Kedvenc helyünk a héten: Fáma

2018. február 28.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Sorozatunkban különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

A héten egy olyan váraljai fine dining éttermet teszteltünk, amelyet a napokban a legígéretesebb konyhának kiáltottak ki. Amikor felvettem velük a kapcsolatot, még nem tudtam, hogy a Dining Guide rangsora szerint a top10 magyarországi étterem egyikében fogok vacsorázni, de a négyfogásos, degusztációs menü végére már mindent értettem.

A Fáma Huszár Krisztián séf izgalmas elképzeléseinek birodalma, ahol az ázsiai körútján szerzett inspirációit osztja meg velünk, a magyar konyha jellegzetes ízeivel társítva – a Beszálló után – ezúttal a fine dining műfajban. Jó ízlés, elegancia, mégis  – magára a séf személyiségére is jellemző – lazaság érezhető a helyen, ahol az evőeszközök látszólag véletlenszerűen vannak egymásra helyezve, a precízség ugyanakkor már az első perctől érezhető a figyelmes felszolgálók részéről is.

A Budai Vár aljában, a Krisztina tértől sétáltunk a Fámába, a környék romantikájára pedig a februári hózápor tett rá még egy lapáttal, amit persze sokkal kényelmesebb és hangulatosabb volt az üvegfal túloldaláról, bentről figyelni. Miután megszabadultunk a hólepte kabátunktól, elkezdődött az ötcsillagos gasztroélmény, és sorra érkeztek a meglepetések. A széles koktélválasztékból egy helyben készített gyömbérvizes gin tonikot és egy chilis, igencsak fűszeres daiquirit próbáltunk ki, amely mind látványra, mind ízvilágra az ázsiai szigetvilágra repített minket.

Vacsorára egy négyfogásos fine dining menüt javasoltak vendéglátóink – amelyből létezik öt-, hat – és kilencfogásos verzió is, amely borpárosítással is kérhető – ez két előételt, egy főételt, és egy különleges desszertet foglal magába. Habár két előétel már alapból meghatározó a Fáma ázsiai-magyar fúziós konyhájának bemutatkozásához, előtte még egy garnélás meglepetéssel (úgynevezett amuse-bouche-sal)
és egy vajpuha ázsiai bucival kedveskedtek nekünk, amit fürjtojás alakúra formázott fűszervajjal kenhettünk meg. 
A degusztációs menü során megismerhettük a kacsamáj terrine és a mangó fúzióját, megtapasztalhattuk, milyen a Szent Jakab kagyló mangalica szalonna fátyollal és sushi rizzsel, és megtudtuk, hogyan megy a tőkehal a medvehagyma kaviárhoz. Már maga a leírás és a fotók is önmagukért beszélnek.

Azokat az ízeket, amelyeket mi talán el sem tudunk képzelni együtt, Huszár Krisztián bátran újragondolja és fesztelen, mégis jól megfontolt formában varázsolja a tányérunkra.

15 fotó megtekintése

További képekért kattints a galériára!

Kiknek ajánljuk: akik – hozzánk hasonlóan – odavannak az ázsiai és a hazai konyháért, ám eddig el sem tudták képzelni a kettőt összhangban működni egy tányéron.

Mikor: míg ebédre nagyobb adagokban érkeznek a távoli alapanyagokból összeállított „művészeti alkotások”, vacsorára a már említett többfogásos degusztációs menük közül válogathatunk.

Árfekvés: az ebédmenüben az előételek 1800-2200 Ft között mozognak, míg a főételek egységesen 3000 Ft, a desszertek pedig 1800 Ft-ba kerülnek. A többfogásos vacsora-összeállítások 14 000 Ft-tól kezdődnek.

Marie Claire plusz: a petite four névre hallgató macaron és édességet rejtő búcsúdobozka, na meg a pineapple president koktél tökéletes zárása volt az estének. A legígéretesebb konyha díját mi sem adtuk volna másnak, mindenkinek ajánljuk a Fámát, ha valami igazán szokatlanra és exkluzívra vágyik!

Szöveg és képek: Bodnár Zsófi