Kultúrpart

2013. július 22.

A Kultúrpart elnevezésű új internetes portál az igényes kultúra valóságos oázisa. Az alapító Novák Péter mellett olyan kiváló művészek publicisztikái olvashatók az oldalon, mint Szálinger Balázs, Poós Zoltán vagy épp Novák Eszter, az Örkény István Színház rendezője. Eszter a rendezés mellett tanít is a Filmművészeti Egyetemen. Szívén viseli a magyar kultúra sorsát.

Hogy kerültél a Kultúrpart portál csapatába? Kiben fogalmazódott meg elsőként az oldal ötlete?
Novák Péter néhány munkatársával dolgozta ki a portál arculatát, ő invitálta a szerzőket is. Péter a testvérem, így nem nehéz kitalálni, hogy kerültem oda. Felnőttkorunk óta jóval többet jelent nekünk ez a kapcsolat, mint testvéri kötelék, nagyon erős köztünk a szellemi összhang, sokat dolgoztunk már együtt színházban is, és kíváncsiak vagyunk egymás véleményére.

Mitől más ez a portál, mint a többi kulturális oldal? Mi a célotok vele?
Hogy meg lehessen állni egy pillanatra és elmélyedni mások gondolataiban. Nagyszerű munkatársak teszik sajátossá az oldalt: Kocsis Péter, Lengyel Péter, Kenéz László, Szálinger Balázs, Kalmár András, Draveczki Ádám írásait lehet itt olvasni.

Mit gondolsz, változtathat egy honlap a kulturális helyzeten?
Nem. A kulturális közállapotok mélységesen aggasztóak. Változtatni csak hosszú távú kultúrpolitikai koncepcióval lehetne. Ez igen régóta nincs Magyarországon.

A rendezés és a tanítás mellett az írás csak hobbi vagy több ennél?
Az írás elsősorban felelősségvállalás azokért a dolgokért, amiket fontosnak tartok. A barátaim régóta unszolnak, hogy írjak. A Kultúrpartot fontosnak tartom, így megpróbáltam.

Mi tölti ki a mindennapjaidat?
Ezek mellett nincs időm semmire. A családommal, a barátaimmal szeretnék több időt tölteni és olvasni.

Mire számíthatunk tőled rendezőként a közeljövőben?
Most fejeztünk be egy négy hónapos munkát Marton László harmadéves osztályával, ősszel pedig Brecht Koldusoperáját mutatjuk be az egyetemen. Szeptembertől színész osztályt indítok, most zajlanak a felvételik. Jövőre ez lesz a dolgom. És sokat írok majd a Kultúrpartba, mert most néhány hetet hiányoztam.

Honlap: www.kulturpart.hu[1]

[Marie Claire, 2008. július]

References

  1. ^ www.kulturpart.hu (www.kulturpart.hu)

‘),