Indiai reggeli és gourmet croissant-étterem: ütős gasztroújdonságokkal zár a 2025-ös nyár

2025. augusztus 16.
Világhírű piac érkezik a fővárosba, új séffel megy tovább a népszerű étterem, és az indiai reggeli is megérkezett Budapestre. Összegyűjtöttük a hazai gasztroszcéna friss híreit!
Elegáns brunch sós és édes fogásokkal, kávéval, itallal
  • Croissant „cappucino” és indiai napindítás: kísérletező és formabontó gasztroújdonságok rázzák fel a budapesti nyarat.
  • Az izgalmas új helyek mellett néhány régi kedvenc is megújult az elmúlt időszakban.
  • Összeszedtük a legfrissebb gasztroújdonságokat, hogy senki ne maradjon kulináris programok nélkül a 2025-ös nyár finisében! 

A nyár általában csendesebb időszak a gasztroszcénában, de szerencsére azért az idei nyár végéhez érve is akadnak olyan újdonságok, amikre érdemes odafigyelni. Hamarosan új food hall nyílik Budapesten, egy tető alá hozva az ország kedvenceit, a melegebb hónapokban pedig indiai reggelit, magyaros kedvenceket és rendhagyó croissant-kreációkat is kóstolhatunk.

Nyárvégi gasztroújdonságok Budapestről

Mattarello – Croissant menü izraeli sztárcukrásztól

Hab formájában „cappucinóba” kerül, a ceviche mellé ropogós toastként kínálják, de még tányérdesszert is készül a croissant-ból a Mattarellóban. A dohány utcai zsinagógával szemben megnyílt innovatív croissant-étterem koncepciója, hogy a croissant minden fogásban megjelenik a gazdag brunch menün – ezzel is bebizonyítva, mennyire sokoldalú a világ kedvenc péksüteménye.

A Mattarello mögött álló Adi Peretz még otthon, egy izraeli kibucban kezdett el kísérletezni sajátos croissant-jaival, amik saját bevallása szerint nem feleltethetőek meg teljesen sem a francia, sem a skandináv iskolának. Annyi biztos, hogy a Mattarello croissantjai kívül ropognak, belül puhák és vajasak, és elég jól alkalmazkodnak a feladathoz függetlenül attól, hogy tatáros előétel-falatka vagy töltött péksütemény készül belőlük.

Az étterem tulajdonképpen két fő részből áll: a kisebb helyiségben gyorsan felkapva is magunkkal vihetjük a folyamatosan változó, izgalmas, de azért érthető és egy hétköznapi reggeliként is könnyen értelmezhető croissant-alapú péksüteményeket, míg a szigorúbban vett étterem részleg inkább kényelmes, hosszú brunchozásra lett kitalálva.

A Mattarellónál a kiváló minőségű croissant mellett a másik alapvetés a szezonális alapanyagok használata – ehhez a hazai gasztrovilág krémjéhez hasonlóan Farm2Fork zöldségeket és gyümölcsöket használnak. Emiatt számítsunk arra is, hogy a kínálat gyakran változik, ami persze egyáltalán nem jelent gondot, inkább csak lehetőséget ad rá, hogy még több szuper ízt kipróbáljunk!

Indiai reggeltől estig az Indigóban

Az elmúlt években terjeszkedő Indigo ezúttal nem lokációval, hanem a kínálatban bővít – a város egyik legjobb ár-érték arányú ajánlatának számító ebédmenüjük mellett most már izgalmas indiai reggelit is kínálnak!

Az Indigo reggeli menüje teljesen vegetáriánus, és egyelőre csak a Nyugati téri étteremben kóstolható meg, 8.30 és 11.30 között. A fogások között kóstolhatunk foszlós indiai kenyérbe csomagolt fűszeres omlettet, aranybanára sült indiai „fánkot” zöldséges curryvel vagy krumplival töltött sós dél-indiai palacsintát is. De persze az édes vonalon is találunk választékot: készültek egy indiai fűszerekkel megbolondított acai bowllal, és egy chia maggal és szezonális gyümölcsökkel megpakolt házi granolával is.

