Újranyitott a Kádár étkezde, és vega lett a magyar konyha 2025 őszén

2025. október 02.
Megnyitott a Time Out Market és visszatért a Kádár étkezde és ez még csak a jéghegy csúcsa 2025 őszén! Mutatjuk a legizgalmasabb új éttermeket, új menüket és új híreket a hazai gasztroszcénából!
A Kádár étkezde fogásai
  • Megnyílt a Time Out Market, visszatért a Kádár, de izgalmas mexikói ételeket és vega magyaros fogásokat is kóstolhatunk idén ősszel.
  • 2025 szeptemberében kifejezetten hangos a hazai gasztronómiai szcéna – sok friss menüvel és új nyitással érkezik az ősz.
  • Mutatjuk a legizgalmasabb gasztroújdonságokat, ha kipróbálnál valami újat!

Erősen indította az őszi szezont a budapesti gasztroszcéna: szeptember elején még minden a Time Out Market nyitásáról szólt, aztán a Marumba bejelentette, hogy vega ízekkel reformálják meg a magyar konyhát, és a hónap végére még a legendás Kádár étkezde is visszatért.

Az új helyek és koncepciók mellett megérkeztek a friss őszi menük is, szóval bőven van mint kóstolni a szezonban is! Leteszteltük az újdonságokat, és összeszedtük a magyar gasztronómia legfrissebb híreit!

Gasztroújdonságok 2025 szeptemberében

1. Megnyílt a Time Out Market

Szeptember 20-án hivatalosan is megnyitott a budapesti Time Out Market a felújított Corvin áruházban. A nemzetközi gasztropiac eredetileg Lisszabonból indult, a legfrissebb budapesti egység pedig olyan nagyvárosokhoz csatlakozott, mint Osaka, Barcelona, New York vagy Chicago. A hazai Time Out egyrészt olyan budapesti kedvenceket gyűjt össze, mint a fúziós tajvani konyhájáról ismert 101 Bistro vagy a közel-keleti kedvenc Pingrumba, de végre Budapestre hoz olyan nagy kedvenceket is, mint a Miskolc melletti Anyukám mondta, vagy a Balaton környéki Casa Christa.

Külön izgalmas, hogy csak a Time Out kedvéért születtek közérthetőbbé, és nem utolsósorban jóval elérhetőbbé formált fine dining egységek is: Rácz Jenő húsos alapú magyaros tapast hozott, a sztárséf Pesti István a Canteennal érkezik, a spanyol gyökerű Essencia pedig kifinomult halas fogásokkal készült. A csoda szépen restaurált belső térben egyszerre elegáns, mégis laza a hangulat, a hosszú asztalok mellett ülve pedig tényleg végigkóstolhatjuk az ország legjobb fogásait a szecsuáni spenóttól a balatoni lángoson át a legjobb focacciáig. Érdemes nagyobb baráti társasággal vagy családdal érkezni, hogy minél több helyet kipróbálhassunk!

2. Új ízek a Westend oldalában

A Westend oldalában meghúzódó Axis Café and Lounge igazi hidden gem. Valószínűleg nem túlzás azt mondani, hogy soha nem gondolnánk, hogy a pláza gyorséttermekkel zsúfolt food courtjából kilépve, alig pár méterrel arrébb tisztességes carpacciót vagy kiválóan elkészített szűzérmét tudunk enni, pedig tényleg ez a helyzet!

Az Axis vendégbarát, sok különböző igényt kiszolgáló konyhát visz: találhatunk modern salátákat, burgereket, magyaros ételeket és kifinomult francia bisztrófogásokat is az étlapon. Bőséges reggeli választékkal és szuper ebédmenüvel is készülnek, ráadásul a koktélkínálatuk is kifejezetten széles – emellett szezonálisan folyamatosan újítják a menüt. 

