Francia divatiskolák – A francia divat alapjai

2014. október 14.
Londontól Tokión át Antwerpenig és New Yorkig se szeri, se száma a legnagyobbakat kinevelő dizájniskoláknak és -kurzusoknak, de ha divatról van szó, még mindig Párizs jut eszünkbe elsőre. Nem véletlenül. A Marie Claire Fashion Daysre a legpatinásabb francia intézmények végzőseit is meghívtuk, és biztosak lehetünk benne: nem fognak csalódást okozni.

Párizs a duruzsoló divatvilág egyik fellegvára, trendek forrása, irányzatok elindítója, az haute couture földi központja és irányítója. Divatfővárosi rangját még a 18. században nyerte el, köszönhetően többek között Marie Antoinette házi tervezőjének, Rose Bertinnek, illetve a később tevékenykedő Charles Frederick Worth-nek, az haute couture megalkotójának. Ahogy a francia és leginkább a párizsi divat fogalommá vált Európa-szerte, úgy alakultak sorra a divatházak és -iskolák. A divat egyik anyanyelve hamar a francia lett, Párizs levegőjéből pedig valamennyi, befutni vágyó tervezőpalántának egy életben legalább egyszer szippantania kell, hogy komolyan vegyék. A város még mindig megkerülhetetlen, a divat útjai oda vezetnek és onnan indulnak ki.

Luxusszabászat
Számtalan divatiskola nyitotta meg kapuit az elmúlt 150–200 évben, néhány természetesen ezek közül nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Az ESMOD International a legrégebbiek egyike, több mint 170 éves történelmével már ősi fellegvárnak tekinthető. Az iskolát Alexis Lavigne alapította 1841-ben, az ő nevéhez fűződik a próbababa és a metrikus szabászathoz használatos mérőszalag feltalálása is. Halála után a családja úgy döntött, továbbviszik az iskolát és Lavigne tanítási módszereit. Mára az ESMOD, azaz az École supérieure des arts et techniques de la mode 16 országban képviselteti magát, összesen 24 intézménnyel: tavaly 1400 regisztrált hallgatójuk volt.

Összesen 40 színes program közül választhatnak a diákok, és kilenc szakra adhatják be a jelentkezésüket: női konfekció, gyerek- és férfi­viselet, új luxusszabá­szat, új tradicionális szabászat, kötő szak, jelmeztervezés és kiegészítők. Többször beválasztották Európa 10 legjobb dizájn­iskolája közé, illetve a világ 50 divatiskolája között is előkelő helyet foglal el a rangsorban. A divattervezés és az üzlet valamennyi részterületét oktat­ják, több mint 6600 céggel állnak napi kapcsolatban, évente pedig 700 gyakorlati helyet és 400 állásajánlatot kapnak szerte a világból. Ha csak a laza felsorolást áttekintjük, hogy végzett diákjaik az elmúlt évtizedekben milyen divatházaknál és cégeknél helyezkedtek el – Bal­main, Hugo Boss, Colette, Chanel, Celio, H&M, Zara, Burberry, Vogue, Aber­crombie & Fitch, Jean Paul Gaultier, The Kooples, Dior, Swarovski, Hermès –, megértjük, miért áll a jelentkezési listák élén.

A képre kattintva további fotókat láthatsz az ESMOD életéből.


A divatvilág ütőere
Az EnsAD – teljes nevén École nationale supérieure des arts décoratifs – még régebbi múltra tekint vissza. A tekintélyes intézményt 1766-ban alapították, ma is a Kulturális és Kommunikációs Minisztérium fennhatósága alá tartozik. A hatalmas intézményben évente 720 diák tanul az iskola által kínált 10 szak valamelyikén, a képzés maga pedig 5 éves. A diákoknak körülbelül 20 százaléka külföldi, és olyan hallgatók nyomdo­kain járhatnak, mint Henri Matisse vagy Auguste Rodin. A divat és textil szak fő célkitűzése, hogy feltárja valamennyi diákja kreatív univerzumát, és abból valami egészen újszerűt, izgalmasat és forradalmit alkossanak a hallgatók. Hangsúlyt fektetnek a változatos képzésre, ezért az 5 év alatt szinte valamennyi diákjuk rövidebb-hosszabb időt tölt külföldi oktatási intézményekben. Jó kapcsolatot ápolnak a New York-i Parsonsszal, a helsinki Aalto Egyetemmel és a chicagói művészeti és dizájniskolával is. Olyan cégekkel indítottak közös workshopokat, mint a Maison Martin Margiela, a Vitra és az IKEA.

A képre kattintva galéria nyílik az EnsAD további fotóiból.


A kreativitás szabadsága
Ahogy a hallgatóknak, úgy az őket befogadó és oktató intézményeknek is megvan a maguk egyénisége, stílusa. Igaz ez a híres Duperré iskolára is, amelynek alapítása és indulásának körülményei egybeforrnak a női emancipáció fontosabb állomásaival. 1856-ban hozta létre Élisa Lemonnier, elindítva egy pompás kis varrókurzust. Az iskola 1864-ben költözött a Duperré utcába, innen az elnevezés – a fiatal lányok igencsak modern körülmények között között tanulhatták meg nemcsak a szabás-varrás mesterségét, de olyan általános tudásra is szert tehettek, amely azelőtt elképzelhetetlen volt. 1969-ben vezették be a koedukált oktatást, ennek következtében megnyílt az út a fiatalemberek előtt is a textil szakon, miközben a lányok kerámiára is járhattak.

A ma államiként működő iskola a francia hallgatóknak ingyenes, Erasmus- és egyéb programok révén pedig nyitva áll a külföldi diákok előtt is. Igazi szabad szellemiségű kreatív hely.

A képre kattintva további fotókat láthatsz a Duperré életéből.


Spontán szenvedély
Dominique Chardon Savard 1988-ban alapította az egyik legújabb párizsi divat­iskolát. Rajzot tanított, emellett többek között jelmeztervezőként is dolgozott, saját divatmárkát indított, ráadásul az akkori francia First Lady személyi stylistja is volt. Erről mondott le 1995-ben, amikortól egyetlen szenvedélyének, a tanításnak él. Az általa alapított Atelier Chardon Savard a francia főváros divatéletének friss, üde fuvallata.

Az Atelier Chardon Savard-ról még több fotó a képre kattintva.


Leendő tervezőiktől szofisztikált, kényelmes, eredeti dolgokat várnak el – az intézmény ehhez járul hozzá szabadságra, spontaneitásra, mégis rendszerre nevelő szemléletével. Mottójuk: lepd meg magad azzal, hogy meglepsz másokat! Kapcsolatban állnak a legnevesebb nemzetközi divatházakkal és -cégekkel. Aki a tehetsége mellett elhivatott is, itt megtalálhatja a számításait.