Ahogyan a teljes menü esetében, itt is izgalmas, és ami még fontosabb, egészséges és tápláló fogásokat kínálnak. Az indiai reggelik a konyhához méltó módon rengeteg fűszerrel készülnek, unalmas péksütemények helyett tartalmas és karakteres ízekkel ébresztve a testet. Ha valami frisset és laktatót ennénk, és már elegünk van az avokádó toastból, az Indigo reggeli ajánlatánál biztosan nem találunk jobbat!

Új séf, régi minőség: nagy váltás a Zazie-nál

Bár alapvetően a lokális közönségre épít, a MOL-torony aljában meghúzódó Zazie Bistro olyan hely, ahová messzebbről is simán érdemes ellátogatni. Az étterem a kezdetektől közönségbarát konyhát vállalt, ahol nem a séf kísérletező ambíciói, hanem a vendégek igényei vannak a főszerepben – ezt az ethoszt viszik tovább a friss séfváltás után is.

Bíró Dani helyére Endrész-Nagy Tamás érkezett a most már Michelin-ajánlott Zazie-ba, ahol egy magyaros gyökerű, mégis modern konyhát épít majd tovább. Az étlapon jó minőségű, de érthető alapanyagokból készülő fogások kapnak helyet, amik között gyakran felismerhetjük gyerekkori kedvenceinket – például a grízgaluskás borsólevest – és a bisztrókultúra emblematikus fogásait – például a libamájat vagy a tatárt – is. A változó ebédmenü mellett az Á la carte étlapon emellett továbbra is megmaradnak az olyan nagy kedvencek, mint a hortobágyi húsos palacsinta vagy a Zazie klasszikus burgerei és salátái.

Egyik új signature fogásuk a palóc marha Zazie-módra, ami a klasszikus palóclevest értelmezi újra főfogásként: a tejfölös, paprikás mártással tálalt omlós marha mellé itt langyos zöldbabsaláta és krumpli is kerül. Ez a fogás jól megfogalmazza Endrész-Nagy Tamás szakmai hozzáállását: a tálalás és az elkészítés fine dining világában edződött profizmust hordoz, miközben a végeredmény mégis egy alapvetően nagyon finom és szerethető étel, amit szívesen megkóstol az idősebb és a fiatalabb generáció is.

A Zazie-ban egyébként rendszeresen szerveznek tematikus esteket és szuper programokat a jóga brunchtól a kvízestig – érdemes követni őket az aktuális eseményekért!

Budapestre jön a Time Out market

Idén hozzánk is megérkezik a több népszerű hazai helyet egy tető alá hozó Time Out Market, ami a felújított Corvin Áruház felső részén kap helyet. Az első piac Lisszabonban nyílt meg, a Time Out azóta már ott van New Yorkban, Barcelonában, Osakában és Dubajban is.

A budapesti Time Out Marketről egyelőre még csak azt lehet tudni, hogy olyan fővárosi kedvencek csatlakoztak hozzá, mint a 101 Bistro vagy a Pingrumba, de elhozzák az ország legjobb pizzáját is az Anyukám mondtából és a nosztalgikus ízeket a Balaton környékének egyik legszebb helyéről, a Casa Christából.

Az egyik legizgalmasabb igazolásnak az ország egyetlen két Michelin-csillagos helyét vezető Pesti István tűnik: a Platán séfje a CANTEEN nevű helyet hozza a piacra, ahol elérhetővé és közérthetőbbé teszi a magas konyhával kapcsolatos tudását. 

A Time Out folyamatosan kommunikálja az új résztvevőket és a legfrissebb infókat, szóval mindenképpen érdemes követni őket, ha kíváncsiak vagyunk a város legmenőbb új „piacára”.

Fotó: Getty Images