Beszélő dobok

2013. július 22.

Ha vele beszélget az ember, repül az idő. Sztankovits Katából elkelne még jó néhány az országba. Derűs, szellemes, klassz lány, akiből őserő sugárzik. Folyamatosan énekel a Kata Soul nevű zenekarban, az egzotikus hangzású Kalengóval pedig most került a boltokba első lemezük, a World Fusion.

Korábban is különféle dzsessz-zenekarokban énekeltél, a Kalengóban pedig egészen egyedi hangzású muzsikát kísérsz. Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a zenei világgal?
Gyermekkoromban tanultam népzenét, később dzsesszt, a Kalengo pedig e két stílust ötvözi, kiegészülve egyéb orientális zenei hatásokkal. Nem volt nehéz beleszeretnem, a számok valóban nagyon dallamosak, és szinte első hallásra ihletet kaptam a dalszövegíráshoz is.

A zenekar névválasztása sem véletlen.
Így van, a kalengo egy ősi kelet-afrikai beszélődob helyi elnevezése. Különleges akusztikájának köszönhetően beszédszerű hangja van, így arra használták, hogy üzeneteket továbbítsanak vele. A zenekar stílusa az autentikus zene és a fúziós dzsessz keveréke, ezt pedig a különböző egzotikus ütőhangszerek hangja teszi még különlegesebbé.

Már kislányként tudtad, hogy énekesnő leszel, vagy csak később ébredtél rá, merre kell indulnod?
Hároméves korom óta tudom, hogy ez az én utam. Édesapám gitárművész, mondhatni, beleszülettem a zenébe. A Kőbányai Zenei Stúdióban végeztem. Az éneklés csodálatos dolog, olyan csatorna, amelyen keresztül lehetőségem van maximálisan kiadni az érzelmeimet.

A kiadótok honlapján azt írják rólad: életvidám egyéniséged jól illeszkedik a Kalengo stílusához. Milyen ezen kívül még Sztankovits Kata?
Alapvetően optimista, közvetlen és barátkozó típus vagyok. Spontán ember. Épp ezért szeretem, ha a koncerteken improvizálhatok, mert az csak akkor, abban a pillanatban létezik. Ez pedig mindig kihívást jelentett számomra.

És mit tartogat a jövő?
Szeretnék még több dalt írni a Kalengo számára, és majd egyszer – remélem, a közeli jövőben – egy lemezt kiadni a Kata Soullal is. Jó lenne még nagyon sokáig énekelni, tanítani, no meg lassacskán családot alapítani.

Infó: www.kalengo.hu[1]

[Marie Claire, 2009. április]

References

  1. ^ www.kalengo.hu (www.kalengo.hu)

‘),