Kézműves sushi és közel-keleti vegánul – ezek az ősz legizgalmasabb gasztroújdonságai Budapesten

2024. október 21.
A belváros egyik titkos utcájában igazi kézműves sushit kóstolhatunk, tőle nem messze pedig a 101 csapata készít mexikóit, de a hagyományos ízek kedvelőinek és a vegánoknak is jó híreket hoztunk! Ismét összegyűjtöttük a szezon legizgalmasabb gasztroújdonságait!

A szezonváltással rengeteg étterem jelentkezett friss, őszre hangolt étlappal, de egészen új helyek is nyitottak Budapesten az elmúlt hetekben. Ismét összegyűjtöttük az aktuális fővárosi gasztroújdonságokat, szuper tippeket hozva mindenkinek, aki szeretne egy jót enni – legyen szó ázsiairól, mexikóiról vagy éppen magyaros konyháról. Mutatjuk összeállításunkat!  

UME Sushi: Kézműves sushi a belváros titkos utcájában

A Váci utcához közeli Aranykéz utca alig pár méter, de így sem könnyű megtalálni benne az aprócska UME Sushit, ami néhány hónapja, még nyáron nyitott meg. Az apró helyet egy házaspár, Zhong Dijie és felesége, Hou-Xin viszi, akik ugyan Kínából és nem Japánból érkeztek, mégis magas minőségű, és az európai lehetőségekhez képest nagyon is autentikus sushit kínálnak. Dijie tudja, hogy a sushi bármennyire egyszerűnek is tűnik, valójában nagyon is kényes étel: ügyelni kell rá, hogy a rizs megfelelő hőmérsékletű, a hal megfelelő vastagságú, a wasabi pedig természetesen házi legyen. A gondosság és a részletekre való odafigyelés teszi különlegessé az UME Sushit, ahol minden egyes falat kézzel készül el, csodás slow dining élményre cserélve a műfajhoz társított futószalagtempót és persze fényévekkel emelve a minőséget is. Dijie – aki egymaga készíti a sushikat– olyan elmélyülten dolgozik a nigirik és makik gyártásán, hogy még kívülről is látszik a flow állapot: ilyenkor nem is szólal meg, minden figyelmével a rizs és hal tökéletes egységére koncentrál. Az UME tulaja egyébként maga is sushirajongó, aki azért kezdte el kitanulni a sushikészítés fortélyait, mert ő is szívesen fogyasztotta az ételt – ez az őszinte, személyes motiváció az általa készített falatokon is érződik.
Az UME Sushiban lehetőségünk van olyan különlegesebb sushikat is megkóstolni, mint az angolna vagy a makréla nigiri, de az európai ízlésnek kedvezve még libamájas sushit is készítenek, de kiadós (friss haltól roskadozó) bowlok közül is választhatunk. A gyönyörűen tálalt és tényleg hihetetlenül finom sushikat ráadásul kifejezetten jó áron kóstolhatjuk meg, ami üdítő ritkaságnak számít a sushi műfajában. Az elmúlt években nálunk is kezdtek megjelenni az autentikusabb és jó minőségű szusizók, mint például a nemrégiben új helyet is nyitott Kicsi Japán – szerencsére az UME Sushi is ezt a sort folytatja.

Todo – mexikói ízek a 101 csapatától

Talán meglepőnek tűnhet, hogy a fúziós ázsiai konyháról ismert 101-es csapat ezúttal mexikói éttermet nyitott a Szervita téren, de Keve Márton séfnek a mexikói konyhában is volt alkalma tapasztalatot szerezni, amikor az ország egyik leghíresebb Michelin-csillagos éttermében, a Pujolban sztázsolt. A belvárosi Todo Mexican Kitchen a 101-es unokatestvéreivel ellentétben kifejezetten tágas hely lett, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy minden igényt kiszolgáljanak. A környéken dolgozó irodistáknak ebédmenüvel készülnek: gazdag mexikói bowlok közül válogathatunk különböző feltétekkel (marinált csirkecombbal, marha szeggyel, sertés császár carnitával vagy laskagomba conchinitával). Egyébként elég hosszúra sikerült az új hely menüje –  egy rakás olyan izgalmas előétel és főétel közül válogathatunk, amiket nem találunk meg a legtöbb hazai mexikói étlapján, és persze többféle tacót is kóstolhatunk (3 darab csak 2500 forintba kerül). A tortillát – amit hosszas kísérletezés során tökéletesítettek – minden reggel frissen készítik, ugyanazt a magas minőséget hozva, amit a 101-től már megszokhattunk, de kínálnak házi guacamolét és olyan klasszikus street foodokat is, mint az elote kukorica, amihez lime-os majonéz, izgalmas fűszerkeverék és persze queso fresco is jár. Bár a mexikói konyha sok helyen mutat rokonságot a magyaros főzéssel – ők is szeretik a nehéz, szaftos húsokat, a bőkezű fűszerezést és a hagymás babot – eddig még nem igazán találtunk minőségi mexikóit Budapesten. Ezért a Todo igazi novumnak számít, amit azoknak is érdemes lehet kipróbálni, akik eddig idegenkedtek a mexikói konyhától.

