Klasszikus elegancia – Tóth Bori, divattervező

2013. július 22.

Az első ruháit a Barbie babáinak tervezte, majd minden jött magától – egyetem, dublini ösztöndíj, bemutatók. 2007-ben Az év divattervezője díjra is jelölték. De Bori soha nem dőlt hátra: novemberben első osztályú szalont nyitott a Hajós utcában, kisgyermekes családanya és példás feleség. Igazi, 21. századi példakép.


2002-ben végeztél az Iparművészeti Egyetemen, idén pedig már prémiumszalonod nyílik az Operaház szomszédságában. Viszonylag gyorsan jött a siker.

Igen, és ennek nagyon örülök. De azt azért tudni kell, hogy emögött komoly munka van, ami sokkal előbb kezdődött. Talán azért vagyok szerencsés, mert nagyon hamar rájöttem arra, hogy mi az, amit csinálni szeretnék. A sors pedig kegyes volt hozzám, hiszen végig támogatott az úton. Ami még csak most kezdődik igazán.

A legújabb, 2010-es Business Look kollekciódat mi jellemzi?

Elsősorban a 21. századi sikeres, dolgozó nő hétköznapi ruhatárát hivatott színesíteni. Ez a szezonról szezonra megújuló, klasszikus eleganciát képviselő minőségi kollekció, amely a nemzetközi protokollt is szem előtt tartva született, öt méretben lesz kapható. Ezzel várhatóan egy eddig hiányzó rést töltünk majd be a piacon.

Elsősorban a 30–50 éves korosztály a célközönséged. Elképzelhető, hogy fiatalabbaknak is tervezel majd?

Nem kizárt, hogy a jövőben lesz olyan kollekcióm, mint például az Emporio Armani az Armaninak, de úgy érzem, hogy a márkaépítés még nem tart ezen a ponton. Ugyanakkor, ha egy hasonló területen dolgozó fiatalabb lány betér az üzletbe, ő is talál majd magának olyan darabokat, amelyek elnyerik a tetszését. Ugyanez igaz az 50 évesnél idősebb nőkre is.

Hordod a saját tervezésű ruháidat?

Természetesen. Kell is és szeretem is. Magam is azt érzem, hogy szükség volt erre a szinte minden alkathoz igazodó kollekcióra. Másrészt azt tapasztalom, hogy az ügyfél számára nagyon fontos, hogy én milyen ruhát viselek.

A márka nemzetközi megismertetése is a terveid közt szerepel?

Természetesen. Három éven belül szeretnénk megnyitni az első külföldi boltunkat, de mindenképpen franchise-rendszerben. Nem kis feladat, de bízom benne, hogy jól tudom majd koordinálni a megvalósítást.

A kisfiad, Botond még csak másfél éves.

Szerencsém van, mert nagyon sok segítséget kapok. Egy dologra viszont én is nagyon ügyelek. Amikor vele vagyok, akkor százszázalékosan vele foglalkozom. Úgy érzem, emiatt nagyon szoros a kapcsolat közöttünk. Alapvetően szerintem három lényeges dolgot kell szem előtt tartani egy kisgyerekkel kapcsolatban: hogy sok szeretetet kapjon, hogy amikor vele vagyok, odafigyeljek rá, és hogy legyen rendszer az életében.

A férjedet közel harminc éve ismered. Mi a titkotok?

Nagyon jó „társítás” vagyunk. Abszolút együtt rezonálunk már az első perctől kezdve, de nem tudom, mi a titka. Erre nem tudok racionális választ adni, hiszen ezer apróságból tevődik össze. De ebben is nagyon szerencsés vagyok, az biztos…

[Marie Claire, 2010. január]

‘),