Ákos még közelebb rajongóihoz

2013. július 22.

Idén abban a szakmai elismerésben részesült, hogy megkapta a Fonogram-díjat. Ákos azonban az emberek szeretetét mindennél többre tartja. Szerinte a legfontosabb díjat újra meg újra a közönség osztja ki azzal, ha érdeklődik a produkció iránt.

Mi alapján választottad ki a Még közelebb turné helyszíneit?

Tizennyolc éve járom az országot, szívesen koncertezem olyan helyen, ahova szeretettel visszavárnak. Pécs és Zalaegerszeg remélhetőleg ilyen helyszínek. De jó néha olyan városban is játszani, ahova ritkán vagy még soha nem jutottam el: ilyen Veszprém és Kecskemét.

Hova kötnek szép emlékek?

A pécsi nők szépsége legendás, ráadásul közel van a villányi borvidék. A legutóbb, amikor Pécsett játszottunk, a koncert után Tiffán Zsolt borosgazda vendégelte meg a csapatot. Ez igen emlékezetes este volt, máig hangos röhögések közepette emlegetjük a turnébuszban. De Zalaegerszeghez is kapcsolódik néhány korhely emlékünk.

Az egyes koncertek hangulatát, esetleg programját befolyásolja, hogy éppen hol játszotok?

A repertoárt mindig hosszas viták közepette alakítjuk ki a próbákon: ezen soha nem változtatunk. Az idei turné gerincét a Még közelebb című platinalemezes stúdióalbum dalai adják. Ezeknek a szerzeményeknek a hangütése határozza meg, hogy milyen korábbi dalokat válogatunk be a több mint kétórás koncertműsorba. Kevés ismert slágert játszunk, mégis az egyik pillanatban rázkódik a csarnok a heves közönségreakciótól, a másikban pedig már visszafojtott lélegzettel figyelnek az emberek. Nagyon jó érzés így koncertezni!

Milyen látvány fogadja majd a koncertre látogatókat?

A tavaly decemberben megrendezett villámturné öt előadását 30 ezer érdeklődő látta. Az akkor kipróbált színpadképet idén Kentaur barátom díszlet- és világításötletei gazdagítják. Egy színpadon a húsz zenész, a nagy kivetítő és az elegáns világítás biztosan nem gyakori jelenség a mai magyar produkciók között.

Fotó: Emmer László

‘),