Így illeszd be a gesztenyét a karácsonyi menübe!

2020. december 12.
A gesztenye itthon nem számít klasszikus elemnek a karácsonyi menüben. Pedig rengeteg isteni fogás létezik. Szekeres Dóra, a Nosalty szerzője most ilyen recepteket szedett nektek össze.

A tél egyik finom, egészséges termése a szelídgesztenye, amelyet ilyenkor hagyományosan az utcai árusoknál parázson sütve, otthon pedig sütőben elkészítve fogyaszthatunk csemegeként. Krémes, édeskés ízéért szinte mindenki rajong, és nem utolsósorban rendkívül egészséges is.

A gesztenye azonban nem a legolcsóbb alapanyag, szélesre kell tárnunk a pénztárcánkat, ha nagyobb mennyiséget vennénk belőle. Szerencsére azonban intenzív íze miatt nem szükséges több kilónyit vásárolnunk, hogy többféle ételben is élvezhessük az ízét. A karácsonyi menü több fogása is készülhet vele, jól érvényesül levesekben, köretekben, húsok mellett, töltelékként, és persze a desszertekben is, itthon leginkább édességekben szoktuk használni.

A gesztenye a világ számos országában őshonos gyümölcs, és például az angoloknál a felhasználásával készült ételek a tradicionális karácsonyi menü részei. Ha belegondolunk, hogy ilyenkor mindenki igyekszik gazdag, kalóriadús és a legfinomabb ízű ételeket az asztalra varázsolni, nem csoda, hogy a csodás gesztenye is helyet kap a menüben.

Bár itthon a karácsonyi vacsora és ebédek általában halászlével és húslevessel indulnak, nem muszáj mindig követni a hagyományt. Készíthetünk másfajta, de ugyanolyan finom és elegáns leveseket is, például gesztenyéből is. A klasszikus krémlevesváltozatot megbolondíthatjuk egy kis vöröslencsével is, amely így a gesztenyével párban igazi krémes, gazdag és melengető levest eredményez.

Az angol karácsonyi menü egyik elengedhetetlen darabja az ünnepi pulykasült, amelyet sokszor készítenek baconnel betakarva, vajjal alaposan meglocsolva, és töltött változatban is. Az biztos, hogy ha a pulykát nem is töltik meg, akkor is készítenek mellé tölteléket, amit külön tálalnak, és van húsos és vegetáriánus változata is, mindkettőben gyakran szerepel a gesztenye is, amely különösen finom a darált hússal párosítva.

A másik nagyon gyakori angol karácsonyi étel a párolt, sült kelbimbó, amely a különböző húsok kísérő körete – ezt is szokták gesztenyével keverve, sült, húsos szalonnával gazdagítva kínálni. De ha kicsit könnyedebb köretre vágyunk, készíthetünk egy zöldsalátát is, amelybe főtt-pirított gesztenyét keverve máris ünnepivé, elegánssá is változtattuk az elsőre unalmasnak tűnő fogást.

A cikk folyatásáért és a receptekért kattints a Nosalty oldalára!