A kelbimbó az egyik leginkább félreértett hozzávaló: a levesben szétfőtt zöld golyók emlékétől kísértve sokan el sem tudják képzelni, hogy valaki önszántából kelbimbót egyen. Pedig az őszi szezonban sokfelé elérhető, egészséges zöldség változatosan felhasználható, és olívaolajon pirítva vagy nyersen vékonyra szeletelve, salátában is fantasztikusan finom ízeket mutat. Próbáljátok ki az alábbi receptet, és fedezzétek fel magatoknak a kelbimbó ezer arcát.
Pirított kelbimbó mogyoróval és lime-os öntettel
2 főre
- 30 dkg kelbimbó
- 2 ek olívaolaj
- ¼ kk só
- 1 nagy csipet frissen őrölt bors
- 1 szál zöldhagyma
- 1 marék mazsola
- 1 marék földimogyoró
Az öntethez:
- 3 ek olívaolaj
- ¼ lime leve
- csipet só
- ½ tk méz
- A kelbimbó fás alját levágjuk, a külső leveleit leszedjük, majd egyenként félbe vágjuk.
- Egy nagy serpenyőt felhevítünk. Beleöntjük az olajat, majd a beleszórjuk a kelbimbót. Sózzuk, borsozzuk, majd átkeverjük.
- Lefedve 5 percig pirítjuk közepes lángon.
- Ekkor hozzááadjuk a mazsolát és az időközben felaprított zöldhagymát. További öt percig főzzük.
- Közben az öntet összes hozzávalóját egy kis befőttesüvegbe töltjük. Rácsavarjuk a kupakot, majd jól összerázzuk.
- Az aranybarnára pirult kelbimbót az öntettel leöntve, aprított földimogyoróval megszórva tálaljuk, esetleg főtt rizs kíséretében.