Mindfulness az ünnepi asztal mellett

2018. december 10.
Túlélőkalauz a karácsonyi vacsorákhoz, ezúttal azonban a konyha másik oldaláról. Bloggerünk, Futureater azt járja körbe, hogyan segíthet a mindfulness abban, hogy a több napig tartó, irreálisan sok evés mellett a családdal való összezártságot is jól bírjuk.

A közös családi étkezések non plusz ultrája a karácsonyi vacsora, aminek a hangulata annyira megkapó, hogy arra gyakorlatilag egy hónapon át tart a spirituális és persze a marketing vezérelte felkészülés. A várakozás nem véletlen, hiszen a közös étkezés azokkal az emberekkel, akiket szeretünk, tényleg az egyik legjobb dolog a világon. Megoszthatjuk mi történt velünk, megtudhatjuk, mi-minden fontos a másik számára, és persze további új közös élményeket generálhatunk.

Sokaknak azonban nem úgy alakul az élet, hogy egy-egy családi együttlét kellemes hangulatban teljen, a karácsony pedig épp a kötelező jellege miatt hozza még inkább előtérbe a problémákat. Összegyűjtöttünk néhány nagyon egyszerű szempontot, ami segíthet abban, hogy az idei karácsonyi vacsora kellemesebb hangulatban teljen.

Fotó: Unsplash.com

Készülj fel előre

Banálisnak tűnhet, de sokszor épp amiatt teljesen frusztráló a karácsonyi vacsora, mert valójában senki nem tud mit kérdezni a másiktól. Ez ráadásul az ünnepi lelkiismeretfurdalást is menetrendszerűen beindítja az emberben, ami egyenes út a katasztrofális hangulathoz. A halászlé, a kacsasült és a zserbó mellett készüljünk fel az összejövetelre egy-két kérdéssel is. Gondoljuk át, hogy  a jelenlévő rokonok mivel foglalatoskodtak az elmúlt időszakban, és próbáljunk azzal kapcsolatban kérdezni. Ha esetleg elképzelésünk sincs, valójában mivel töltik az idejüket, próbáljunk ügyesen rákérdezni épp erre. Könnyen lehet, hogy az elsődleges reakció az értetlenkedés lesz, de ne feledjük, mindenki értékeli a személye irányában tanúsított érdeklődést.

Zökkentsük ki a megszokott kerékvágást

Minden évben pontosan ugyanaz a szenteste menetrendje: ugyanaz a menü és ugyanolyan kellemetlen a hangulat? Beszéljük meg a családdal előre a karácsonyi vacsora menetét, és vessük fel, hogy idén milyen változtatást szeretnénk. Egészen apró dologra is gondolhatunk – lehet, hogy egy másik fogás, egy különlegesebb ital, vagy akár az ajándékozás és a vacsora sorrendjének megcserélése is eléri a kívánt hatást, és kizökkenti a családot a szokásos dinamikából. Ha mindez nem segít, vagy nem hajlandóak a családtagok a változtatásra, akkor próbálkozzunk egy-két olyan kérdéssel vagy épp válasszal, ami várhatóan meglepi majd a rokonokat. Érdemes előre átgondolni, mennyire akarjuk borzolni a kedélyeket, de néha épp egy-egy igazán őszinte megnyilvánulás töri meg a jeget. Az is lehet, hogy kiderül, a többiek sem feltétlenül élvezik a karácsonyi kellemetlenkedést, és nagyon is nyitottak valamiféle változásra.

Ez is elmúlik egyszer

Akármennyire is elkeserítő érzés, hogy épp a mi karácsonyunk katasztrofális, a rokonaink pedig zavarbaejtő vagy akár kifejezetten kellemetlen kérdéseket tudnak csak feltenni, ne feledjük: pár óra, és ennek is vége lesz. Koncentráljunk az ételünkre: figyeljük meg részletesen, milyen illata, íze és állaga van, és vizsgáljuk meg, hogy éhesek vagyunk-e egyáltalán étkezéskor, vagy épp a harmadik fogás után. Esetleg gondoljuk át, tudunk-e hálásak lenni azért az ételért, amit épp abban a pillanatban elfogyaszthatunk. Próbáljuk meg kívülről szemlélni a helyzetet, és képzeljük el magunkat ahogy a házon kívül állunk, és onnan nézünk be az ablakon az étkezőasztalra. Ha pedig mindez nem segít, gondoljunk arra, hogy másnap, vagy épp a következő héten, esetleg januártól milyen dolgokat szeretnénk megvalósítani.

Futureater