Ha igazán aprócska, kistestű kutyára vágysz, ezekből a fajtákból válassz

2024. október 02.
Kicsi a bors, de erős - az alábbi kistestű, de annál energikusabb kutyafajtákra ez a mondás tökéletesen illik.
Kistestű kutyafajták
  • A kistestű kutyafajták bár kis helyen is elférnek, mozgásra, az energiájuk levezetésére szükségük van.
  • A csivava a világ legkisebb kutyafajtája, ami mérete ellenére kifejezetten harcias.
  • Vásárlás helyett inkább fogadjunk örökbe egy kutyát!

Milyen kutya úgy tökéletes, ahogy van – függetlenül a méretéről. De nem minden kutyaméret ideális minden gazdijelölt számára: a nagytestű és a közepes testű kutyafajták nem igen illenek bizonyos otthonokba. Ha például túlságosan kicsi a hely és korlátozott a mozgáslehetőség, egy kistestű kutyafajta ideálisabb választás lehet. Arra azonban fontos figyelni, hogy bár a következő kistestű kutyusok kisebb helyen is elférnek, a sétáltatásra és az energiájuk levezetésre ugyanúgy (sőt néha még jobban) szükségük van, mint nagyobb testű társaiknak.

Mutatunk 10 olyan imádnivaló kistestű kutyafajtát, ami bármilyen aprócska lakásban elfér!

Noha a következőkben fajtatiszta kutyákat mutatunk, nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy – amennyiben lehetőségünk van rá – a vásárlás helyett fogadjunk inkább örökbe. Rengeteg fajtamentés működik már Magyarországon is, a védenceik között mi is megtalálhatjuk a négylábú családtagunkat. 

1. Csivava

A világ legkisebb testű kutyája a csivava

A világ legkisebb testű kutyája a csivava

A csivava a világ legkisebb kutyafajtája. Ez a mexikói Chihuahua államról elnevezett hűséges és energikus aprócska kutyus határozott nevelést igényel. Bár kistermetű, de rendkívül harcias tud lenni. A testtömege mindössze 2 kg körül van.

Élettartama: 12-20 év

2. Jack Russell terrier

Nagyon izgága kistestű kutyafajta a Jack Russel terrier

Nagyon izgága kistestű kutyafajta a Jack Russel terrier

A Jack Russell terriereket kisebb vadállatok, rókák, borzok, rágcsálók előcsalogatására tenyésztett ki. Ezek a kutyusok kifejezetten intelligensek és rendkívül energikusak. Testtömegük 5-6 kg körül mozog.

Élettartama: 10-14 év.

3. Yorkshire terrier

A yorkshire terrier nemcsak kistestű, de még hipoallergén is!

A yorkshire terrier nemcsak kistestű, de még hipoallergén is!

A mindössze 3 kilós yorkshire terrierek is igazi kis örökmozgók. A gyönyörű, selymes bundájuknak van egy további előnye is: hipoallergén!

Élettartama 11-15 év.

4. Shih-tzu

Rendkívül bájos, kistestű kutyafajta a shih-tzu

Rendkívül bájos, kistestű kutyafajta a shih-tzu

A shih-tzuk annyira bájosak, hogy mindenki szívét megmelengetik. Szelídek és hűségesek, ugyanakkor büszke, arisztokratikus temperamentummal rendelkeznek. Időnként makacsok lehetnek. Testtömegük 4,50 és 8,20 kg között változik.

Élettartama: 12-16 év.

5. Mopsz

Rendkívül játékos kistestű kutyák a mopszok

Rendkívül játékos kistestű kutyák a mopszok

A mopszok hűségesek és ragaszkodóak mindenkihez (beleértve az idegeneket is), rendkívül játékosak és mindig készen állnak a kalandra. Intelligensek, bár a makacsságuk miatt gondot okozhat a kiképzésük. Testtömegük 6,5–8,5 kg között mozog.

Élettartama:  9-11 év.

6. Törpe pinscher

A kistestű törpe pinscher nem ismer félelmet

A kistestű törpe pinscher nem ismer félelmet

A félelmet nem ismerő és életvidám törpe pinchserek sokkal több aktivitást igényelnek, mint ránézésre gondolnánk. Ez a 4-6 kg-os testtömegű kutya szorosan kötődik a családjához, vidám, békés és öntudatos állat.

Élettartama: 10–13 év.

7. Border terrier

A border terrier is egy kistestű kutyafajta

A border terrier is egy kistestű kutyafajta

A rámenős és vidám border terrierekről köztudott, hogy szeretnek keményen dolgozni. Ösztönösen üldözni kezdenek más állatokat (vagy akár autókat), ezért a gazdiknak különösen ébernek kell lenniük. Testtömegük mindössze 5–7 kg,

Élettartama: 12-15 év.

8. Schipperke

A schipperke egy nagyon szeretnivaló kistestű kutyafajta

A schipperke egy nagyon szeretnivaló kistestű kutyafajta

Semmi sem kerülheti el az élénk és éber házőrző, a schipperke figyelmét. Hűségesen és derekasan megvédi családját, jól kijön a gyerekekkel, a durva bánásmódot azonban nem bírja.  Testtömegük 3-9 kg között van.

Élettartama: 13–16 év.

9. Angol cocker spániel

Szeretnivaló kistestű kutyafajta az angol cocker spániel

Szeretnivaló kistestű kutyafajta az angol cocker spániel

Ezek a spánielek valamivel többet nyomnak, mint népszerű amerikai társaik, de vidám személyiségükkel ugyanolyan könnyen megnyerik a családokat. Ám ha nem mozoghatják le fölös energiáikat, ezek a kutyusok könnyen stresszessé, és ebből kifolyólag szeszélyessé válhatnak. Az angol cocker spánielek az előbbi kutyusoknál többet nyomnak, 13-14 kg között van a testtömegük.

Élettartama: 12 – 15 év.

10. Basenji

A basenji egy Afrikából származó kistestű kutyafajta

A basenji egy Afrikából származó kistestű kutyafajta

A basenji Afrikából származik, eredetileg vadászkutyaként tartották őket, mivel rendkívül intelligensek, ám emellett érzelmesek is. Egyike azon ritka kutyáknak, melyek nem tudnak ugatni, de ha felidegesítik őket, úgy csaholnak, mint egy farkas. Testtömegük 9,5-11 kg között van.

Élettartama: 12-17 év

Fotó: Getty Images Forrás: Good Housekeeping