- Nyáron nincs is jobb egy egyszerű, de laktató, krémes tésztaételnél – ilyet hoztunk mi is a héten.
- Ez a barna sörös, sajtszószos bucatini igazi komfortétel, miközben mégis izgalmas és különleges.
- Nagy előnye, hogy egyetlen edényben elkészíthetjük, ráadásul nem is kell hozzá különösebb főzőtudomány – a végeredmény viszont garantáltan mennyei lesz.
Sör és tészta? Ugye nem is kell többet mondanunk? Az alábbi recept egy kicsit az amerikaiak kedvenc ételéből, a mac and cheese-ből, vagy sajtos makaróniból indul ki, viszont jó nagyot csavar rajta. Ez a barna sörös, sajtszószos bucatini ugyanis úgy készül, hogy a tésztát sörben főzzük meg – ettől a tészta magába szívja a pikáns, gazdag sörös ízvilágot.
Ahogyan a sörhöz is passzol a sajtos perec és más, egyszerű szénhidrátalapú sörkorcsolyák, úgy ebben az ételben is szuperül összeér a sajt, a tészta és a sör. Ráadásul, hogy a krémes tészta egy kis ropogós textúrát is kapjon, vajban pirított sós perec is kerül a tetejére!
A barna sörös sajtszószos tészta másik előnye, hogy egyetlen fazékban elkészül az egész, ráadásul viszonylag egyszerűen – ami kifejezetten fontos szempont a nyári főzésnél. Szigorúan vastag bucatini kerül bele, hogy igazán megszívja magát és extra finom legyen, ezt tényleg nem érdemes kihagyni!
Mutatjuk a receptet!
Barna sörös sajtszószos bucatini
Hozzávalók:
- 2 csésze cheddar sajt reszelve
- 1 csésze Gruyére sajt reszelve
- 1 ek. plusz 1 tk. kukoricakeményítő
- 4 csészényi sós perec ropi
- 8 ek. sózatlan vaj
- 1/3 csésze friss petrezselyem apróra vágva
- 2 tk. só
- frissen őrölt bors
- 3 csészényi barna sör
- 500 gramm bucatini tészta
- 1 csésze zsíros tej vagy tejszín
- 2 ek. fűszeres barna mustár
- 1 ek. hagymapor
- 1/4 tk. cayenne bors

Elkészítés:
- A cheddar sajtot és a Gruyére sajtot reszeljük le nagy lyukú reszelőn, majd egy nagy tálban alaposan keverjük össze! Ezután szórjuk rá az összes kukoricakeményítőt, majd forgassuk össze a keveréket, hogy a keményítő mindenhol bevonja a sajtot! Tegyük félre!
- A négy csészényi sós perecet tegyük egy nagy, zárható műanyag tasakba, majd sodrófa segítségével zúzzuk össze! Nagyjából panko morzsához hasonló állagot kell kapnunk – de nem baj, ha marad egy-két nagyobb darabka.
- Egy nagyobb edényben (amibe a tészta is belefér) olvasszunk 4 ek. vajat, majd dobjuk rá a felaprított perecet és pirítsuk 6-9 percig! Tegyük félre, töröljük ki az edényt! Ezek után adjuk a perechez a finomra vágott petrezselymet, ízesítsük sóval és borssal, majd ezt is tegyük félre!
- Az edénybe töltsük bele a 3 csészényi barna sört és adjunk hozzá további 2 és fél csészényi vizet, majd kezdjük el felforralni őket! Tegyük bele a tésztát és főzzük kb. 7-9 perc alatt majdnem al dentére (nagyjából 3 percig, rövidebb ideig főzzük, mint amit a csomagolás ír)
- Ha a tészta nagyjából megpuhult és beszívta a sört, adjuk hozzá a tejet vagy tejszínt, a hagymaport, a mustárt és a szárított fűszereket! Adjuk hozzá a maradék 4 ek. vajat és kezdjük újra felforralni! Folyamatos kevergetés mellett főzzük al dentére (kb. további két perc alatt)! Húzzuk le a tűzről és szórjuk bele a sajtos keveréket részletekben, hagyva, hogy a sajt folyamatosan beleolvadjon a tésztába! Ha túl sűrű a tésztánk, lazíthatjuk egy-két evőkanál vízzel! Ízesítsük további sóval és borssal ízlés szerint!
- A tésztát szedjük tálakba és szórjuk meg a fűszeres pirított pereccel! Azonnal, melegen fogyasszuk!
Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images