„Túl francia”

2013. július 22.

Nem hisz az emberi természet ártatlanságában, utálja a hideget, és nézői számának növekedésével egyenes arányban nő a szereplési vágya. Vajon mi az igazi titka, amellyel Monica Beluccit is levette a lábáról? Budapesten ünnepelte a 42. születésnapját a már-már ijesztően sármos francia színész, Vincent Cassel.

Most, hogy vége a több mint három hónapon át tartó premier-világturnénak, irány egy síparadicsom?
Ki nem állhatom a hideget, úgyhogy ahogy hazarepülök Párizsba, már csomagolok is, és utazom tovább Brazíliába. Imádom azt az országot, szinte tapintható az érzékiség. Feltölt, kikapcsol, és finom meleg az idő még ilyenkor is.

Híresen egészséges életmódot folytatsz. A Halálos közellenség című filmhez viszont 20 kilót fel kellett szedned.
Megszenvedtem vele. Ám mivel valós személyt alakítok a filmben, akiről rengeteg fotó maradt fent, és nincs olyan francia, a nagyon fiatalokat kivéve, aki ne hallott volna róla, ne látott volna fényképeket Jacques Mesrine-ről, fontos volt, hogy hasonlítsak rá. Borzasztóan cukros, zsíros, fehérjedús ételeket ettem.

Jól áll ez a gengszterszerep, de az életben nem gondolnálak rosszfiúnak.
Szerintem nincs olyan, hogy valaki tökéletesen jó. Én pedig kifejezetten szeretem felfedezni az emberi természet árnyoldalát. A hétköznapokban mindenki csak viselkedni próbál, de ha keresnél valami mocskos dolgot az emberekben, előbb-utóbb biztosan találnál is. Ha jófiút kell játszanom, akkor is beleásom magam a karakterbe, hátha valahol mélyen rábukkanok valami kis piszkosságra. Valahogy az emberi természet ezen részéhez vonzódom, mind a vásznon, mind az életben ezt találom izgalmasnak.

Az Ocean”s filmek után Hollywood tárt karokkal várna, mi az oka annak, hogy még nem költöztél Amerikába?
Los Angelesben én mindig „csak” egy francia lennék, aki hollywoodi babérokra tör. Vagy… le kellene telepednem, és amerikaivá kellene válnom. Erre is láttunk már számos példát, esetemben azonban ez teljességgel lehetetlen, ehhez én túl francia vagyok.

Mikor láthatunk újra egy filmben a feleségeddel, Monica Beluccival?
Ha minden a terv szerint alakul, jövőre egy romantikus vígjátékban szerepelhetünk együtt. Mindig ad valami pluszt, ha olyan emberrel dolgozhatsz, akivel sok időt töltesz együtt.

Annak ellenére is, hogy Monica a kislányotokkal Londonban, amíg te Párizsban élsz?
Rengeteget utazunk együtt, és sokat dolgozunk közösen. Engem is meglep néha, de ebben a kivételes szituációban is működik a kapcsolatunk. S ami működik, ugye, azon miért kellene változtatni?

Fotó: Axion Art

[Marie Claire, 2009. január]

‘),