Haberland Attila – Jó arcokkal ügynököl

2013. július 22.

Volt stylist, művészeti vezető, modellügynökség-tulajdonos (ennek a vezetői székét adta át a magazinunkban nemrég bemutatott Szabados Gabinak), most kreatívigazgató, sőt a VIVA-n nemrég indult, Az Ügynökség című műsor egyik megálmodója is. A rendhagyó modellrealitynek nemcsak a képi világára büszke, de egy kávé mellett arról is mesélt, miért volt nagyon időszerű a modellszakmát, az ügynökségi munkát végre belülről is megmutatni itthon.

Célja Az Ügynökségnek a modellvilágot övező illúziók lerombolása?
Igen, az egyik. Az alapkoncepcióm az volt, hogy olyan műsort készítsünk – egy scripted realityt –, amely vizuálisan nagyon magas színvonalú, gyönyörű képekkel és snittekkel dolgozik, mintha divatmagazint lapoznál, másfelől nagyon is hiteles, életszagú és valódi. A műsor head bookerével, Szabados Gabival pont azokra a hibákra akarunk rámutatni, amelyekkel nap mint nap találkozunk, és azokra a buktatókra, amelyeken a szakma sajátosságai miatt megbotlanak a kezdők. Nem topmodelleket követünk a kamerával, nincs kiszavazás vagy zsűrizés – valós élethelyzeteket mutatunk egy ügynökség életéből, és tisztába tesszük, mit jelent modellnek lenni, egyáltalán: elindulni ezen a pályán.
Minden nehézségével együtt?
Pontosan. Hogy mit jelent végigjárni a szamárlétrát, milyen egy fotózás, miért nélkülözhetetlen az önfegyelem, miért fontos a tested karbantartása, hogy pontosan érkezz, vagy hogy megbízható és nagy munkabírású legyél. A jellemfejlődés adásról adásra érezhető a lányokon.
Vannak ígéretes szereplőitek?
Természetesen. Fogunk is dolgozni velük. Gabival azonban olyan alanyokat is választottunk, akikről tudjuk, hogy bár jók az adottságaik, soha nem lesznek topmodellek, de éppen általuk lesz érthető, milyen bonyolult szakma ez, és mennyire nem csak a külső tulajdonságok a mérvadók. Nem lehet mindenkiből Mihalik Enikő.
Egyfajta ízlésnevelés is a műsor?
Nagyon is. Üzenetértékű a fiataloknak, hogy nem kell bohócot csinálniuk magukból ahhoz, hogy különlegesek és szépek legyenek. A természetes szépséget hangsúlyozzuk, a nőiességet, és hogy a stílusos megjelenés nem az extremitáson múlik. Fontos volt, hogy a szereplőinkkel azonosulhassanak a nézők – nem 180 centis, nyúlánk bombázókat választottunk be. Vállalkozó kedvű, jó csajokat követhetünk, akik nagyon látványos fejlődésen mennek keresztül, és akik közül egynek, a legjobbnak egy nemzetközi ügynökségnél is lesz lehetősége megmérettetni magát.
Lesz Az Ügynökségnek folytatása?
Még nem döntöttünk erről, de nagyon sikeres produkciónak tartjuk mi is, a csatorna is. Arról nem is beszélve, hogy a ruhatervezőktől a fotósokon át az operatőrökig a szakma krémjével dolgozunk. Nagyon kellett már egy ilyen show, amelyben ekkora teret kaphat az improvizáció, az életszerűség, és vizuálisan is odaszögez a képernyő elé. Nagyon büszkék vagyunk rá, és igen, szívesen folytatnánk.

Szöveg: Fiáth Marianna
Fotó: Papp Éva

[Marie Claire, 2011. június]

‘),