Csuklich Viktor séf mindig a szezonalitásra, helyi alapanyagok és fűszerek egyensúlyára építve dolgozza ki az aktuális menüt – a novemberig elérhető friss őszi kínálatot is ez a tudatosság és odafigyelés jellemzi. A zöldfűszeres kéregben sült mangalicaszűz mellé például mély, kakukkfüves jus kerül, amit krémes, lágy karfiolpüré ellensúlyoz, de még egy kis karamellizált bébirépa is kerül a tányérra. A kiegyensúlyozott és szépen prezentált ételek stabilan jó ízeket és minőséget mutatnak, és szépen skálázzák az étlapot a mindenki által ismert magyaros ételektől a nemzetközi hatásokat hozó ízeken át a kísérletezőbb fogásokig.

Ha valaki a helyszín miatt aggódna, nem érdemes: a belső térben egyáltalán nem érezzük majd a Westend közelségét, szóval mindenképpen érdemes kipróbálni az Axist, ha a Nyugati környékén járunk!

3. Kádár-kor újratöltve

A legendás Kádár étkezde újranyitása a 2025-ös év túlzás nélkül legjobban várt gasztroeseménye volt: már a szeptember 23-i sajtóeseményen is tömve volt a hely, azóta pedig megállíthatatlanul zarándokolnak a régi törzsvendégek és új érdeklődök.

A klasszikus kifőzdeként működő Kádár valóságos intézménynek számított a Klauzál tér környékén. A családi vállalkozásként üzemeltetett étkezdét egészen addig vitte Orbán Sándor (a hely emblematikus tulajdonosa), amíg az egészsége megengedte – és utána csak azzal a feltétellel adta el a helyet Gerendai Károlynak, hogy  mindenképpen továbbviszi majd a Kádárt.

Az adásvétel után kiderült, hogy a Kádár étkezde (nem annyira meglepő módon) a ’70-es évek mocsaras jogi környezetében fogant, túlnyomórészt verbális megegyezések szerint működött, ezért aztán Gerendaiéknak jó időbe beletelt, míg sikerült elintézniük az összes engedélyt és megteremteni a 2025-ben szükséges működési feltételeket. Ezt még így is csak úgy sikerült megoldaniuk, hogy a szomszéd lakás megvásárlásával kibővítették a Kádárt, de az áramellátás például még mindig nem százszázalékosan megoldott (ez a gyakorlatban egyébként nem érzékelhető, inkább csak annyit jelent, hogy a nyári időszakban jelenlegi formában még nem bírná el a hely a légkondikat is, de ez hamarosan változni fog).

A tágasabb tértől és a modernebb felszereltségű konyhától eltekintve a Kádár szinte teljes mértékben megőrizte régi külsejét a piros kockás terítőktől a törzsvendégek falakra aggatott képeiig, és ugyanúgy megtartották a klasszikus étlapot is. A menün megmaradtak (sőt, kibővült kínálatban érkeznek) a Kádár sóletjei, de van székelykáposzta, tökfőzelék, paprikás csirke és aranygaluska is. Az ételek elkészítésénél igyekeztek követni az eredeti recepteket, már amennyire lehetett, ugyanis pontos mértékegységeket nem jegyeztek fel annak idején Orbánék. Sokat segítettek viszont a régi törzsvendégek, akik kóstolással igyekeztek belőni a régi kádáros ízt – modern konyhatechnológiával és jobb alapanyagokkal azért valamennyire feljavítva a régi fogásokat.

Ezzel együtt a Kádár ételei tényleg olyanok, mintha vasárnapi ebédre mentünk volna a nagyihoz. Gazdag, pont jól zsíros és sós ízek, semmi flanc, bőséges adagok. Amennyire lehet, az árakat is igyekeztek alacsonyan tartani – ez a mai magyar viszonylatokat, az ételek mennyiségét és minőségét figyelembe véve sikerült is. A tökéletes hangulathoz már tényleg csak a régi törzsközönség hiányzik, de az új Kádárnak minden esélye megvan rá, hogy visszahozza őket!

