Magyarország legjobb éttermeit díjazták

2017. március 01.
Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2017-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán: friss nyertest avattak, a Dining Guide értékelése szerint a Costes az év étterme.

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta, a legígéretesebb étteremnek a Babel Budapestet tartják. A K&H private banking-Év Szakácsteljesítménye Díjat a Bocuse d’Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes – vette át.

A fine dining éttermek díjazása előtt idén is a street food kategória nyertesét szólították először színpadra. A Staropramen-Év Street Food Díját a Kemencés Pizzéria érdemelte ki. A Gyulai Pálinka-Év Ifjú Séftehetsége Díjat Garai Ádám, az Olimpia séfje vette át. A Neff-Év Innovatív Konyhája Díj birtokosa 2017-ben a Mizsei János séf által vezetett MÁK étterem konyhája. A Nespresso-Év Séfje Díj Sárközi Ákosnak, a Borkonyha séfjének járt.

Az Unicum Riserva-Év Legígéretesebb Konyhája Díjat a Babel Budapest kapta, mely éttermet két séf, Langer Gábor és Veres István közösen vezetnek. A K&H private banking-Év Szakácsteljesítménye Díjat ezúttal nem egy séf, hanem egy egész csapat érdemelte ki. A Bocuse d’Or magyar csapata, Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes a zsűri szerint olyan értéket teremtett a magyar gasztronómiában, tudásuk a nagyközönséggel való megismertetése és megosztása olyan súllyal bír, hogy kiérdemelten jár nekik, hogy szakácsteljesítményüket díjazzák.

Független, külföldi szaktekintélyek határozták meg a rangsort

A Dining Guide folytatta a tavalyi évben megkezdett hagyományt. Az idei kalauz szakmai hitelességét továbbra is egy nemzetközileg elismert, összesen három Michelin-csillagos séfnek, Giancarlo Perbellininek és társainak köszönhetjük. Giancarlo Perbellini, mint a zsűri elnöke, társaival titokban tesztelte a számukra előválogatott húsz éttermet, ezután döntötték el a legjobb 10 étterem sorrendjét. Segítségére volt a tavalyi zsűri elnöke, a két Michelin csillagos La Peca étterem tulajdonosa, valamint Fausto Arrighi, a Michelin korábbi igazgatója. (Interjúnkat Giancarlo Perbellinivel ITT olvashatod!)

Az Év Étterme díj birtokosa 2017-ben a Palágyi Eszter vezette Michelin csillagos Costes 93 ponttal. Ez Magyarország egyik legstabilabb konyhája, amely kívül, sőt felette állt a 2016-os évben a Michelin-csillagos magyar éttermekben történt mozgolódásoknak. Magyarország első Michelin-csillagos éttermében most már Palágyi Eszter vezeti a konyhát, a korábban executive chefként közreműködő Miguel Vieira már a távolból sem szól bele az étterem működésébe. Ennek következménye, hogy a magyar séf nagyobb hangsúlyt tud fektetni a hazai sajátosságokra, ez pedig még egyedibbé teszi a Costest. Őket követi a sorban egy tavaly már a tízbe került, azonban idén különösen figyelemreméltó étterem, a Babel Budapest 92 ponttal. A Babel Budapestben a zsűri szerint valós értelmet kap a a regionális konyhaművészet kifejezés, amelyben Erdély különös szerepet játszik. Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos Veres István és Langer Gábor séfpárosnak szavazott bizalmat, a tavaly újjászületett és gyökerihez visszatérő étteremben a jó dolgok, mint a modernség, az innováció és a nyitottság megmaradt, viszont kiegészült valami olyan egyedi újszerűséggel, ami egészen ígéretessé teszi jövőjét is. A Babelhez hasonlóan szintén 92 pontos a Michelin-csillagos Onyx. Magyarország második Michelin csillagos éttermében az eddigi jelek szerint a séfváltás zökkenőmentesen zajlott, Széll Tamás és Szulló Szabina helyét Mészáros Ádám vette át. Étlapváltás is történt, a továbbra is nagyon magas színvonalú és csúcsminőségű alapanyagokra épülő, magyar konyhát vivő étteremben a színvonal nem esett.

A Borkonyha 91 pontot érdemelt, csak úgy, mint a Costes Downtown. 89 ponttal szerepel a kalauzban az Olimpia, mint a tízes lista új belépője. A Salon 88 pontos, csak úgy, mint a St. Andrea Borbár, a lista másik új belépője. Magyarország tíz legjobb étterme között még két éttermet kell kiemelni. A 87 pontos Arany Kaviár, illetve a szintén 87 pontos MÁK évek óta a lista állandó szereplői.

Hagyomány, hogy a gála estéjére elkészül a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is, melyet március 1-jétől lehet kapni az újságárusoknál. A kiadvány a TOP 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street food helyről szolgál információval.

Fődíj: Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Costes

Különdíjak:

Staropramen-Év Street Food Díj: Kemencés Pizzéria
Gyulai Pálinka-Év Ifjú Séftehetsége Díj: Olimpia – Garai Ádám, séf
K&H private banking-Év Szakácsteljesítménye Díj: a Bocuse d’Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes
Neff-Év Innovatív Konyhája Díj: MÁK – Mizsei János, séf
Unicum Riserva-Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Babel Budapest – Langer Gábor, Veres István, séfek
Nespresso-Év Séfje Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Top 10 étterem:

1. Costes – Palágyi Eszter, séf
2. Babel – Langer Gábor, Veres István, séfek
3. Onyx – Mészáros Ádám, séf
4. Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
5. Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
6. Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
7. Salon – Wolf András, séf
8. St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
9. Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
10. MÁK – Mizsei János, séf