Iskolakezdési vásárlási láz – online is

2013. szeptember 04.
Idén korábban kezdenek keresgéli a szülők, és egyre többen akadnak olyanok is, akik a mobiljukról szeretnék intézni a beszerzést. A népszerűségi listák élén is van változás motívumok terén, az élbolyban a Monster High, a Pókember, a Csillagok háborúja, a Verdák és az FC Barcelona szerepel.

Egyre több szülő dönt úgy, hogy az iskolakezdéshez szükséges felszerelést idén az interneten keresztül vásárolja meg, vagy legalább ott tájékozódik. Az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító oldal szakértői szerint idén az iskolatáska, a tolltartó és a füzetek kapcsán keresték a legtöbben az internetes vásárlási lehetőségeket. 2013 nyarán közel négyszer annyian kerestek az interneten iskolatáskát, mint tavaly, míg a tolltartók és a füzetek esetében dupla annyian böngésztek a netes vásárlási lehetőségek közt.

A tanszerek és az iskolai kiegészítők piacán évről évre megjelennek a különböző mesehősök, sztárok és csapatok képeivel díszített termékek. Idén a legnépszerűbb motívum a Monster High, melyet a Pókember, a Csillagok háborúja, a Verdák és az FC Barcelona követnek.

Sokan nem kisiskolásoknak keresnek ilyenkor termékeket, hanem nagyobb gyerekeknek. Ilyenkor jellemzően megnő a számítógépek és notebookok iránti kereslet is. Idén ezek mellett a táblagépek, azaz tablet pc-t forgalma nőtt érdemben a tavalyi év azonos időszakához képest.

Robbanásszerűen nő a mobilról vásárlók száma

Áttörést jelent, hogy 2013-ban ötször annyian keresnek iskolakezdéshez kapcsolódó termékeket mobileszközökről, mint egy évvel korábban. Ez egyrészt az okostelefonok és táblagépek elterjedésével, másrészt a hazai webáruházak mobileszközökre optimalizált felületeinek fejlődésével magyarázható. „Eddig minden évben az volt a legszembetűnőbb, hogy a szülők egyre fiatalabb korban vesznek gyermeküknek számítógépet és mobiltelefont. Idén viszont az a legfontosabb változás, hogy egyre többen keresnek iskolakezdéshez kapcsolódó termékeket online, ráadásul robbanásszerűen megnőtt a mobileszközről vásárlók száma” mondta Jenei Péter az Olcsóbbat.hu portálvezetője.

Korán kezdődött a roham

Tavaly a vásárlási roham augusztus harmadik hetében kezdődött, idén viszont már most, a hónap második hetében elindult a vásárlási láz. Ennek oka valószínűleg az is, hogy a hirtelen lehűlés miatt sokan korábban hazajöttek nyaralásukról, vagy a hónap végére halasztották utazásukat. A tudatos vásárlók ilyenkor az árak mellett leginkább arra figyelnek, hogy a termékek óvják gyermekük egészségét és hosszú ideig használhatóak maradjanak.