Ezért muszáj kelbimbót enned

2018. november 10.
A kelbimbó többnyire a gyerekek rémálma, pedig ezek az apró zöldségek rengeteg vitamint és fontos tápanyagot rejtenek. Ráadásul ha jól csináljuk, nagyon finomak is!

Fotó: Unsplash.com

Rostban gazdag

A rostos ételek segítenek szabályozni a vércukorszintet így hozzájárulhatnak a cukorbetegség megelőzéséhez, de az emésztés működésére is jó hatással vannak. 100 gramm kelbimbó 3.5 gramm rostot tartalmaz, szóval mindenképpen megéri fogyasztani, már csak azért is, mert a magas rosttartalom miatt tovább tart utána a jóllakottság érzése.

Apró vitaminbomba

A kelbimbóban található K-vitamin C-vitamin és A-vitamin elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, ráadásul rengeteg benne a folsav is, ami segíti a vörös vértestek termelődését és hosszájárul az egészséges idegrendszerhez.

Egészséges zsírsavak

Ha valaki nem fogyaszt halat, viszonylag nehéz lehet becsempésznie az Omega 3 zsírsavakat étrendjébe. A kelbimbó viszont rengeteg jó zsírsavat tartalmaz, ezért az őszi-téli szezonban még a vegetáriánusoknak vagy vegánoknak is remek opció lehet!

Jót tesz a csontoknak

A korábban már említett K-vitamin tartalma miatt a kelbimbó fogyasztása hozzájárulhat a csontozat egészségéhez is. Fokozza a csontsűrűséget, amivel ellenállóbbá teszi a csontokat, ez pedig különösen idősebb korban lehet fontos. A kelbimbó könnyen elkészíthető, kalóriaszegény és jó kezekben elképesztően finom étel, szóval bátran építsük be az étrendünkbe, amíg még kapható friss változatban a zöldségeseknél!