A legfinomabb spárga hollandi mártással

2018. május 12.
Komolyan mondjuk, hogy a szezon kedvencét, a spárgát nem szabad kihagyni. Pláne nem nyakon öntve hollandi mártással és felturbózva egy kis sült sonkával. Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere a Nosalty-ról hozta el nektek a receptet.

A hollandi mártás eredetét elég nagy homály fedi – egyesek szerint, ahogy a neve is utal rá, eredetileg németalföldi recept, amit a franciák fejlesztettek tökélyre, míg mások szerint tősgyökeres francia termékről van szó. Sokan azon is vitatkoznak, hogy az egyik fő alapanyaga, a tojás része volt-e eredetileg, vagy a tojásmentes verzió egy sima vajmártás, aminek semmi köze a hollandihoz. Nem mintha ez változtatna azon, hogy ez a vajas-tojásos-citromos, úgynevezett anyamártás egy alapvetően egyszerű, mégis könnyen elrontható, mennyei kísérő, amivel a legegyszerűbb ételt is feldobhatjuk.

Nagyon jól megy például halakhoz, mi most mégis egy klasszikus kísérőjével, a spárgával hoztuk nektek.

A spárga most amolyan sztárzöldség lett – nem emlékszem, hogy húsz éve kapható lett volna, de ez persze koránt sem jelenti azt, hogy hanyagolnunk kéne, sőt! A zöldségek királynőjének utánozhatatlanul friss, zöldes, harsanó, nem túl tolakodó íze van – éppen ezért illik hozzá annyira a kalóriabombának is beillő vajas-tojássárgás mártás.

Bár a hollandi mártásos spárgát általában cukros vízben főtt vagy blansírozott spárgával kínálják, nekem az idei szezonban a tíz perc alatt meggrillezett verzió a kedvencem, amihez remekül megy a roppanósra sült, hajszálvékony spanyol sonka. Ha a hollandi mártásra egyszer ráéreztünk – aki készített már házi majonézt, annak nem kell aggódnia, biztosan menni fog – , már csak egy dologgal ronthatjuk el, a spárgavásárlással. A spárga-hollandi kombinációt még variálhatjuk sós palacsintával, posírozott tojással, de a füstölt lazaccal is nagyon jóban lesznek.

Bár pár éve még a nagyobb piacokon is úgy kellett levadászni, ma már a kisebb boltokban is előfordul. Fontos azonban tudni, hogy a spárga nagyon kevés ideig bírja – ha pedig nem friss, akkor nincs az a tökéletes recept, amivel működne. Vásárláskor mindig nézzük meg alaposan: ha a spárga – mindegy, hogy fehér vagy zöld – hajlékony, a vége kicsit száraz, érdes, inkább válasszunk más vacsorát. csak akkor vegyük meg, ha még nehezen hajlik, mivel ilyenkor lehet gyorsan elpattintani a végét előkészítéskor, a vágás mentén pedig láthatóan nedves.

Amíg a hollandi mártást keverjük, a sonkába tekert spárgáink pont elkészülnek a sütőben vagy grillen. Hogy kenyeret vagy gőzölt újkrumplit kínálunk hozzá, az csak rajtunk múlik – de egy pohár száraz fehérbort mindenképp adjunk hozzá kísérőnek!

A receptet a Nosalyt ízHuszár magazinján találjátok!