Ökokuka

2013. július 22. |

Keszei István tinédzserként kiszemelte magának az Iparművészeti Egyetemet, de hogy ott pontosan mit is szeretne csinálni azon túl, hogy bejár, csak az egyetem évei alatt derült ki számára.

Nemrégiben megnyerted a dizájn-hulladékgyűjtők szépségversenyét. Mennyire fontosak a díjak egy formatervező életében?
Ezek alapján ismeri meg a szakma az embert. A legegyszerűbb formatervezői munkához is portfóliót kér a megrendelő. Ha nincsenek díjaim, mivel nyűgözzem le?

A nyertes szelektívhulladékgyűjtő-terved most ipari gyártásba kerül?
Sajnos ritkán kezdik el gyártani a formatervezői kreációkat. Már az is jó, hogy foglalkoznak az adott kérdéskörrel. A pályázat kiírója azt tartotta a legfontosabbnak, hogy könnyen lehessen üríteni a hulladéktárolókat. Egyedülálló volt a munkámban, hogy egy mechanikus jelzőrendszer segítségével nyomon lehet követni, mikor érte el a hulladékgyűjtő a telítettségét. Amikor megtelik, a tároló felülete fémszínűről színesre változik, így a feladatra kijelölt személyzet azonnal tudja üríteni.

Mennyire fontos a dizájn, mennyire a használhatóság?
Semmit sem ér egy formatervezői munka, ha nem használható arra, amire eredetileg kitalálták. Alapvető szempont, hogy a tervező a használhatóság részleteit körbejárja, figyelembe véve a környezeti tényezőket, csak ezután foglalkozhat a dizájnnal. Ha minden praktikussági igényt kielégített, elmerülhet a tervezés misztikus világában.

[Marie Claire, 2009. február]

‘),

Még több Ez+Az