Hűsítő zöldbableves hidegen és krémesen

2022. augusztus 14. |

Felejtsd el a hagyományos zöldbableves receptjét! Hering András, a Nosalty főszerkesztője megmutatja, hogyan készítheted el ennek az isteni levesnek a jéghideg verzióját.

zöldbableves klasszikus nyári fogás, imádjuk sok tejföllel, enyhén savanykásan. A forró verzió mellett (és az egyre forróbb nyarakat tekintve) érdemes hűsítően vagy akár jéghidegen is elkészíteni, jobban csúszik 30 fok felett.

Mivel őrült lettem volna kihagyni a zsenge zöldbab szezonját, ezért rohantam is a piacra az első kiló virítóan sárga és ropogós zöldbabért, hogy megmutassam nektek ezt krémes, friss és jéghideg verziót.

A receptemben a zöldbabot (vagy vajbabot) elég blansírozni (más néven előfőzni vagy sokkolni), tehát forrásban lévő vízben rövid ideig hőkezelni, majd jeges vízben hirtelen lehűteni. Célja elsősorban az alapanyagok romlásának, íz- és színváltozásának megakadályozása, de ezzel a módszerrel marad élénksárga és roppanós a zöldbab is.

hideg-zoldbableves-nosalty

A dinszelt hagymás alaphoz adom a zöldbab negyed részét, majd puhára párolás után felöntöm zöldségalaplével, tejföl helyett pedig a lágy krémesség elérése érdekében mascarponét használok, így turmixolom krémleves állagúra, majd lehűtöm.

Ezzel össze is raktam a selymes krémleves alapját, amit a klasszikus értelemben sem rántani, sem habarni nem kell.

Tálaláskor adom hozzá a kihűlt, blansírozott zöldbab nagyobb részét, majd kapros-fokhagymás görög joghurttal frissítem fel, de feldobhatjuk pár csepp fehérborecettel is.

hideg-zoldbableves-nosalty

Jöhet a jeges varázslat!

  • A friss zöldbab/vajbab végeit levágjuk, alaposan megmossuk. Egy nagyobb főzőedényben enyhén sós vizet forralunk.
  • 4-5 percre forró, lobogó vízbe tesszük a zöldbabot, majd kivesszük, és rövid időre jeges vízbe tesszük, visszahűtjük őket (blansírozzuk).
  • A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát egy mozsárban finomra zúzzuk, majd három evőkanál olívaolajon megdinszteljük. Ha ragaszkodunk a fűszerpaprikához, akkor ezen a ponton szórjuk meg egy kevéssel (én kihagytam).
  • Ezután adjuk hozzá a zöldbabunk negyed részét, a hagymás alapba forgatva pároljuk puhára.
  • Öntsük fel 1,5 liter zöldségalaplével, kanalazzuk hozzá a mascarponét. Keverjük össze, majd egy kézi botmixerrel turmixoljuk krémesre. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  • A friss kaprot vágjuk finomra, egy gerezd fokhagymát szintén mozsárban törjünk össze, majd a kaporral és egy csipet sóval együtt keverjük hozzá a görög joghurthoz.
  • A levest langyosan vagy jéghidegen tálaljuk a kihűlt, blansírozott zöldbabbal és a kapros joghurttal. Pár csepp fehérborecettel ízesíthetjük.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Ezt is készítsd el!

Nyári recept: húsos-sóskamártásos töltött karalábé

Nyári recept: húsos-sóskamártásos töltött karalábé

Miért ne imádhatnánk a karalábét és a sóskamártást? És miért ne próbálhatnánk ki együtt? Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja nektek, hogyan készült a darált húsos, zöldfűszeres-gerslis töltött karalábé selymes sóskamártással.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

A legropogósabb rántott cukkini titka cukkini

A legropogósabb rántott cukkini titka