A tökéletes marhapörkölt titka

2020. február 29.
Szeretnéd, ha a te marhapörkölted lenne a legízletesebb? A Nosalty szerzője, Bagdi Gréta elárulja a titkot.

Nem csak a levegőbe beszélünk, hoztunk egy nagyszerű receptet is. Nézzétek meg vadonatúj sorozatunk, a Látványkonyha első videóját, aztán kezdődhet az értekezés: ki hogyan készíti a sajátját.

Ezek a mi gondolataink marhapörkölt témában – a receptről videót is készítettünk nektek:

Marhajó marha

Lábszár, hát persze, hogy az! Alapjáraton ebből főzzük a pörköltet. De hogy miből készíthetjük még ezt a rövid lére főzött, magyar nemzeti ételt? Hibátlan lehet még lapockából, nyakból és pofahúsból is. Felesleges drága darabokat vásárolni, ezek viszonylag gyorsan elkészülnek, kevésbé zsírosak, inasak. Ezeket itt és most a pörkölt szempontjából pozitív tulajdonságként könyveljük el!

Tipp:

Ha azt szeretnétek, hogy az ízek és a nedvesség bent maradjon a húsban, akkor első mozzanatként forró edényben, olajon, több adagban pirítsátok le a húskockákat minden oldalukon.

Merőleges az egyenes

Merre, hogyan? A húst rostjaira merőlegesen – semmiképpen ne szálirányban, akkor rágós marad – vágjuk nagyobb kockákba. Tényleg ne kicsi darabokba, pirítás közben úgyis összemegy. A nagyobb hús rusztikusabb, ízletesebb, és jobb lesz beleharapni.

Hagymák és zöldségek

Vöröshagymából jó sokat, a hús mennyiségének harmadát pirítsuk a pörkölthöz. A kockázott zöldpaprikával és paradicsommal ez adja majd a szaft tökéletes állagát és zamatát. Áttört vagy nagyon apróra vágott fokhagymát is tehetünk hozzá – szét fog természetesen főni, és a rövid lé ízét tökéletesíti majd. (A fokhagymát akkor tegyük bele, amikor a fűszereket is hozzáadjuk.)

Zsiradék és víz

Nagyanyáink pörköltkészítés alkalmával rögtön nyúltak a zsírosbödönhöz. Manapság inkább olajon pirítjuk a hagymát. A legtutibb íz eléréséhez viszont próbáljátok ki libazsírral! Nem kell nagyon sok, csak a hagyma alá, hogy legyen min pirulgatnia. Eszméletlen jó aromát ad majd neki!

Borocska

Olyan, inkább testes vörösbort válasszunk, amit mi is szívesen fogyasztanánk. A lőre elrontja az étel ízét, és a mi kedvünket is. Ebből sem kell a legdrágábbat venni, de legyen minőségi termék. Egy jó, száraz kékfrankossal vagy bikavérrel nem foghatunk mellé.

Tipp:

Cseréljétek le a bort sörre, de ne akármilyenre: a keserű pilsner nem áll jól neki, a túl édeskés barna sör is elviszi az ízét, de egy testesebb ipával pompás pörköltet készíthettek!

Fűszerezés

Ha hagymafronton megkapja a neki kijáró mennyiséget, akkor fűszerekből nem kell sok, csak borsfűszerpaprika és pici őrölt kömény. A lényeg az időzítés! A húst már az elején lesózhatjuk, és később is utána sózhatunk, minden kóstolásnál figyeljük, hogyan változik az íze. Borsból tehetünk az elején, de a vége előtt is igazítsunk a szaft ízén vele, mert a bors akkor fejti ki a legjobban a hatását. Fűszerpaprikát csak a már lepirított pörköltalapra tegyünk, ekkor mehet a kömény is bele.

Köret

Persze, hogy elsőre a nokedli jut eszünkbe. Angolosan nagyszerű lehet mellé egy pihe-puha krumplipüré, vagy másnap a maradékhoz gyorsba’ egy adag főtt tészta is, de ne hagyjátok ki a videónkban látható burgonyás tésztájú dödöllét sem. Hagymán lepirítva nincs párja! A marhapörkölt magában, kenyérrel sem egy könnyű ételke, így dödöllével pedig egy igen is masszívnak mondható fogás, szóval kösse fel a gatyáját, aki nagyobb adagot szedett belőle.

A receptért kattints a Nosalty oldalára!