Elstartolt a 2025-ös Gourmet Fesztivál – elmondjuk, mit kóstolj meg!

2025. május 23.
Csütörtökön elstartolt a 2025-ös Gourmet Fesztivál, ahol a kedvenceké a főszerep. Kóstolunk szardellás péksüteményt, tormás fagyiszendvicset és tökéletes libamájat is!
A Gourmet küldetése, hogy hiteles pillanatképet adjon az ország aktuális gasztronómiájáról
  • Május 22-én útjára indult a 2025-ös Gourmet Fesztivál, több mint kétszáz izgalmas fogással.
  • A Millenárison megrendezett gasztrofesztiválon a legjobb magyar éttermek mutatták meg különleges kreációikat – ezúttal a „kedvencek” jegyében.
  • Az idei Gourmet-n kóstoltunk szardellás péksüteményt, tökéletes libamájat és tormás fagyiszendvicset is.

Idén még egy nappal megtoldották a Gourmet fesztivált, így már csütörtökön elstartolt a legizgalmasabb magyar éttermeket felvonultató fesztivál. A 2025-ös év témája a kellemesen szabadon értelmezhető kedvencek volt, ami kifejezetten kedvez a vendégeknek is – végül is mi lehet jobb annál, amikor az ország legjobb séfjeinek kedvenceit kóstolhatjuk?

Az idei év különlegessége még, hogy sok új kiállítóval is bővült a Gourmet, így a frissen nyitott, sőt, hamarosan debütáló helyek kínálatába is bepillantást nyerhetünk. Az alábbiakban egy rövid és vállaltan szubjektív kalauzzal segítünk eligazodni a több mint kétszáz fogás között – jöjjenek a mi kedvenceink!

Gourmet Fesztivál 2025

Gourmet Fesztivál 2025

Az 5 kedvenc fogásunk a 2025-ös Gourmet Fesztiválról

1. Libamáj az Ypsilon by Rácz Jenőtől

Rácz Jenő balatoni helye az egyik a frissen debütáló éttermek közül az idei Gourmet fesztiválon. Az alsóörsi Ypsilon a tervek szerint kifinomult, de a Rumour-nál elérhetőbb konyhával érkezik, bár az Ypsilon Yachtclub valószínűleg erősen meghatározza majd az alaphangulatot.

A Gourmet Fesztiválon is ezt a luxust idézték meg egy tökéletes libamájjal, ami mellé isteni (a Rumour-ból elhozott) cékla és egy kevés ribizli kerül, és a dubai csoki őrület nyomán egy kis kadayif tészta ad neki extra ropogósságot. Ilyennek kell lennie egy gazdag ízű, komplex fogásnak, aminek az alapját mégis csak egy tökéletesen elkészített libamáj adja, ami már önmagában fantasztikus ízt és izgalmas textúrát mutat.  

2. Anchovy csavart a Salt Bakerytől

A Salt Bakery túlzás nélkül az ország legizgalmasabb péksége, ahol kóstolhatunk szagos mügéből készült krémmel töltött péksüteményt vagy véres kakaós csigát is. A Gourmet-ra egy nagyon friss és kortárs, de mégis közérthető péktermékkel készültek: egy anchovy csavarttal, amire a hal mellett tojáskrém és emberes adag parmezán is kerül. 

Ez a tökéletes péksütemény egy pusztító másnapon, vagy akár megelőzésképpen az italok mellé: épp megfelelően zsíros és sós, egyszerre krémes és ropogós, laktató, de nem fojtó. A tojás, a szardella és a parmezán kombinációja mély umamis ízt hoz létre, amit szuperül ellensúlyoz a neutrális péksütemény.

3. Cookieron a Chez Dodótól

Abból ritkán szokott rossz dolog elsülni, ha két finom dolgot házasítanak – valószínűleg ilyen logika mentén született meg a Chez Dodo cookieronja, vagyis a félig amerikai kekszet, félig macaront idéző sütemény. 

A cookieron egyelőre három ízben érkezik, és mindegyiknél igaz, hogy két enyhén roppanós, de alapvetően sűrű és puha réteg közé halmoznak egy gazdag ízű krémet. A mi kedvencünk az Esmé: itt pisztáciás pasztával és barna vajjal készített kekszek közé töltöttek egy friss, málnából készült ganache-t. Az ikonikus kombináció itt is működik: szuper, ahogy a málna enyhe savassága ellensúlyozza a pisztácia édességét ebben az omlós, izgalmas édességben.

4. Tormás fagyiszendvics a Monokini Kantintól

A budai Monokini Kantin a Padron és az Arquitecto Pitpit legfiatalabb kistestvére, ami az előbbi két étteremhez képest japán fúzióval csavarja meg a spanyol konyhát. Garai Ádám új helye egyszerre precíz és laza, emellett pedig elképesztően friss és őszinte – olyasmi, amikhez hasonlót eddig biztosan nem kóstolhattunk  Budapesten.

A 2025-ös Gourmet Fesztiválra három saját fogással és két „sztárvendéggel” – egy Padronos pacallal és egy pitpites töltött és rántott körömmel – érkeztek. Mi elsősorban a már látványában is Instagramra kívánkozó tormás fagyiszendókat ajánljuk, ami a ’90-es évek megboldogult sztárjégkrémét idézi egy trükkös, de abszolút fogyasztható csavarral, vagyis némi tormával és tonkababbal. Amilyen mutatós, olyan finom!  

5. „Zseb-batyu” a 101 Bistrotól

A kedvencek jegyében a 101 Bistro legizgalmasabb tétele az egyik alapító, Lu Boen gyerekkori kedvence lett – a pocket dumpling, vagyis szó szerint zseb-batyu, egy méretes, tojással, snidlinggel és szárított rákkal töltött batyu, ami alapvetően puha és szaftos, de mivel kívülről le is van pirítva, szép ropogósságot is kap. A batyu félbevágva érkezik, így simán meg is osztozhatunk rajta, de ha éhesek vagyunk, ne aggódjunk, egy darab is simán elég lehet.

A gazdag tölteléket tovább hidratálhatjuk az enyhén pikáns, selymes szósszal, amitől még teltebb ízű lesz a dumpling. Igazi ázsiai ízvilágú comfort food, ami azonnal a mi egyik kedvencünk is lett! És ha már arra járunk, mindenképpen érdemes megkóstolni a 101 új, dobozba zárt bar minőségű koktéljait is – mi a gin tea-re esküszünk, de a 101 spéci negronijából is kortyolgathatunk, sőt, akár haza is vihetjük későbbre!