Megújult étlap a Zazie Bistróban

A MOL Campus aljában meghúzódó Zazie Bistro valószínűleg nem az a hely, ahová csak úgy véletlenül betévedünk, de szerintünk simán megéri kifejezetten az étterem miatt elzarándokolni a Kopaszi-gáthoz. Bíró Dániel (a rántotthús-mogul Bíró Lajos fia) a hely egyéves fennállása alkalmából olyan új étlapot rakott össze, ami – szinte rendhagyónak számító módon – nemcsak a séf fantáziáiról szól, hanem minőségi, szerethető és ami a legfontosabb, vendégközpontú konyhát mutat. Az ételek magyaros ihletésűek, tálalásukban és technológiájukban mégis frissek és lépést tartanak a kortárs trendekkel, anélkül, hogy túlságosan ambiciózus „újragondolással” erőszakolnák meg a klasszikus ízeket. Kóstolhatunk fantasztikusan jóízű hortobágyi palacsintát, harcsapaprikást és olyan tökéletesen elkészített rozé kacsamellet, ami megmutatja, hogy a kiemelkedő szakmai tudás mellé már nem kell semmi fakszni – elképesztő ízeket mutathat egy egyszerűbbnek tűnő fogás is. A Zazie megújult étlapja tényleg mindenkinek kedvez: választhatunk elegánsabb fogásokat egy ráérős vacsorához, vagy ehetünk egy szaftos hamburgert (akár kacsamájjal is) egy gyors üzleti ebédre. Az őszi szezonban szívből ajánljuk az izgalmas sütőtöksalátát, ami különböző textúrákkal mutatja meg a sokoldalú zöldség komplexitását, hol az édes, hol a sós ízekkel játszva. És persze ne hagyjuk ki a koktélokat sem – a Baker’s Martini szuper választás a kalandosabb, nem túlságosan édes ízek kedvelőinek.

Összességében a Zazie Bistróban nagyon jót lehet enni. Szerethető, jó ízek, nem túlbonyolított, mégis naprakész, modern fogások kerültek az új étlapra, amiket egy kifejezetten kellemes enteriőrben fogyaszthatunk el – olyannyira, hogy ha eltekintünk a MOL Campus üvegfalas irodahangulatától, akár még randit is szervezhetünk ide.

Vegán fogások a Pingrumbából

A Dobrumba Széll Kálmán téri „testvére” eddig is szuper opció volt azoknak, akik igyekeznek zöldség-központúan táplálkozni, most viszont kifejezetten vegán fogásokkal készültek a Pingrumbában az október 21 és 27. között futó vegán hétre. Az eleve főleg zöldségek köré szerveződő mezzék ezúttal tényleg kizárólag növényi alapanyagokat tartalmaznak, bebizonyítva, hogy a világ legfinomabb labneh-ja simán készülhet tofuból is, és hogy még tej, vaj és tojás nélkül is össze lehet rakni egy isteni édességet (egészen pontosan egy gazdag ízű, de nem túlzottan édes, krémes csoki mousse-t). A Pingrumba vegán lakomája a legegyértelműbb válasz arra a kérdésre, hogy növényi étrend mellett is lehet-e teljes értékűen étkezni: a laktató, színes és jóízű fogásokból egyáltalán nem hiányzik a hús, még úgy sem, hogy az ikonikus  csirkés shawarma itt gombával készül, bárányköfte helyett pedig céklafalafel kerül a házi humusz mellé. A Pingrumbában sokat dolgoznak rajta, hogy minél több házi készítésű alapanyagból dolgozzanak, ezért elkészítették saját kombuchájukat is, de új frissítőkkel is előrukkoltak, amik nemcsak saját szirupokat, de sosem látott ízkombinációkat is felvonultatnak.

Fontos, hogy a zöldségekből építkező fogások kizárólag jó minőségű zöldségekből készülnek – amit csak lehet, olyan fenntartható hazai szereplőktől szereznek be, mint a Farm2Fork alatt tömörülő termelők, így a „sima” házi fermentált zöldségekből is fantasztikus fogás lehet.