Ökokuka

2013. július 22.

Keszei István tinédzserként kiszemelte magának az Iparművészeti Egyetemet, de hogy ott pontosan mit is szeretne csinálni azon túl, hogy bejár, csak az egyetem évei alatt derült ki számára.

Nemrégiben megnyerted a dizájn-hulladékgyűjtők szépségversenyét. Mennyire fontosak a díjak egy formatervező életében?
Ezek alapján ismeri meg a szakma az embert. A legegyszerűbb formatervezői munkához is portfóliót kér a megrendelő. Ha nincsenek díjaim, mivel nyűgözzem le?

A nyertes szelektívhulladékgyűjtő-terved most ipari gyártásba kerül?
Sajnos ritkán kezdik el gyártani a formatervezői kreációkat. Már az is jó, hogy foglalkoznak az adott kérdéskörrel. A pályázat kiírója azt tartotta a legfontosabbnak, hogy könnyen lehessen üríteni a hulladéktárolókat. Egyedülálló volt a munkámban, hogy egy mechanikus jelzőrendszer segítségével nyomon lehet követni, mikor érte el a hulladékgyűjtő a telítettségét. Amikor megtelik, a tároló felülete fémszínűről színesre változik, így a feladatra kijelölt személyzet azonnal tudja üríteni.

Mennyire fontos a dizájn, mennyire a használhatóság?
Semmit sem ér egy formatervezői munka, ha nem használható arra, amire eredetileg kitalálták. Alapvető szempont, hogy a tervező a használhatóság részleteit körbejárja, figyelembe véve a környezeti tényezőket, csak ezután foglalkozhat a dizájnnal. Ha minden praktikussági igényt kielégített, elmerülhet a tervezés misztikus világában.

[Marie Claire, 2009. február]

‘),