Habár mindjárt itt a nyár vége, friss zöldségekben nincs hiány, én most egy picit elhanyagolt alapanyagot vettem elő: a karalábét. Mert ki mondta, hogy csak a húslevesbe dobhatjuk? Most egy nagyon zsenge húsmentes karalábélevest főztem belőle.
A karalábéleves egy igazi nyári fogás, amit én inkább „lazán” és frissen szeretek készíteni, így nálam sosem kerül bele fűszerpaprika, liszt vagy túl sok tejföl.
Tudom, a vajgaluska őrült jól passzol hozzá, de mégsem szoktam hozzá készíteni, jobban élvezem ilyenkor a friss, szezonális zöldségek természetes vagy a citrom enyhén savanykás ízét, ami ráadásul a nyári melegben fel is frissít.
A karalábéleves elkészítése:
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd 1 evőkanál olívaolajon megdinszteljük.
Ha puha a hagyma, hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott karalábét, sárgarépát, fehérrépát, zellerszárat, fokhagymát (de bármilyen más, a hűtőben fellelhető zöldség is belefőzhető maradékmentés címén, például paprika, paradicsom, káposztalevél vagy a karalábélevelek), majd pár percig megfuttatjuk a hagymás olívaolajon.
Ezután hozzáöntjük az alaplevet, majd közepes hőfokon elkezdjük főzni a levest, nagyjából 45-50 percig.
Amikor megpuhultak a levesben a zöldségek, fűszerezzük kedvünkre sóval és fekete borssal, facsarjuk hozzá egy egész citrom friss levét, szórjuk meg 2 friss, finomra vágott petrezselyemcsokor zöldjével.
Ha tejfölösen szeretjük, adjunk hozzá 3 evőkanál 20%-os tejfölt (opcionális), vagy tálaláskor tegyünk belőle a kimert leves tetejére.