Vodkás-sörös bundában sült ropogós hal Heston Blumenthaltól

2022. április 07.
A legendás brit sztárséf egy legendás brit ételt, a fish and chipset, pontosabban annak fő elemét, a halat tökéletesítette – méghozzá egyszerre kétféle alkohollal!

A fish and chips tulajdonképpen rántott hal sült krumplival, de a britek nemzeti eledele annyira jellegzetes, és annyira másképpen készül, hogy nem igazán hasonlítható a magyar konyhákban hagyományosan készülő rántott halhoz. Pláne, ha Heston Blumenthal, a britek legendás sztárséfe készíti. Egyrészt nagyon fontos, hogy jó minőségű tengeri halat használjunk – Blumenthal például rombuszhalat, nyelvhalat vagy lepényhalat ajánl – , utána készülhet el a spéci panír, amibe rizsliszt,és kétféle alkohol is kerül. Ahogyan Blumenthal In Search of Perfection című kötetében leírta, a vodkás-sörös panír különlegessége, hogy az alkohol lebontja a gluténban található fehérjék egy részét, így a bunda könnyebben kiszárad, ropogós, aranybarna kérget eredményezve, még mielőtt a belül lévő hal túlpuhulna. Mindenképpen érdemes kipróbálni, ha a tökéletes fish and chips-receptet keressük!

recept-rantott-hal-fish-and-chips-blumenthal

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb szelet halfilé (rombuszhal, nyelvhal vagy lepényhal)
  • só és bors
  • 1 és 1/4 csésze fehér rizsliszt (és még egy kevés, amiben megforgatjuk a halszeleteket)
  • 1,5-2 liter növényi olaj a sütéshez
  • 1 és 1/4 csésze finomliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 és 1/4 csésze vodka
  • 1 és 1/4 csésze lager sör

Elkészítés:

  1. A halszeleteket mossuk át, majd alaposan szárítsuk meg őket papírtörlő segítségével! Ízesítsük sóval és borssal, majd borítsuk be rizsliszttel – a felesleget rázzuk le róla. Tegyük félre!
  2. Egy mély, széles serpenyőben vagy lábosban melegítsünk bő olajat. Közben egy közepes tálban keverjük össze a finomlisztet 1 és 1/4 csésze rizsliszttel a sütőporral, és 1/2 tk. sóval. Lassan adjuk hozzá a vodkát és a sört, míg sűrű, homogén tésztát kapunk. Ezt mindenképpen frissen készítsük, hogy megmaradjon a sörben lévő szénsav.
  3. A halszeleteket mártsuk a tésztába, majd engedjük őket egyből a forró olajba! Figyeljünk rá, hogy egyszerre ne tegyünk túl sok halat az olajba, hogy legyen helyük a piruláshoz. Egy-két perc után forgassuk a halakat, míg mindenhol aranybarnák lesznek, majd vegyük ki őket és itassuk le a felesleges zsiradékot. Tálaljuk ropogós sült krumplival, remuláddal, borsópürével vagy magyarosan tartármártással!

Forrás: NyTimes Cooking Fotó: Getty Images

Olvass tovább!