Feketeleves, panoráma és pezsgős indiai – itt vannak Budapest legizgalmasabb gasztroújdonságai

2024. február 09.
Steakkel felturbózott feketeleves, sajtburgerrel házasított tavaszi tekercs és luxuspezsgővel kísért indiai fine dining menüsor vár ránk Budapesten.

Időről-időre beszámolunk Budapest legizgalmasabb gasztroújdonságairól, és szerencsére bőven van miről tudósítani – szinte hetente nyílnak izgalmas helyek. Mutatjuk, hova érdemes beülni, ha kipróbálnál valami újdonságot.

Zen Eatery

Huszár Krisztián „tanítványai” a Vietnámi Gulyástól megszokott magas minőséget és vagány fúziós ázsiai konyhát hozzák el a pesti oldalra, úgy, hogy mégis képesek egyedi hanggal csavarni a mester örökségén. Az ázsiai konyha technológiáit és alapanyagait bátran ötvözik a „trash foodokkal”, így jön létre például a cheesburger spring roll (vagyis sajtburgeres tavaszi tekercs) vagy a mekis édesség előtt tisztelgő almás pite, ami mellé persze most egy kis yuzu és kókusz is kerül. Eddig a bao burgerek és az ázsiai tésztás levesek adják az étlap gerincét – a marhapofás rament mindenképpen érdemes kipróbálni, pláne ha szeretjük a Vietnámi Gulyás telt ízű levesét. A Zen Eatery sok kísérletezést és pimasz, gyakran megújuló étlapot ígér – a nyitás utáni első hetekben pazarul eleget is tettek vállalásuknak. Mindenképpen érdemes foglalni, pici és máris népszerű helyről van szó.

101 Neo

Újabb taggal bővült a 101-család, ezúttal a bulinegyedbe, egészen pontosan a Kazinczy utcába érkezett testvér a 101 Bistro és a 101 Tigris mellé. Ahogyan Keve Márton séf a megnyitón fogalmazott, a 101 Neo a kísérletezés terepe, ahol a folyamatos megújulás és innoválás jegyében működnek majd. A Neo egyik signature fogása a „feketeleves”, ami koncentrált feketebors-mártással készül, de kerül bele kávé, szójaszósz és kínai fekete ecet is. A különös hangzású alapanyagok ellenére az ízvilág egyáltalán nem tolakodó, ráadásul kerül bele egy jó adag tökéletesre sütött steak is. A 101 Neoban a vegák is kóstolhatnak különleges fogásokat (megkóstolhatják a tökös, enokis rizst vagy a vegán gombás levest) de azok is megtalálják a számításukat, akik valami igényes street fooddal szívnák fel az alkoholt – nekik ott van a tépett kacsás vagy a rántott csirkés bao burger. Megszokott 101 minőség, ismerős, mégis friss ízek várnak.

VIRTU Budapest

A VIRTUBAN az izgalmak már az előétel előtt elkezdődnek, hiszen tényleg nem mindennapi élmény beszállni az épület liftjébe és érezni, ahogyan a szerkezet felszívja utasait a 120 méter magasságra épített étterembe. Az étterem belső terét a klasszikus elegancia jegyében alakították ki úgy, hogy a főszerepben a tényleg hihetetlenül látványos panoráma maradjon. Méretes üvegablakok engednek rálátást a Dunára és városra, ami pazar mozit kínál az ott töltött ebéd vagy vacsora idejére. Az étlapra olyan hagyományos, magyaros ihletésű fogások kerültek, mint a halászlé (itt harcsával töltött házi tésztával), a klasszikusok klasszikusának számító borjúbécsi vagy a békebeli hangulatot idéző Sacher torta. Mindez persze a legmodernebb gasztrotrendeknek megfelelő prezentációban, általában valami friss csavarral érkezik az asztalra. Érdemes megkóstolni a friss magyar tételeket is felsoroló pezsgőkínálatot, hogy buborékok társaságában élvezhessük a kilátást.

Bombay Budapest – degusztrációs menü

A Bombay Budapest ugyan nem új étterem, nemrég bemutatott, pezsgővel kísért degusztációs menüjük mégis kiérdemelte, hogy a legforróbb gasztroújdonságok között említsük. Bár a pezsgő és a fűszerességéről híres indiai konyha párosítása elsőre talán furcsa ötletnek tűnhet, a Moët & Chandon és a Bombay Budapest szövetsége rögtön meggyőzött róla minket, hogy a buborékok és a biryani nagyon is jól állnak egymásnak. Az egyik legismertebb felső kategóriás pezsgőmárka hűsítő kortyai csodásan ellensúlyozzák a karakteres indiai ízeket, de azért tegyük hozzá, a Bombay modern, fine dining újraértelmezése is segített közelebb hozni egymáshoz a két világot. A tipikus indiai fogásnak számító butter chicken a menüsorban például krémes, selymes levesként köszön vissza, a faszénen sült bárány mellé pedig izgalmas ropogósként kerül a rizs. A Bombay bebizonyítja, hogy az indiai konyha nagyon is tud elegáns és játékos lenni, a Moët & Chandon pedig csak újra megerősíti, hogy egy üveg pezsgővel tényleg soha nem foghatunk mellé.

Nyitókép: Getty Images