Tessék lássék

2013. július 22.

Lehetetlen pár sorban bemutatni. Talán címszavakban: énekesnő, hegedűművész, több hangszeres, sokoldalú, stílusbarát, zeneszerző, túlfűtött, nyughatatlan, tehetség, egyéni hangzású, Fabula Rasa, Nomada, egy szólóalbum és egy világzenei Fonogram díj. Ő Szirtes Edina Mókus.


Kíváncsi lennék, miért és honnan a Mókus becenév?
Rám ragadt. Engem a konziba – a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karára – 12 évesen vettek fel. Bekerültem a 14–15 éves „nők” közé gombafrizurás kislányként. Ők hívtak Kismókusnak. Azóta mindenki így ismert meg.
Rengeteg műfajban otthon vagy. Meg tudod mondani, hogy melyik igazán a te stílusod? Amilyen a Tessék lássék című CD-d?
Annyira aktuális kérdés ez, hogy nem is tudom a választ. A komolyzenét, amit tanultam, nem tudom kiirtani magamból, de túl komolytalan vagyok hozzá. Írtam egy lemezt, Arany-balladákat hét énekhangra és egy szájdobra (Arany-óra címmel jelent meg Kováts Kriszta előadásában). Nem tudom a műfaját: komolyzene világzenei és népdalelemekkel. Talán ez vagyok én. De énekelni bluest szeretek a legjobban, ez áll a legközelebb a hangi adottságaimhoz. Menthetetlen vagyok – műfajok közti.
A Nomadában cigánydalokat énekelsz.
Igen. Mindenfajta nép kultúrája, eredete vonz. A bolgár, az örmény, a cigány, az indiai, a zsidó – mindegy – számomra lenyűgözőek. Belekóstolok mindenbe, és sokat tanulok, hajlításokat, lelki indíttatást, és ezt átviszem más műfajokba is. Nem tudom letenni a voksot egyik mellett sem. Mivel én egyik kultúrába sem születtem bele – egy hétköznapi kecskeméti lány vagyok, aki a Kodály-módszer szerint nevelkedett –, most próbálom habzsolni a zenéket.
A szerelemben is heves vagy?
Inkább végletes. A színpadon határozott vagyok, hajtom a többieket, nem bírok megpihenni. A zenésztársaim nem ülnek velem egy kanapéra, mert állandóan azt érzik, hogy valaki rángatja őket. Aztán amikor vége, egy mindentől félő kislány leszek. Nagy az ellentét.
Szóval mi van a szerelemmel?
Mindig szerelemben élek.
Kitérő válasz.
Nem tudok mit mondani. Már kiskoromban, ha volt egy tehetséges fiú, én abba azonnal bele tudtam szeretni. Ahogy új műfajokba.
Miért éppen most jelent meg szólólemezed?
A kiadónak köszönhetően. Három lemezt csináltam, a Fabula Rasával kettőt és a Nomadával egyet. De szólóban most először. Úgy tűnik, az embereknek tetszik a zeném, de szükségem van még szakemberekre, akik megmondják, hogy habár szép a dallam, de bele kell tenni egy ilyen vagy olyan köntösbe, hogy sokakhoz eljusson. Csak akkor tudunk továbblépni. Mindegy, milyen az a köntös, a lényeg a dal, ami az én szívemből származik.
És mire vágyik a szíved?
Gyerekkorom óta titkos álmom csinálni egy forradalmat, hogy kiűzzük a szeretetlenséget. Ehhez a zene eszköz. Amióta élek, ez a célom, és hogy amit lehet, továbbvigyek. (Mókus május 21-én a Szeged Napokon, 23-án a Pannónia Fesztiválon lép fel.)

[Marie Claire, 2010. június]

‘),