BRIT SIKK

2015. október 11.
Külföldi tehetségek a kifutón a Marie Claire Fashion Days-en.

A londoni divatnak köze sincs a szemerkélő esőhöz meg a szürkeségbe burkolózó decens viktoriánus
házfa lakhoz. Ellenkezőleg: a Soho pezsgődekadenciájával, vérbeli, hanyag brit coolsággal és a legnagyobb divatházak iránymutatásaival alakítják a londoni trendeket a legfiatalabb tehetségek.

A Marie Claire Fashion Days egyik legizgalmasabb része évről évre a külföldi divattervezők bemutatója. Merthogy külföldiek, persze, de nem elég, hogy külföldiek, olyan divatfővárosokból érkeznek, mint London vagy Párizs, és mert fiatalok a szó legirodalmibb értelmében: merészen és irgylésre méltóan kreatívak.

A divatházak küszöbe – University of Kingston

A Kingston Egyetem divatiskolája nagyon büszke patinás hírnevére és arra, hogy rengeteg diákjuk köt ki neves divatházaknál az iskolapad után. És neves helyett mondhatnánk akár legendásat is, hiszen itt tényleg olyan tervezőkről és műhelyekről van szó, mint például a Dior, ahol idén nyerték el a hallgatók a közös munka megtisztelő lehetőségét. Az első év a Kingstonnál inkább a kísérletezésről, a szárnypróbálgatásokról szól a diákok számára. Ilyenkor kipróbálhatják magukat a különböző technikákban és stílusokban, második évtől azonban már kőkemény műhelymunka kezdődik. Ekkor ugyanis egy nagy márkával együttműködve kezdenek el dolgozni a hallgatók – figyelembe veszik a kéréseiket, és az iránymutató tervező által megkövetelt trendek mentén dolgoznak. Rengeteg a csapatmunka és a közös megbeszélés, egyértelműen arra nevelik őket, hogy hamar bekerüljenek a divatvilág vérkeringésébe – ezt támasztja alá az is, hogy jelenleg tíz nagy márkával állnak kapcsolatban, és foglalkoztatottság szempontjából a harmadik helyen állnak a Business of Fashion rangsora szerint.

Kreatív lépések – University of the Arts London

Vibráló színek, lezser sikk, egyszóval minden, ami menő, fiatalos, londoni. Nagyjából így lehetne összefoglalni a London College of Fashion munkáját. Az iskola az oktatás kulcsát a mentorálási programjában látja: számukra a tehetség odafigyelő gondozása a leghatékonyabb út afelé, hogy a hallgatók megtalálhassák saját, egyedi hangjukat. A trendek pontos ismerete helyett inkább valamiféle divatbéli hetedik érzék kifejlesztésére ösztönzik diákjaikat, hogy megérezzék a divat gyors változásait, képesek legyenek az újításra és a megújulásra. Az iskolai évek alatt arra biztatják a fiatalokat, hogy feszegessék a határaikat és éljék meg a kreativitásukat. Később pedig ők is kipróbálhatják magukat olyan márkáknál, mint a Tommy Hilfiger, a Puma vagy a Topshop.

MARIE CLAIRE FASHION DAYS

November 14. szombat
19.00 Angol divatiskolák végzős hallgatóinak bemutatója
University of the Arts London, University of Kingston

November 15., vasárnap
13.00 Angol divatiskolák végzős hallgatóinak bemutatója
University of the Arts London, University of Kingston

Szöveg: Kránicz Dorottya


Fashion Days 2015