A mézes krémes igazi ünnepi sütemény, amiből néha még a sok sem elég. Egy jó mézes krémesnek napok kellenek ahhoz, hogy az ízek igazán összeérjenek, és a tészta is tökéletesen puha legyen, ám megéri kivárni azt a két napot – szóval a karácsonyi készülődést érdemes ezzel az édességgel kezdeni!
De mi is kell a tökéletes mézes krémeshez?
A tésztalapokhoz: 45 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 6 evőkanál méz (olvasztott), 1 teáskanál szódabikarbóna, 3 evőkanál tejföl, 1 db citrom (leve és reszelt héja), 1 csipet fahéj (őrölt), 1 csipet szegfűszeg (őrölt), másfél evőkanál vaj (a tepsi kikenéséhez) és 3 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)
A krémhez: 5 dl tej, 8 dkg kukoricaliszt, 4 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 db tojás, 1 evőkanál rum
A csokoládéhoz pedig legyen elől 15 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál porcukor, 3 dkg vaj, fél dl víz
Ha már minden megvan, elsőként jöjjön a tészta előkészítése. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzátesszük a szódabikarbónát, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a reszelt citromhéjat. A vajat megolvasztjuk, hozzátesszük a mézet és a tojást.
A vajas-mézes-tojásos keveréket hozzáöntjük a szárazanyagokhoz, rácsavarjuk a citrom levét, és lágy tésztát gyúrunk belőle.
Négy egyelő cipót formálunk belőle (mérjük le, így biztosan azonos súlyúak lesznek!). Letakarva 20 percig pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlemezt, vagy egy tepsi hátulját vastagon lezsírozunk, lisztezünk. A munkalapot is vastagon lisztezzük.
Vékonyra nyújtunk egy cipót, sodrófára tekerjük, és így igazítjuk a sütőlemezre.
Betesszük a forró sütőbe, és 10 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Kivesszük, és rácsra tesszük hűlni. A sütőlemezt nem kell újra zsírozni, csak lisztezni. Az cipókat gyorsan nyújtsuk ki, mert a vaj miatt nem tesz neki jót, ha sokáig nyújtjuk!
Ha az összes lap kész, elkészítjük a krémet. A kétfajta lisztet összeszitáljuk, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre keverjük a tejjel. Gőz felett, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg pöszögni, vagyis egy kicsit bugyogni nem kezd.
Félretesszük, amíg ki nem hűl, néha megkeverjük. Közben a vajat a porcukorral, a rummal és a tojással habosra keverjük. Ha a főzött krém kihűlt, kézi mixerrel összedolgozzuk a vajas-cukros masszával. Három részre osztjuk (akár ezt is lemérhetjük), és a kihűlt lapok közé kenjük.
Végül pedig az étcsokit összetörjük, gőz fölött megolvasztjuk. Ha nagyon kemény lenne, kis vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a vajat és a porcukrot. Ha szépen felolvadt, sűrű vonalakban a sütemény tetejére csorgatjuk, majd vizes késsel vagy krémspatulával elkenjük.
Hidegre tesszük, és legalább 24 órát (vagy még többet) állni hagyjuk.
Ha a süti összeért, és a tészta megpuhult, levágjuk a széleit, és tetszés szerint felvágva tálaljuk.
Hogyan tökéletesítheted a receptet?
- Ha soklapos sütit készítünk, mérjük le a rétegeknek szánt tésztagolyókat, hogy ugyanannyi-e a súlyuk! Ha csak szemmértékkel nézzük, könnyen tévedhetünk, és az egyik réteg nyers marad, míg a másik túlsül!
- A mézes tésztájú sütik hajlamosak ragadni. Deszkáról a tepsire legegyszerűbben úgy tudjuk áttenni, hogy nagyon lazán rátekerjük a sodrófára, majd a a tepsi felett letekerjük – így nem fog szakadozni.
- A mézes tészták nagyon könnyen megégnek, így szigorúan tartsuk be a sütési időt és hőfokot!
- A vékony tésztát a legkönnyebben egy gáztepsi hátán tudjuk megsütni, de ne felejtsük el zsírozni és lisztezni.
- A csokimáznak úgy lesz fénye, ha a csokoládét nem hevítjük 32 fok fölé. Ezért soha ne a gázra állítsuk a csokis edényt, hanem vízfürdőbe.
- A soklapos sütik annál finomabbak, minél többet állnak! Ha fogyasztás előtt két nappal elkészítjük, kellőképpen meg is puhulnak.
Lekvárral is finom!
Tavaly karácsony előtt Gáspár Bea készített a Nosalty konyhájában egy isteni mézes krémest, amely a benne található lekvártól lett igazán ízletes és szaftos. Ezt a receptet is érdemes kipróbálni, hidd el, nem fogod megbánni!