Zséda: „Megyek tovább az úton”

2013. július 22.

Bájos és szerény. Valami meggyőző harmónia árad belőle. Édesanya lett, novemberben jelent meg Rouge című lemeze, hamarosan pedig országos koncertkörútra indul. Ezzel a nőket sújtó és a családon belüli erőszak ellen tiltakozik.

Az AVON nők elleni erőszak kampányának egyik arca lettél.
Úgy érzem, nem lehet tovább szó nélkül elmenni a tények mellett: társadalmi hovatartozástól függetlenül minden ötödik nő veszélyeztetett, sokan nem is mernek beszélni róla. Bennem már régen megfogalmazódott, hogy tenni szeretnék valamit ebben a szomorú témában. Rouge című új lemezemen szerepel is egy dal, Ajtók mögött címmel, amely ebből az indíttatásból íródott. Énekesnő vagyok, a zenémen keresztül próbálok tenni azért, amit a szívügyemnek érzek.

Miért érzed ezt most aktuálisnak?
Ez az ügy mindig is aktuális volt, csak talán azáltal, hogy édesanya lettem, még inkább megérint. Az AVON mellrák elleni kampánya nagyon nagy hatást ért el. Most ugyanebben reménykedem.

A turné a legújabb lemezed dalaiból épül fel. Milyen stílus jellemzi az albumot?
Megyek tovább az úton, amely természetesen még mindig a könnyűzene, de az eredmény merészebb, pörgősebb, mint a korábbi számaim. Így hát azt hiszem, eddig ez a legerősebb lemezem.

Nimród nemrég volt egyéves.
Egészen pontosan szeptemberben. Nyár eleje óta vállalok újra fellépéseket, ezért kicsit több szervezést igényelnek a napjaim. Szerencsére sokat segít az édesanyám és a férjem, így délután, amikor Nimród alszik, lelkiismeret-furdalás nélkül mehetek el otthonról. Hiszek benne, hogy ő is érzi, ha én boldog és kiegyensúlyozott vagyok.

Ha kikapcsolódni szeretnél…
A kisfiammal vagyok. Vagy alszom. (Nevet.) Szívesen mennék moziba, vagy ülnék le egy jó könyvvel, ahogy régen, de erre most még nincs időm.

Egyszer azt nyilatkoztad, éneklés közben olyasmit látsz az emberek szemében, amit mindig is látni vágytál. Mi ez?
Nehéz azt szavakkal leírni… De boldoggá tesz. Az énekesnő nem pusztán hang. Tudja, miről énekel, és mindene benne van az alkotásban. A teljes ember.

Zséda fellépései:
November 24-e: Kecskemét, 27-e: Sopron. December 9-e: Debrecen, 20-a: Gyöngyös, 28-a: Pécs, 29-e: Szeged
(A koncerteken a kék karkötő megvásárlásával bárki csatlakozhat a kampányhoz.)

[Marie Claire, 2008. december]

‘),