4. Viva la Todo!

A Todo nagyjából egy éve nyitott meg a belvárosi Szervita téren, a 101-ből ismerős Keve Márton vezetésével. Azok, akik a 101 fúziós, leginkább tajvani gyökerű konyháján keresztül ismerték meg a séfet, elsőre talán valószerűtlen fordulatnak érezhették a Todót, de Keve valójában már régóta kötődik a mexikói konyhához – korábban sztázsolt például a két Michelin-csillagos Pujolban, ahol ráadásul az étterem fine dining egységében és a magas minőségű, de jóval egyszerűbb és háziasabb ételeket kínáló bodegájában is tanulhatott.

A Todo nem az Európában elterjedtnek számító amerikanizált tex-mex vonalat viszi tovább, hanem (hiánypótló módon) autentikus mexikói ízeket hoz Budapestre. Az alapanyagok nagy részét igyekeznek az ősforrásból, vagyis Mexikóból beszerezni, amit pedig nem lehet, leginkább hazai termékekkel pótolják. Az alapanyag-használat egyébként itt is kulcsfontosságú Keve számára: sokáig tartott például, mire sikerült megtalálnia a tökéletes lisztet a legjobb minőségű tortillához, de mostanra tényleg ők készítik a legjobb tacókat a városban. Ugyanígy nem ismer kompromisszumot a konyhatechnikában sem: ha kell, órákon át kevergetik a kecsketejből készült karamellt, és egyenként válogatják a paprikamagokat a mély sült zöldségkrémből, hogy biztosan ne kapjon kesernyés ízt az étel.

A Todo étlapja egy évvel a nyitás után is megőrizte gerincét, amit a sokak által ismert, gyorsan és könnyen fogyasztható tacók, illetve az olyan klasszikus mexikói fogások jelentik, mint például a sűrű szószban úszó mole csirke. Szeptemberi megújulásukkal viszont kiegészültek egy folyamatosan változó, sokkal kísérletezőbb kínálattal is, amiről szuper izgalmas ételeket kóstolhatunk – mi például a burrata fogást próbáltuk ki, amit elsőre lehet, hogy nem rendelnénk ki egy mexikói étteremben, de azt nagyon rosszul tennénk, ugyanis a krémes fehér sajt, a gazdag zöldséges krém és a csípős fűszerkeverékkel (tajín) megküldött gyümölcs kombinációja komplex, mégis érthető, és leginkább csak elképesztően finom. 

Külön szuper, hogy az étlap lehetőséget ad az ételek megosztására és arra, hogy minél többféle ízt kipróbáljunk: érdemes kikérni a dip-válogatást, és megkóstolni a krémes, tökmagból készült sikil pakot is, ami bár kevésbé ismert, mint a guacamole vagy a salsa verde, de simán lekörözi őket. 

A Todo másik nagy erőssége a széles italkínálat klasszikus és kicsit megcsavart koktélokkal – szuperül lekísérik a karakteres, fűszeres mexikói ízeket.

5. Friss fogások a város tetején 

Ha az a kérdés, hogy melyik étteremé az egyik legkülönlegesebb lokáció Budapesten, akkor egyértelműen a VIRTU a befutó. A MOL Campus tetejére épített étterem 120 méterrel magasodik a város fölé, ezzel gyakorlatilag verhetetlen panorámát kínálva vendégeinek. Tényleg érdemes elmenni legalább egyszer csak azért, hogy megéljük, ahogy felszív minket a modern üveglift a szédítő magasságban álló sky deckig és meglássuk ezt a pazar képet: nappal az alattunk elterülő Dunát és az épületeket, este a fénybe borult fővárost.

