Mit csinálnak másként a melegek és leszbikusok a konyhában?

2018. június 16.
A Nosalty ízHUSZÁR online gasztromagazinja két-két meleg és leszbikus párt, illetve egy-egy szinglit kérdezett meg arról, hogy élik mindennapjaikat a konyhában. Ki szereti viselni a kötényt? Mi okozza a legtöbb vitát a konyhában? Mindegyikük szeret főzni? Eltérnek-e bármiben a szokásaik a heteroszexuálisokétól? Erről meséltek nekünk...
  1. Fő a munkamegosztás

− Én száz, hogy nem nyúlok a húshoz, ha pörköltet akarsz enni, akkor csontozd ki te a csirkemellet! − idézi fel Anna, mi körül van a legnagyobb vita közte és párja között a konyhában. A húszas évei közepén járó Anna és Léna sokat főznek, és általában megosztják a feladatokat. A zöldség szeletelés, pucolás, csontozás mindig Anna feladata, Léna pedig elkészíti az ételt. − Ha kell este tizenegykor is megcsinálja a kedvencemet, már ha mindent előkészítek neki − mondja Anna.

− Ez így van, én odavagyok a főzésért, és a fűszerekért is. Szeretem, ha rózsa helyett inkább cserepes bazsalikommal, snidlinggel vagy mentával lep meg − reagál Léna, aki egy ételt nagyon utál: a halat. Anna csak akkor készíthet halas ételeket, és büdösítheti be a lakást, ha párja elutazik vidékre.

Képünk csak illusztráció

  1. Gyerekkori ízek

Ricsi szeret főzni, és elmondása szerint jól is tud: − Van egy két dolog ami fejből is nagyon jól megy, de azért néha elkél egy szakácskönyv. Mondhatni az az utolsó esély, ha valamit elszúrok − magyarázza a 25 éves fiatal, aki az ételkészítés terén nagyon hektikus, legtöbbször zöldségeket eszik, de néha-néha hús is kerül a tányérjára: − A rakott zöldségektől kezdve a sült oldalasig mindent elkészítek, a köretet pedig mindig változatosan próbálom tálalni, de néha visszahúz a szívem a gyerekkoromba, amikor csak úgy faltam a rizi-bizit − jegyzi meg Ricsi.

  1. Az a fránya mosogatás

− Utálok mosogatni, általában napokig állnak az edények a mosogatóban, amit Peti nem szeret − magyarázza Ádám. A 27 éves fiatal mindig utált mosogatni, és a mosogatógépbe is nehezen kerülnek be nála az edények, ezért egészítik ki egymást jól párjával, Petivel, aki viszont szereti a rendet. Főleg ha főzni készül.

A főzés általában közös program náluk, de ha Ádám egyedül főz, mindig problémája, hogy nem tudja belőni az ételadagokat. − A legtöbbször annyi ételt készít, hogy végül dobhatjuk ki a maradékot a kukába − dühöng Peti. Ezért, ha lehet, ő készíti az ételt, Ádám pedig kuktaként segédkezik a főzésnél.

Képünk csak illusztráció

  1. Megoldás: étterem

Anita pár hete szakított a barátnőjével, de a mai napig szoktak együtt főzni. − Akár ő főzött akár én, mindig én mosogattam − meséli a fiatal lány, aki szerint ez is lehet az oka annak, hogy a mai napig közösen főznek. Valószínűleg az exbarátnője örül annak, hogy van, aki elmosogat utána. − Dühítő volt, hogy amikor ő főzött, akkor háborús övezetté vált a konyha − jegyzi meg Anita. A problémákat elkerülendő, a két lány ma is gyakran ebédel és vacsorázik együtt étteremben, különösen nyáron, amikor egyiküknek sincs kedve főzni.

  1. Csak kaja legyen, a többi nem számít

− Mókuska, mit főzöl ma? – kérdezi Bea.

− Nem tudom, te mit szeretnél? Amíg főzök addig felporszívózhatnál és felmoshatnál. − válaszol vissza Zsófi.

− Á, inkább alszok egy kicsit − jön a viszontválasz.

Ilyen és ehhez hasonló párbeszédek gyakran hangzanak el a harmincas éveikben járó Bea és Zsófi közt. Bea öszintén bevallja, hogy még egy tojásrántottával is meggyűlik a baja a konyhában, ezért a főzést inkább Zsófira hagyja. Utóbbi viszont elvárná a főzésért cserébe, hogy rend legyen a lakásban. Ez sajnos ritkán történik meg, mert Bea takarítani is utál. Egy valamit szeret nagyon: enni, Zsófi főztjét, hétfőtől vasárnapig.

  1. Főzés előtti szöszmötölés

− Krisz mindig kiakad, ha lassú vagyok és ügyetlen − mondja Zoli szomorkodva.

− Esetleg elmesélhetnéd, miért pucolsz meg egy répát addig, amíg én tízet is felaprítok. Ez már régóta érdekelne? Vajon milyen film mehet közben a fejedben? – kérdezi Krisztián.

− Nem film megy, csak alapos vagyok, ahhoz pedig idő kell. Általában húst sütünk valamilyen körettel, mondjuk tésztával, mert azt nem kell megpucolni − reagál Zoli elismervén, hogy Krisztián otthonosabban mozog a konyhában, éppen ezért, amikor Zoli főz, párja szeret kivonulni a konyhából, hogy ne lássa, ahogy ügyetlenkedik. Több mint egy éve élnek együtt egy albérletben, és szinte minden nap főznek.

Képünk csak illusztráció

A fenti történetek után már értitek, hogy a heteroszexuálisok és a leszbikusok vagy melegek miben különböznek egymástól?

Igazából semmiben! Ugyanolyan emberek mint bárki mások. A konyhában hasonlóak a szokásaik: utálnak mosogatni, szeretik, ha párjuk főz rájuk, odavannak a hagyományos ételekért, vagy éppen teljesen távol áll tőlük a konyhaművészet. Ennyire egyszerű az egész.

Teljesen mindegy, hogy milyen a szexuális orientációd, a vallásod vagy milyen kulturális hátérrel rendelkezel, a lényeg, hogy ha szeretsz főzni, azt szívből csináld. Mindig légy nyitott az új dolgokra, emberekre, kultúrákra, ne féld vagy utáld az ismeretlent!

Fotó: Profimédia – Red Dot

 

Még több cikkért kattints a Nosalyt ízHUSZÁR online gasztromagazinjára!