Amilyen lendülettel Dzsingisz kán egykor meghódította Eurázsia nagy részét, ma délután úgy hódította meg a KHAN food&bar keleti konyhája a mi szívünket is. A világtörténelem egyik legnagyobb hódítója inspirálta névválasztás nem is találhatott volna jobban célba. Egy hosszú ebéd erejéig mi is Ázsiába utazhattunk.
A történet három, kreatív fiatalról szól, és házibulis, közös főzésekkel indult, amellyel a fiatalok akkora sikert arattak, hogy később vándorkonyha főzőmestereiként, majd a Gozsdu udvari Sáo food&bar alapítóiként debütáltak ázsiai finomságokkal.
Fotó: Makó Szilveszter
Akárcsak a Sáo-t, a KHAN-t is ízléses és elképesztően kreatív enteriőrelemek jellemzik. A mennyezetről lógó halfogók a délkelet-ázsiai kikötőket idézik, a falon Kertész Attila festménye színesíti a teret, boxunk előtt pedig kőből faragott házőrzőkutyák varázsolják a hangulatot még autentikusabbá. A stílus és a kreativitás pedig talán az alapítók divatszakmabeli jártasságára vezethető vissza; míg Phuong desginerként textilszakot végzett Tuannal, (az Anh Tuan táskákat bizonyára senkinek sem kell bemutatni), Tao fodrászként volt jelen a hazai divatszcénában.
Miután megtudtuk, hogy a díszítőelemek közül még hajóval is érkezett néhány vietnámi “kincs”, Taóval nekiültünk késői ebédünknek. Kétségünk sem volt afelől, hogy jobb, ha rábízzuk a döntéshozatalt a menüt illetően. A KHAN a vietnámi és kínai ízek otthona, hagyományos keleti receptekkel, saját ízlésükre formálva.
Bemutatom életem eddigi legszebben tálalt salátáját a nộm hoa chuối, amely egy friss banánvirágban tornyosuló banánvirág saláta vietnami fűszernövényekkel és tigrisrákkal megbolondítva.
Ha kíváncsi vagy, hogy nézett ki a többi előétel, kattints a galériára!
A legkülönlegesebb ízvilág díját pedig a nộm bạc hà nyerte, amely egy mentalevél saláta fűszeres marhaszeletekkel, szezámolajjal, uborkával és újhagymával. Kihagyhatatlan újdonság lesz mindenkinek, aki vietnámi és kínai ételt eddig csak a körúti büfékben evett. Személyes kedvencem az előételek közül pedig nem más, mint a sertés&rák golyók tôm chiên cốm friss zöld rizspehelyben kisütve, ehető rizstészta-tálban.
Az előétel és főétel fogalmát a KHAN-ban nyugodtan elmoshatjuk, akárcsak a berögzült magyar szokásainkat is, miszerint mindenki maga elé veszi a tányért. A legjobb az egészben, hogy még a levest is megoszthatjuk egymással, és itt nem szégyen, sőt „elvárás” megkóstolni a másikét, mivel minden fogás közös, és arra vár, hogy felfedezzük őket!
Annak ellenére, hogy világéletemben tartottam a csípős ételektől, most végre kellemes meglepetés ért a Dan Dan szószos tészta, nagyon finom volt. A legviccesebb, hogy itt még a limonádé is abszolút újdonságként hat, mert a megszokott citromos szóda helyett ezúttal friss citromfű és gyömbéres grapefruit limonádéval koccintottunk.
További képekért kattints a galériára!
Mikor: amikor van időd egy igazán bőséges, egzotikus és jó ebédhez, amit nem bánsz, ha átnyúlik vacsoraidőbe.
Kiknek ajánljuk: aki rajong az ázsiai konyháért, de keresi az újdonságot és szeret egészségesen, fűszeresen és boldogan enni.
Marie Claire kedvenc: Tao, aki beavatott minket az ázsiai tradíciók világába és nem utolsó sorban megtanított pálcával enni.
Árfekvés: az árak 1350 Ft-tól 3250 Ft-ig mozognak.
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi