Belvárosi misszionáriusok

2013. július 22.

A londoni Portobello Market nyüzsgését idéző bazár költözött a Gozsdu-udvar szecessziós passzázsába: a Gouba kitalálói, Vajda Marci és Tamás Gyuri igazi művészsoros-bolhapiacos életérzést teremtettek Budapest kellős közepén.

Honnan jött az ötlet?
Gyuri: Egyszerűen megirigyeltük külföldön a nagyvárosi művészpiacok hangulatát. Budapesten ráadásul jellemzően kevés program van vasárnap, egy ilyen bazár viszont rengeteg embert kicsalogat.
Dizájnpiac eddig is volt.
Marci: Ez igaz, a Gouba viszont túlmutat azon, hogy egy szóval meg lehessen határozni. Nálunk a művészvásár mellett megfér a bolhapiac is, miközben folyamatosak a koncertek és a performanszok – de egy spontán fröccsre is érdemes leugrani.   
A kiállítókat személyesen válogatjátok?
Gyuri: Egy kulturális egyesület áll mögöttünk, velük együtt zsűrizzük a jelentkezőket. Arra törekszünk, hogy ne zárjunk ki senkit – de a minőség dönt. Rengeteg a tehetséges dizájner itthon, már csak meg kell tanulniuk eladni a tárgyaikat, ehhez pedig ismerkedni, alkudozni kell – pont, mint bármelyik török zsibvásárban.
A külföldiek számára turisztikai alternatívának szánjátok ezt?  
Gyuri: Abszolút. Még nagyon az elején vagyunk, de hosszú távon az a cél, hogy a Gouba imázsépítő legyen, és valódi, kortárs hazai látképet adjon.  
Marci: Ilyen impulzusok között ráadásul az itt élők is nyitottabbá válhatnak, ami finoman szólva ránk fér. Egy turista nem (csak) azért utazik, hogy pénzt költsön, hanem hogy beszédbe elegyedjen a helyiekkel – egy bazárban ez szerencsére elkerülhetetlen.
Ti ezek szerint afféle városjobbító misszionáriusok vagytok?
Gyuri: Valahogy úgy. Olyan helyet szeretnénk létrehozni, ahol mi is jól érezzük magunkat. Ha mindenki így tenne, Budapest még fantasztikusabb város lehetne.
(A Dob utca és a Király utca között húzódó Gozsdu-udvarban minden vasárnap változatos és ingyenes programok várnak.)
Infó: www.gouba.hu

[Marie Claire, 2010. augusztus]

[1]

References

  1. ^ www.gouba.hu (www.gouba.hu)

‘),