Vegán túrós tészta hamis szalonnapörccel

2020. január 12.
Minden mindennel helyettesíthető. Csak meg kell találni a megfelelő alternatívát. Túró, tejföl, tojás és szalonna? Vass Adrienn, a Nosalty szerzője hozta el nektek a legjobb vegán túrós tészta receptjét.

A lehetetlen nem létezik? De!

Túrós tészta szalonnával (na persze nem igazival)!

Ebben az ételben aztán minden benne van, ami egy vegánnak tiltólistás. Hiszen a régi, jó nagykocka tésztában ott figyel a tojás. A túró tejből készül. A szalonna pedig…hát a szalonna az aztán végképp állati tartozék.

“A túrós csusza hagyományos magyar étel. Elkészítéséhez főtt tört-, kockatészta, egyes vidékeken szabógallérnak is nevezett tészta használatos, továbbá tehéntúró, vagy juhtúró és apróra vágott sült szalonna, valamint tejföl szükséges.”

A vegánként is fel-feltörő vágyak azonban leleményessé teszik az embert. Miért ne lehetne ennek az ételnek is megtalálni a vegán megfelelőjét, miért ne lehetne veganizálni? Lehet!

Íme a túrós tészta összetevői veganizálva:

  • Tészta: tésztából ma már simán találni tojásmenteset minden formában. Nagykocka is van!
  • Vegán túró: az összemorzsolt tofu durván túró hatású. Tudtad?
  • Vegán szalonna: a padlizsán a megoldás! Ha jól  van elkészítve, meg nem mondod róla, hogy valaha egy lila növény volt.
  • Tejföl: létezik már egészen tejfölízű vegán szójakészítmény – megtévesztő a hasonlóság!

Kis túlzással (és sok éves vegán főzőcskézéssel a hátam mögött) állíthatom, hogy szinte mindenből van vegán változat. Nyilván nem lesz ugyanolyan, de amikor kísértetiesen hasonlít, az már bőven jó eredmény. És erről még a húsevő kísértetek se biztos, hogy meg tudnák mondani, hogy állati-e vagy növényi.

Aki szalonnát akar, miért nem eszik szalonnát?

“De minek akar olyan ételt enni a vegán, mint régen? Nem azért lett vegán, hogy ne szalonnázzon? Miért jó az neki, ha úgy is néz ki, mint egy darab zsír? Nem kéne undorodnia tőle?”

vegánok sem egyformák (jééé). Van köztük olyan, aki undorodik az állati termékektől, de még azoktól is, amik állatinak akarnak látszani, és van köztük olyan, akinek igenis hiányzik a hús vagy a tejtermék. Lehet, hogy szereti az ízét, és nehezen engedi el a vele járó emlékeket, szokásokat is. Ettől még nem lesz rosszabb vegán, és ettől még nem lesz megkérdőjelezhető a döntése, hogy miért választotta ezt az utat.

Sokféle indok és magyarázat létezik:

“Szeretem a húst, de a bolygónkat még jobban.”
„Szeretem a sajtot, de nem éri meg azon az áron, ahogyan a tehéntől elveszik.”
„Szeretem a régi ízeket, de nem szeretném a régi szokásomat folytatni, amivel állatokat ölök.”

Nem vagyok vegán. Minek főzzek vegánul?

Bevallom: én sem vagyok vegán. De a húsevés luxus, és ez egyre inkább központi téma lesz a világunkban. Alternatívákat keresni pedig nemcsak felelős döntés, de igazán jó móka is. Mondom! Rájönni, hogy mi minden rejlik a növényekben, bárki számára izgalmas gasztronómiai utazás lehet.

A kezdő vegán bevásárlólistája

Ennek a receptnek a segítségével tökéletesen lehet szemléltetni, hogy mennyiféle új alapanyaggal érdemes ismerkedni, ha az ember a “régi” ízeket szeretné megidézni.

Ha sajtos, tojásos, füstös élmény kell, van rá megoldás állati összetevő nélkül is:

  • Sajtíz sajt nélkül? A megoldás: sörélesztőpehely! Néha csak úgy szórja az ember, mint a parmezánt, de bele is lehet keverni különböző ételekbe.
  • Füstös aroma hús nélkül? Igen: folyékony füsttel! Ez a cucc csoda. 1-2 fújás, és olyan mintha grilleznél a kertben.
  • Tojásos buké, tojás nélkül: Himalaya fekete sóval! Konkrétan büdi a cucc első szippantásra. Pedig csak olyan tojásos. Óvatosan használva baromi hatásos helyettesítő.

A receptért kattints a Nosalty oldalára!