3 isteni és ütős tojáslikőrös koktél karácsonyra

2024. december 19.
A tojáslikőr nemcsak önmagában finom, hanem isteni koktélok is készülhetnek belőle. Három különleges receptet mutatunk, amikkel te is feldobhatod az ünnepi vacsorát.
  • A tojáslikőrt tipikusan önmagában fogyasztjuk, de idén itt a remek alkalom, hogy csodás karácsonyi koktélokat keverjünk belőle.
  • Három receptet is hoztunk az ünnepi szezonra: különleges forró csokoládé és újragondolt klasszikus is van közöttük.
  • A jó koktélhoz persze először a tökéletes tojáslikőrt kell elkészíteni – nyugalom, ebben is segítünk.

A tojáslikőr a legtöbb háztartásban elmaradhatatlan ünnepi italnak számít, ha azonban kicsit unjuk már a klasszikus verziót, nyugodtan feldobhatjuk egy kicsit – például úgy, hogy különböző koktélokat keverünk belőle. Ahhoz, hogy tényleg jó minőségű koktélt kapjunk, fontos, hogy a tojáslikőrünk is jó minőségű legyen. Bár lehet kapni bolti változatot, a legjobban akkor járunk, ha otthon készítjük el. Így tudunk igazán odafigyelni azokra az apró részletekre, amiktől tényleg mennyeien krémes és jóízű lesz a tojáslikőrünk.

Hogyan készül a tökéletes tojáslikőr?

Fontos leszögezni, hogy a jó tojáslikőr alapja jó alkohol kell, hogy legyen. Ne használjunk olcsó szeszt, inkább vegyünk jó minőségű fehér rumot a tökéletes végeredmény érdekében. Szintén fontos, hogy odafigyeljünk a fűszerekre is – aromák helyett ahol lehet, használjunk inkább valódi ízesítőket. A szerecsendiót frissen reszeljük bele, a vaníliás ízt vaníliarúd kikapart belsejéből nyerjük. Arra is nagyon figyeljünk, hogy a forró tejszínes-alkoholos keveréket lassan, fokozatosan adagoljuk a kikevert tojásokhoz, így biztosan nem csinálunk rántottát tojáslikőr helyett.

Az alábbiakban következzenek tehát kedvenc ünnepi tojáslikőrös koktéljaink, amikkel bármilyen karácsonyi partit feldobhatunk!

3 isteni tojáslikőrös koktél karácsonyra

Télapó kedvence

Ebben a koktélban teljes mértékig a karácsony ízei dominálnak! A tojáslikőr mellett fahéj és szerecsendió fűszerezi a koktélt, míg az Amaretto édeskés, marcipános aromát kölcsönöz az italnak. A karamellszósszal díszített pohártól még dekadensebb lesz ez a mennyei karácsonyi koktél, és ha igazán ünnepivé szeretnénk tenni, egy fahéjrúddal is díszíthetjük!

Hozzávalók:

  • 30 ml Amaretto
  • 30 ml vodka
  • 60 ml tojáslikőr
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet fahéj
  • karamellszósz a pohár díszítéséhez

Elkészítés:

  1. A karamellszószt öntsük ki egy lapos tányérra, majd alaposan nyomjuk rá a poharunk szélét!
  2. Egy shakert töltsünk meg félig jéggel, majd rázzuk össze benne az Amarettót, a vodkát, a tojáslikőrt és a fűszereket!
  3. Szűrjük le a koktélt az előkészített pohárba, díszítsük egész fahéjrúddal!

Tojáslikőrös White Russian koktél

A White Russian az egyik legismertebb klasszikus koktél: vodka, kávélikőr és tejszín hozzáadásával készül. Karácsony idején annyival csavarhatunk a hagyományos recepten, hogy tejszín helyett tojáslikőrrel öntjük fel – így nemcsak ünnepibb, de ütősebb is lesz a koktélunk! Tökéletes azoknak, akik szeretik a kávés koktélokat, de akarnak egy kis extra édességet és krémességet hozzá.

Hozzávalók:

  • 30 ml vodka
  • 60 ml Kahlua
  • 90 ml tojáslikőr

Elkészítés:

  1. Egy pohárba töltsünk jeget, adjuk hozzá a vodkát, a Kahlua likőrt, majd a tojáslikőrt. Keverjük össze alaposan! Ízlés szerint díszítsük egy csipet szerecsendióval!

Mexikói forró csokoládé tojáslikőrrel

Ha szereted a tojáslikőr édességét, nyugodtan menj tovább és keverd egy kis forró csokoládéba! Az alábbi recept különlegessége, hogy mexikói forró csokit készítünk, vagyis a kakaó mellett egy két izgalmas fűszer is kerül az italba. Bár a csípősség opcionális, nem érdemes kihagyni – egy csipet Cayenne-borstól még komplexebb és izgalmasabb lehet a karácsonyi koktélunk.

Hozzávalók:

  • 1 és 1/4 csésze tojáslikőr
  • 3/4 csésze zsíros tej
  • 3 ek. kakaópor
  • 1/2 tk. vanília kivonat
  • 1/8 tk. őrölt fahéj
  • 1/8 tk. őrölt szerecsendió
  • egy csipet só
  • (ízlés szerint egy csipet Cayenne-bors)

Elkészítés:

  1. Egy közepes lábosban kezdjük el melegíteni a tejet és a tojáslikőrt, alacsony lángon hagyjuk felforrni.
  2. Keverjük bele a kakaót és a fűszereket, keverjük össze alaposan, míg sima krémet kapunk.
  3. Tálaljuk tejszínhabbal vagy pillecukorral!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images