Süss magad esküvői tortát

2018. június 23.
Nem vágysz kacifántos, bonyolult esküvői tortára? Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere a Nosalty-ról hozott nektek egy olyan tortareceptet, amit pofonegyszerű elkészíteni. Persze nem csak esküvőkre ajánljuk!

Megmondom őszintén, soha eszembe nem jutna elkészíteni egy esküvői tortát. Valaki „élete legfontosabb napján” ez nekem túl nagy stressz lenne, még akkor is, ha szilárd meggyőződésem, hogy a torta tulajdonképpen senkit nem érdekel. Mire megérkezik, már mindenki tele van a vacsorával, aki meg még éhes, az a töltött káposztát lesi – legalábbis nekem ez az empirikus tapasztalatom. Ettől függetlenül szépnek kell lennie és különlegesnek.

Nem vagyok az a típus, aki sikítva kaszál a kezével, mikor az orra alá tolnak egy gyűrűs kezet, és általában nehezen viselem, mikor a menyasszonnyal egy álló éven keresztül semmi másról nem lehet beszélni, mint a duchess anyagról, a ruháról, és arról, hogy milyen asztaldísz menne legjobban a székszoknyát összefogó selyemmasnihoz. Idén mégis belecsöppentem egy nagy esküvői szervezésbe, de ezúttal szívesen – az egyik legjobb barátnőm nagy napja volt múlt héten. Vele még anyagot nézni is szívesen mentem, sőt, felajánlottam az összes zseniális cukrász ismerősömet, mint kontaktot a torta összerakásához. D. azonban valami igazán egyszerűre vágyott, és amikor először kiejtette előttem a naked cake nevét, azt sem tudtam, miről beszél.

Mint kiderült, a naked cake – meztelen torta – még véletlenül sem onnan kapta a nevét, hogy pucéran kell elkészíteni, hanem onnan, hogy a torta csak töltve van, kívülről nem borítja sem krém, sem máz. Cserébe istenien ki lehet díszíteni mindenféle szezonális gyümölccsel – a bogyós áll neki a legjobban – , vagy virággal. Hogy vizes-vajas piskótát, vagy valamivel sűrűbb tésztát használunk, az csak rajtunk múlik, mint ahogy az is, hogy milyen krémmel töltjük meg a lapokat. Egy könnyű vizes piskótához, aminek pille súlya van, mehet egy nem túl kemény vaníliás krém is, ha nehezebb a tésztánk, akkor válasszunk valami strapabíróbb darabot.

Én egyszerűen megkérdeztem Orsit, törzshelyünk szakácsát, milyen receptet használt – mert végül ő kapta a megtisztelő feladatot – , és az alapján raktam össze ezt a picike tortát. Vicces volt hallani, hogy Orsi egy sima bögrés sütireceptet fordított át esküvői tortába. A krémet mascarponéból készítettem, mert az elég kemény ahhoz, hogy megtartsa a kevert tésztából sütött tortaalapot, és csak kicsit ízesítettem, hogy a semleges íz kiegészítse a nyár végi édes és fanyar málnát, áfonyát és szedret. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki szemet gyönyörködtető, egyszerű tortával szeretne meglepni valakit – esküvőre, születésnapra, vagy csak egy nyárzáró kerti bulira!

A receptért kattints a Nosalty ízHUSZÁR magazinjára!