Gyümölcsreggeli, amit a természet müzlijének is hívnak

2021. október 24.
Lizzo és a fél TikTok rajong újabban a természet reggelijének elnevezett receptért. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elkészítette a gyümölcsreggelit nektek.

A természet müzlije egy újabb elem azon a hosszan kígyózó listán, amit a TikTok videómegosztó-oldalról vettünk fel mindannyian a receptkönyvünkbe. Akár pillanatok alatt népszerűvé válhat itt egy önmagában szerény, otthoni fogás, amit aztán a fél világgal együtt hírességek és közemberek készítenek, kóstolnak és imádnak. A kis ötletek rendszeresen nagyot szólnak, ez a természet müzlijére is igaz, ami teljesen átírja majd a reggelizési szokásainkat.

Milyen müzlije van a természetnek?

Amikor a müzlire gondolunk, a szemünk előtt nem valószínű, hogy egy nagy tál piros-lila-kék színű gyümölcs jelenik meg. Ugyanis a természet müzlije nem más, mint egy marék bogyós, összekeverve, majd nyakon öntve kókuszvízzel.

Semmi gabona, semmi extra cukor vagy színezék: ez a látványos reggeli olyan egyszerű, hogy szinte fáj, hogy nem nekünk jutott előbb eszünkbe.

Rendszeresen szó van arról, hogy a napunk legelső étkezését egészségesebbé kell tennünk. Kevesebb feldolgozott alapanyag és cukor, több természetes hozzávaló, mint például gyümölcs kell bele. Ez a reggeli tulajdonképpen ennek az elgondolásnak a kiteljesedése: hiszen van-e egészségesebb, mint egy nagy tál gyümölcs?

A víz az nem tej

bogyós gyümölcsök szezonja még talán kitart pár hétig, így az egyetlen hozzávaló, ami fejtörést okozhat ebben a szörnyen bonyolult és hosszú receptben, az a kókuszvíz.

A kókusztejjel valószínűleg már találkoztunk: ez a dobozban vagy konzervben árult termék inkább főzésre vagy italokhoz használható, a tehéntej pótlására alkalmas ital.

Ezzel szemben a kókuszvíz egy átlátszó folyadék, ami a zöld, még nem teljesen érett kókuszdió belsejében található. Íze kellemes, természetesen és enyhén édeskés. Ezek a tulajdonságai mind tökéletessé teszik ahhoz, hogy felhasználjuk a müzlinkben.

A reggeli, amiből szenzáció lett

Ezen a ponton feltehetjük a kérdést: de miért lett ennyire népszerű egy tál kókuszos gyümölcs? Nos, a recept eredeti feltöltője, Sherwayne Mears legszebb álmaiban sem gondolta volna, hogy ilyen nagy hatással lesz az internetes világra. Az amerikai TikTok-felhasználó elsősorban gasztronómiával foglalkozik, ilyen tartalmakat tölt föl a közösségi oldalra.

Mindig is imádtam a bogyókat és leveleket

– mondta a blogger. Elmondása szerint az ötlet „csak úgy” eszébe jutott, amikor egyik este a másnapi reggelijén gondolkozott. Ekkor még ő sem gondolta volna, hogy egy kis idő elteltével a hírességek is az ő receptjét fogják próbálgatni.

A müzli ugyanis leginkább annak köszönheti népszerűségét, hogy az amerikai énekesnő, Lizzo is elkészítette, majd a kóstolásról feltöltött egy videót. 13 milliós követői tábora pedig természetesen nem tudott ellenállni a bogyós csodának, a többi pedig már történelem.

Nemcsak híres, egészséges is

Amit Mears is nagyon hangsúlyozott, hogy a müzli elfogyasztása rengeteg energiát adott neki. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a reggeli nagyon könnyed, nem terheli le a gyomrot, ezen felül pedig tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal (ezt főleg a bogyósoknak köszönhetjük), kalóriaszintje is viszonylag alacsony.

Így készítsd el!

A gyümölcsöt tisztítsuk meg, majd tegyük egy mélyebb tálkába. Helyezzünk a bogyók mellé néhány jégkockát is, ettől hűsítőbb lesz a reggelink.

Öntsük a kókuszvizet a tál tartalmára, és a müzli készen is áll a kanalazásra. Jó étvágyat!

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo