- A tojáslikőrt tipikusan önmagában fogyasztjuk, de idén itt a remek alkalom, hogy csodás karácsonyi koktélokat keverjünk belőle.
- Három receptet is hoztunk az ünnepi szezonra: különleges forró csokoládé és újragondolt klasszikus is van közöttük.
- A jó koktélhoz persze először a tökéletes tojáslikőrt kell elkészíteni – nyugalom, ebben is segítünk.
A tojáslikőr a legtöbb háztartásban elmaradhatatlan ünnepi italnak számít, ha azonban kicsit unjuk már a klasszikus verziót, nyugodtan feldobhatjuk egy kicsit – például úgy, hogy különböző koktélokat keverünk belőle. Ahhoz, hogy tényleg jó minőségű koktélt kapjunk, fontos, hogy a tojáslikőrünk is jó minőségű legyen. Bár lehet kapni bolti változatot, a legjobban akkor járunk, ha otthon készítjük el. Így tudunk igazán odafigyelni azokra az apró részletekre, amiktől tényleg mennyeien krémes és jóízű lesz a tojáslikőrünk.
Hogyan készül a tökéletes tojáslikőr?
Fontos leszögezni, hogy a jó tojáslikőr alapja jó alkohol kell, hogy legyen. Ne használjunk olcsó szeszt, inkább vegyünk jó minőségű fehér rumot a tökéletes végeredmény érdekében. Szintén fontos, hogy odafigyeljünk a fűszerekre is – aromák helyett ahol lehet, használjunk inkább valódi ízesítőket. A szerecsendiót frissen reszeljük bele, a vaníliás ízt vaníliarúd kikapart belsejéből nyerjük. Arra is nagyon figyeljünk, hogy a forró tejszínes-alkoholos keveréket lassan, fokozatosan adagoljuk a kikevert tojásokhoz, így biztosan nem csinálunk rántottát tojáslikőr helyett.
Az alábbiakban következzenek tehát kedvenc ünnepi tojáslikőrös koktéljaink, amikkel bármilyen karácsonyi partit feldobhatunk!
3 isteni tojáslikőrös koktél karácsonyra
Télapó kedvence
Ebben a koktélban teljes mértékig a karácsony ízei dominálnak! A tojáslikőr mellett fahéj és szerecsendió fűszerezi a koktélt, míg az Amaretto édeskés, marcipános aromát kölcsönöz az italnak. A karamellszósszal díszített pohártól még dekadensebb lesz ez a mennyei karácsonyi koktél, és ha igazán ünnepivé szeretnénk tenni, egy fahéjrúddal is díszíthetjük!
Hozzávalók:
- 30 ml Amaretto
- 30 ml vodka
- 60 ml tojáslikőr
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet fahéj
- karamellszósz a pohár díszítéséhez
Elkészítés:
- A karamellszószt öntsük ki egy lapos tányérra, majd alaposan nyomjuk rá a poharunk szélét!
- Egy shakert töltsünk meg félig jéggel, majd rázzuk össze benne az Amarettót, a vodkát, a tojáslikőrt és a fűszereket!
- Szűrjük le a koktélt az előkészített pohárba, díszítsük egész fahéjrúddal!
Tojáslikőrös White Russian koktél
A White Russian az egyik legismertebb klasszikus koktél: vodka, kávélikőr és tejszín hozzáadásával készül. Karácsony idején annyival csavarhatunk a hagyományos recepten, hogy tejszín helyett tojáslikőrrel öntjük fel – így nemcsak ünnepibb, de ütősebb is lesz a koktélunk! Tökéletes azoknak, akik szeretik a kávés koktélokat, de akarnak egy kis extra édességet és krémességet hozzá.
Hozzávalók:
- 30 ml vodka
- 60 ml Kahlua
- 90 ml tojáslikőr
Elkészítés:
- Egy pohárba töltsünk jeget, adjuk hozzá a vodkát, a Kahlua likőrt, majd a tojáslikőrt. Keverjük össze alaposan! Ízlés szerint díszítsük egy csipet szerecsendióval!
Mexikói forró csokoládé tojáslikőrrel
Ha szereted a tojáslikőr édességét, nyugodtan menj tovább és keverd egy kis forró csokoládéba! Az alábbi recept különlegessége, hogy mexikói forró csokit készítünk, vagyis a kakaó mellett egy két izgalmas fűszer is kerül az italba. Bár a csípősség opcionális, nem érdemes kihagyni – egy csipet Cayenne-borstól még komplexebb és izgalmasabb lehet a karácsonyi koktélunk.
Hozzávalók:
- 1 és 1/4 csésze tojáslikőr
- 3/4 csésze zsíros tej
- 3 ek. kakaópor
- 1/2 tk. vanília kivonat
- 1/8 tk. őrölt fahéj
- 1/8 tk. őrölt szerecsendió
- egy csipet só
- (ízlés szerint egy csipet Cayenne-bors)
Elkészítés:
- Egy közepes lábosban kezdjük el melegíteni a tejet és a tojáslikőrt, alacsony lángon hagyjuk felforrni.
- Keverjük bele a kakaót és a fűszereket, keverjük össze alaposan, míg sima krémet kapunk.
- Tálaljuk tejszínhabbal vagy pillecukorral!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images