Segélyhívóval a nők biztonságáért

2014. március 06.
A családon belüli erőszak ellen szállt harcba a Vodafone Magyarország Alapítvány. A mobilszolgáltató által kifejlesztett vészjelző készülékkel azonnal segítségért folyamodhatnak a rászorulók.

A FRA (az Európai Únió Alapjogi Ügynöksége) legfrissebb, 2012 évi felmérése szerint minden negyedik magyar nő élete során legalább egyszer párkapcsolati erőszak áldozatává válik, és még ennél is riasztóbb az a statisztika, mely szerint az áldozatul esett nők átlagosan 35 alkalommal szenvednek el bántalmazást, mielőtt segítséget kérnének valamilyen hivatalos intézménytől. A családon belüli erőszak áldozatai közül minden héten meghal egy nő hazánkban.

Hathatós segítség

A Vodafone Magyarország Alapítvány a NANE (Nők a Nőkért az Erőszak Ellen) Egyesülettel karöltve 2010-ben átfogó biztonsági programot indított az erőszak áldozatául esett nők megsegítésére. Ennek lényege, hogy a rászorulók egy GSM hálózaton működő, gyufásdoboz méretű vészjelző készüléket kapnak, ami veszély esetén egy gombnyomásra elküldi a vészjelzést és a készülék pontos földrajzi koordinátáit a rendőrség központjába, így az áldozatok azonnali segítséget kaphatnak.

Dr. Dragon Sándor rendőr ezredes, a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányság vezetője kiemelte, hogy a gyors és hatékony rendőri fellépés kulcsfontosságú az ilyen esetekben. Hozzátette, hogy a készülék komoly támogatást nyújthat a sértetteknek, akik így bejelentésüket a lehető leghamarabb megtehetik, hiszen az adminisztrációs nehézségek miatt sokszor sajnos túl későn érkezik a segítség.

Az első visszajelzések nagyon pozitívak, a készülék birtokosai saját bevallásuk szerint jóval nagyobb biztonságban érzik magukat, ha náluk van a vészjelző. Sokakat már a készülék puszta jelenléte megnyugtató érzéssel tölti el. „Mielőtt megkaptam a segélyhívót, csak kísérettel mentem el otthonról. Most már néha egyedül teszem meg az utat.”- mondta az egyik bántalmazott nő.

A program keretében a mai napig 56 rendőrt és 35 szociális munkást képeztek ki, továbbá a kezdeményezés 2012-ben elnyerte a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díj Legsikeresebb Partneri Együttműködések kategória győztesének járó díjat.