Dexter Fletcher – A nagy visszatérő

2013. július 22.

Fletcher a brit gengszterfilmek állandó szereplője, Guy Ritchie egyik kedvence. Neki és A Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső című kultfilmjének köszönheti, hogy vissza tudott térni – nemzetközi viszonylatban is – a pályára, miután egyszer már megfeneklett a karrierje. A Hotel Babylon című tévésorozat ügyeletes sztárja ma már két lábbal áll a földön.

Fiatalon te is beleestél a hirtelen jött hírnév csapdájába. Az első filmed mindjárt a szintén gyereksztár Jodie Foster mellett a Bugsy Malone című Alan Parker-gengszterklasszikus volt tízévesen. Zajos siker, rengeteg pénz, zűrös ügyek, drogproblémák…
Igen, és majdnem ki is siklottam. Fele-lőtlen voltam, és vakmerő. Hullámhegyek és -völgyek váltották egymást: vagy halálra dolgoztam magam, vagy nem csináltam semmit. A feleségemnek, Dalia Ibelhauptait? rendezőnek és Guy Ritchie-nek köszönhetem, hogy ma már újra két lábbal állok a földön. Mindketten a legjobbkor léptek be az életembe. Emlékszem, egy szörnyű nap végén egyedül hevertem az ágyban, és rájöttem, csak akkor vagyok boldog, ha Dalia velem van, és kontrollál. Visszatekintve hálás vagyok, hogy mindez megtörtént velem. Ebből táplálkozom.
Harmincöt éve vagy a pályán, és azóta olyan nagyágyúkkal forgattál már, mint Anthony Hopkins, Kate Winslet, Al Pacino vagy Robert De Niro. Előfordul, hogy izgulsz még egy-egy filmbemutató előtt?
Egy színész aggodalmai senkit sem érdekelnek, ezt manapság már rendezőként is látom. Fölösleges azon fennakadni, hogy milyen a hajam vagy a nyakkendőm a filmben. Ez elsősorban előadó-művészet, a nézők pedig úgyis az összteljesítményt értékelik.
Szereted a népszerűséget, vagy zavar, ha felismernek az utcán?
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élvezem. Ha valaki emlékszik rám, az a munkámat dicséri, és ez a visszajelzés jóleső érzéssel tölt el.
A Hotel Babylonnal – nálunk jelenleg a STORY4 csatornán látható – világszerte ismertté váltál, kamaszok és nagymamák együtt rajonganak érted, sőt ismert emberek szeretnének vendégszerepelni a sorozatban. Szerinted mi a titka?
Jules és Jamie Oliver, valamint Robert De Niro mellett, azt pletykálják, hogy Kylie Minogue is szeretne „becsekkolni” a Hotel Babylonba. Utóbbi leginkább édesapámat bűvöli el. Azóta nagy rajongója ugyanis, amióta egy klipjében epizódszerepet kaptam. Egy gengsztert játszottam, akit a börtön előtt Kylie várt. Apám szemében ez a legnagyobb alakításom, nem érdekli De Niro és Al Pacino, ő Kylie-t imádja. Azt hiszem, a sorozat valódi sikere azon múlik, hogy nem veszi önmagát halálosan komolyan. Csillogó, szexi és szórakoztató. Valójában a nézők mellett a készítők is sorozatfüggők, és ez közös izgalmat, egy csipetnyi bűnös élvezetet jelent.

Magyar Szöveg: Papp Kata, a Sanoma Médiaakadémia hallgatója
Fotó: story4

[Marie Claire, 2011. augusztus]

‘),