Póréhagymás közel-keleti tojás a sztárséf konyhájából

2024. február 15.
Ha egy igazán különleges, mediterrán reggelire vágynál, készítsd el Ottolenghi üdítően zöld hamis shakshoukáját – paprika helyett póréhagymával!
Póréhagymás shakshouka Yotam Ottolenghitől.

Yotam Ottolenghi a közel-keleti konyha koronázatlan királya, akinek csoda szép szakácskönyvei nálunk is jó ideje népszerűek. Szóval nem is nagyon érdemes máshol keresgélni, ha egy ízekben gazdag mediterrán reggelire vágynánk. Ez a különleges tojásos reggeli a közel-kelet egyik kedvenc fogásának számító shakshouka átértelmezett változata. Paprika helyett póréhagyma és spenót kerül az ételbe, ami nemcsak csodás zöld színt, de izgalmas, komplex ízvilágot is ad ennek az izgalmas reggeli fogásnak. Tény, hogy ez nem egy villámgyors, 10 perc alatt összedobható reggeli, mégis érdemes elkészíteni egy ráérősebb reggelen vagy egy hétvégi napon – bombasztikus ízeket és órákig tartó energiát kapunk ettől az Ottolenghi-kedvenctől!

Mutatjuk is, hogyan készül!

Hozzávalók:

  • 2 ek. sózatlan vaj
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 nagy póréhagyma 
  • só és bors
  • 1/2 citrom megpucolva, apróra vágva
  • 1 és 1/4 csésze zöldség alaplé
  • 200 gramm bébispenót
  • 6 nagyobb tojás
  • 100 gramm feta 

Elkészítés:

  1. A vajat és 1 ek. olívaolajat hevítsünk fel egy magas falú serpenyőben, fedő alatt. Mikor a vaj már felhabzik, dobjuk rá a kisebb darabokra vágott póréhagymát! Ízesítsük 1/2 tk sóval és borssal ízlés szerint. Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk a póréhagymát, míg megpuhulnak. Adjuk hozzá a darabokra vágott citromot, majd öntsük rá az alaplevet és főzzük magas fokozaton!
  2. Hagyjuk az alaplé nagy részét elfőni, majd kb. 4-5 perc után keverjük bele a spenótot is! Főzzük a zöldségeket további 1 percig, majd vegyük le a lángot közepes fokozatra!
  3. Egy kanál segítségével képezzünk kis lyukakat a keverékben, majd törjük bele a fészkekbe a tojásokat. A tojások tetején szórjuk meg egy kevés sóval és morzsoljuk el a fetát a tojások köré! Fedjük le a serpenyőt és főzzük a tojásokat 4-5 percig – ne aggódjunk, ha a sárgájuk még folyós marad, így lesz igazán krémes a végeredmény.
  4. Tálaljuk a tojásokat a maradék 1 ek. olívaolajjal meglocsolva, friss pitával vagy kovászos kenyérrel!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images