkemet nagyon megdicsérte a szerkesztőm, és sokan is olvasták.” Ő: „De jó! Emlékszem, milyen izgatott voltam, amikor az ország legnagyobb lapjaiban jelentek meg a cikkeim. Igazán vissza kellene térnem az íráshoz. Olyan jó voltam benne.”

5. Sértések kérdésekbe csomagolva

Ha neggingről és manipulációról van szó, a sértő kérdések is az egyik leggyakrabban előforduló jelnek tekinthetők. Hogy mi történik ilyenkor? A neggingelő személy egyszerűen csak egy kérdőjelet biggyeszt az egyébként sértő kijelentése mögé. Ezzel a sunyi húzással a bántalmazó ártalmatlan érdeklődésnek, egy jó szándékú beszélgetésindítónak álcázza a sértéseit.  

Példa: „Tényleg azt hiszed, hogy megvan benned az a képesség, ami egy ilyen munkához szükséges?”

Fotó: Getty Images Forrás: PureWow