Világelső panoráma

2013. július 22.

Mihályfi Zsolt és Szabó Péter gondoltak egy nagyot, és elkészítették a világ legnagyobb felbontású körpanorámaképét Budapestről. A szabadidejükben siklóernyős srácok nem sajnáltak pénzt, időt és energiát, és hónapokig dolgoztak azon – az ideális időjárási viszonyokra várva a János-hegyi kilátóban –, hogy elkészülhessen a gigapixeles panorámafotó.

Milyen érzés, hogy az alkotásotok a kategóriájában első a világon?
Zsolt: Biztosan a maratoni csúcstartó is hasonlót érez, csak ő fizikailag sokkal fáradtabb. 2009 telén döntöttük el, hogy az ötletünket kivitelezzük. Így visszagondolva nem is tudom, hogyan csináltuk végig. A panorámafotók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, az embereknek különleges élményt nyújt, hogy a számítógép előtt ülve is körülnézhetnek olyan helyeken, ahová fizikailag nem jutnak el.
Laikusok számára hogyan magyaráznád el, mivel nyújt többet egy gigapixeles panorámafotó?
Zsolt: Eddig nem tapasztalt részletességgel figyelhetjük meg az adott környezetet vagy akár egy festményt. 2010 elején a Magyar Nemzeti Galériában fotóztunk egy Csontváry Kosztka Tivadar- és egy Rippl-Rónai-képet, ezeket megjelentettük gigapixeles felbontásban. Az oldalt egy hét leforgása alatt tízezren tekintették meg.
Ritka, hogy két ember ilyen egyetértésben dolgozzon egy hosszú ideig tartó, komoly projekten…
Péter: Voltak köztünk is nézeteltérések, de ezek viszik előre a munkát. A 360 World munkatársaiként együtt dolgozunk, de a hobbink is azonos: mindketten siklóernyőzünk – mondjuk mostanában sajnos kevesebbet.
Már tervben van a következő világrekord megdöntése?
Péter: Világrekordokat döntögetni nem annyira egyszerű feladat. Ebbe is beleőszültünk félig… De az első számú célunkat, hogy külföldön felfigyeljenek ránk, elértük. Franciák, britek cikkeznek a rekordunkról, és az oldalunkat is látogatják a világ minden tájáról. Természetesen ezernyi új ötlet van a fejünkben. Ami már a tervezési fázisban tart, az Pécs gigapixeles panorámaképének elkészítése. Amint befejeződnek ott a kivitelezési munkák, már indulunk is a tévétoronyba.
Infó: http://70gigapixel.cloudapp.net

[Marie Claire, 2010. október]

[1]

References

  1. ^ http://70gigapixel.cloudapp.net (70gigapixel.cloudapp.net)

‘),