- Sütit sütnél, de nincs otthon tojás?
- Szerencsére többféle tojáshelyettesítő recept is létezik.
- Mutatjuk, hogyan pótoljuk a tojást gyorsan és egyszerűen.
Valószínűleg mindannyiunkkal megtörtént már: ránk tört a süti iránti ellenállhatatlan vágy, és rohantunk is a konyhába sütni. Nekiálltunk kikeverni a hozzávalókat, és amikor már majdnem mindennel megvoltunk, hirtelen belénk hasított a felismerés: nincs egy doboz tojásunk sem.
A sütő már elő volt melegítve, a konyhánkban csokoládéillat terjengett, a boltok azonban zárva. Mégis mit lehet ilyenkor tenni? Szerencsére van megoldás!
Mutatunk négy szuper tojáshelyettesítő receptet!
1. Tojáspótló vízzel, olajjal és sütőporral
Ha több tojást kell helyettesíteni a receptben, ez egy nagyszerű megoldás lehet. Ez a tojáshelyettesítő nem teszi túl zsírossá a süteményt, és nem változtatja meg az ízét (mint néhány más helyettesítő). A víz, a sütőpor és a növényi olaj egyszerű kombinációja szinte tökéletesen utánozza a tojást. Nagyszerű választás süteményekhez, gyors kenyerekhez és brownie-khoz.
- Recept: 1 tojás = 2 evőkanál víz + 2 teáskanál sütőpor + 1 teáskanál növényi olaj.
2. Tojáspótló egy kis almaszósszal vagy pépesített banánnal
Mindkét tojáspótló anyag a tojáshoz hasonlóan nedvességet ad a süteménynek, miközben egy kis ízt is kölcsönözhet a keveréknek. (A süteményünk íze valószínűleg egy kicsit a banánkenyérre emlékeztet majd, ami nem feltétlenül rossz dolog).
De extra édességet is adhatnak a sütinek, mivel mindkettő természetes cukrokat tartalmaz. Éppen ezért érdemes lehet csökkenteni a cukor mennyiségét a receptben, hogy végül nehogy túl édes legyen.
- Recept: 1 tojás = 1/4 csésze cukrozatlan almaszósz vagy banánpüré
3. Tojáspótló lenből
Ez a tojáspótló is kissé megváltoztathatja a sütemények ízét – diós ízt kölcsönözhet, ami kellemes lehet, ha teljes kiőrlésű gabonát vagy zabot sütünk, de talán kevésbé ideális, ha valami könnyűt és finomat, például citromos süteményt készítenénk.
Miután összekevertük az őrölt lenmagot és a vizet egy kis tálban, hagyjuk öt percig pihenni, hogy a len magába szívja a vizet, és a keverék besűrűsödjön.
- Recept: 1 tojás = 1 evőkanál őrölt lenmag és 3 evőkanál víz.
4. Tojáspórló csicseriborsóból
A csicseriborsókonzervben lévő folyadék tökéletes vegán tojáspótló! És attól sem kell félnünk, hogy a süteményünknek esetleg furcsa, csicseriborsó íze lesz – a lében található ízek ugyanis teljesen ki fognak főni.
- Recept: 1 tojás = 3 evőkanál csicseriborsólé
Fotó: Getty Images Forrás: The Kitchn