Rizspapír, popkultúra, káprázat

2013. december 02.
Tizenkilenc kortás kínai képzőművész ötvenöt munkája látható december közepétől március végéig a debreceni MODEM-ben. Az új spektákulum című tárlat az utóbbi évtizedekben nemzetközi sztárokká vált művészek alkotásain keresztül nyújt élvezetes betekintést a távol-keleti nagyhatalom összetett, ellentmondásos és lenyűgöző világába.

A bemuatott művek alkotói jórészt a hatvanas években születtek, művészetükön egyaránt nyomott hagyott a korai nélkülözés és politikai zűrzavar, a nyolcvanas évek merészen kísérletező avantgárd hulláma és a jelenkor tobzódó konzumvilága.

A kuriózumnak számító kiállítás olajfestményeken, hagyományos tusrajzokon, modern és archív fotókon, vidómunkákon és installációkon keresztül mutatja be a mai kínai társadalomban megfogalmazódó kérdéseket.

A tárlat többek közt egyik emlékezetesnek ígérkező darabja a Mao Ce-tungot és körét megörökítő eredeti és utólagosan manipulált felvételek szembeállítása. A különleges kisfilmek közt pedig szerepel az a popzenei klip, melyben a nyugat számára legismertebb kínai képzőművész, Aj Vej-vej meséli el letartóztatásának és fogva tartásának történetét.

Az új spektákulum.
Kortárs kínai képzőművészet
2013. december 15 – 2014. március 30.
MODEM