A tavaly már Michelin-ajánlást is bezsebelő VIRTU alapvetően magyaros gyökerű, de a különleges helyszínhez igazodva elegáns és kifinomult konyhát visz – anélkül, hogy túlságosan elmenne a kísérletező irányba. Az étlapon van egy „Örökségünk” kóstolómenü (27.900 forintért) ami olyan jellegzetes fogásokat vonultat fel, mint a tokaji aszús kacsamáj, a palócos marhagulyás vagy a VIRTU signature somlóija, de kóstolhatunk hazai halakat és laktatóbb húsételeket is a menüről. Emellett megjelennek olyan játékos húzások is, mint a menzakedvenc meggyleves újragondolása, ami itt egy csoda szép tányérban tálalt selymes, telt ízű, de megszokottan édes és nosztalgikus fogás.

Az adagok laktatóak, de nem telítenek el, a tálalás pedig a fine dining minden részletre odafigyelő esztétikáját követi. A gondosan összeállított étlap mellett bőséges koktélkínálat is van – ezt tényleg nem érdemes kihagyni, felejthetetlen élmény a város felett koccintani egy-egy különleges itallal. A VIRTU szuper választás külföldiek lenyűgözéséhez, tankönyvbe illő randihelyszín, de a konyha színvonalához és az extravagáns helyszínhez képest egészen baráti árai miatt akár egy különleges családi étkezéshez is szuper lehet.

6. Magyaros konyha vega módra

Korábban már írtunk a Marumbáról, a Pingrumba és a Dobrumba kistestvéréről, ami úttörőként teremtette meg a magyaros tapas műfaját. A tulajdonosok egy év után úgy döntöttek, áthangolják a koncepciót a másik két hely zöldségközpontú konyhájára, így 2025 augusztusától bár továbbra is magyaros, de már teljesen növényi alapú a Marumba.

Az étterem új célkitűzése, hogy megmutassák, a lokális, friss alapanyagokból hús nélkül is lehet pazar és ízig-vérig magyaros fogásokat készíteni. Mindez valójában nem is áll annyira távol a klasszikus magyar konyhától, ahol csak ritkán került hús az asztalra, és elképesztően kreatív módon használták a zöldségeket, gabonákat és fűszernövényeket.

A Marumba alapvetően kétféle módon alakítja húsmentessé a magyar konyhát: egyrészt kiemel és felfrissít néhány népszerű, természetes módon vegetáriánus fogást – ilyen például a vajbabfőzelék, a káposztás cvekedli vagy a rakott karfiol. Másrészt húspótló megoldásokkal formál át olyan magyaros klasszikusokat, mint például a rakott krumpli, ami itt gabonakolbásszal kerül a tányérra. A legmerészebb húzás talán a zöldségekből készült vegán sült zsír, ami talán még a legelvetemültebb zsíroskenyér-rajongókat sem botránkoztatja meg, annyira jól hozza a telt, gazdag ízvilágot. Itt is érdemes egyébként több kistányért kérni és megosztani a fogásokat, de ahogyan korábban is, most is rendelhetünk (kisebb) főételeket. A desszertet viszont nem érdemes elfelezni senkivel, a puliszka brulée kicsit a Salt nyitása környékén taroló puliszkás desszertre emlékeztet: izgalmas, édes, picit sós, krémes és ropogós egyszerre.

Külön izgalmas adalék egyébként, hogy az új növényi konyha fejlesztésében a Hétköznapokból, és még inkább a Partizán népszerű gasztrosorozatából ismerős Sajben Csaba segített, aki arról híres, hogy keményvonalas húsrajongóból lett a növényi étrend pápája.

Ezzel együtt érdemes leszögezni: Akinek a magyaros konyha hallatán azonnal beindul a nyálelválasztása egy kis körmös pacalpörköltre vagy egy kiadós csirkepaprikásra, valószínűleg nem a Marumbában fogja megtalálni a számításait. Azok viszont, akik nyitottak egy friss, növényi alapú konyhára, ami megpengeti a nosztalgikus ízeket, jó eséllyel nagyon fogják szeretni a megújult helyet. Az pedig külön szuper, hogy végre a vegetáriánus turisták is kóstolhatnak valami klassz magyarosat!

Fotó: Gaál Daniel – Kádár étkezde (nyitókép)