Álomnyugdíj nőknek is

2014. október 13.
Magyarországon egyre több idős ember kezd sportolni, utazgat, és akadnak olyanok is, akik nyugdíjas éveikben fedezik fel művészi énjüket. Az elöregedő társadalom miatt azonban a ma még aktív dolgozóknak – különösen a nőknek – jelentős összeget kell összegyűjteniük, hogy idős korukban ők is megvalósíthassák az álmaikat. Nem véletlen, hogy január óta az állam jelentős adójóváírással támogatja a nyugdíjbiztosításokat.

Sokan annyira távolinak érzik az időskort, hogy eszükbe sem jut megtervezni nyugdíjas éveiket. Pedig a statisztikák szerint Magyarországon több mint 15 év vár az emberekre, miután visszavonulnak a munkából – és ez az időtartam szerencsére évről évre növekszik.

„Nem kell, hogy életünknek ez a korszaka passzív legyen, sőt! Ma már Magyarországon is egyre több idős ember tesz szert olyan tudásra, képzettségre, amelyre korábban nem volt ideje vagy éppen lehetősége. Sokan sportolni kezdenek, tanulnak, utazgatnak, és akadnak olyanok is, akik nyugdíjas éveikben fedezik fel művészi énjüket. Sosem késő megvalósítani az álmainkat, ehhez azonban stabil anyagi háttérre van szükség” – mondja Szabó Anikó, az ING Biztosító marketingigazgatója.

A demográfiai folyamatok viszont aggasztóak: az ENSZ szakértőinek becslése szerint 2030-ban Magyarországon már minden ötödik ember nyugdíjas lesz. Jelenleg 1,3 aktív korú jut egy nyugdíjasra. 2050-re, amikor a mai harmincas korosztály nyugdíjba megy, ez az arány még rosszabb lesz: egy aktív kereső két nyugdíjast fog eltartani az Eurostat előrejelzése szerint. Ennek nyilvánvaló következménye, hogy az átlagnyugdíj összege jelentősen csökkenni fog a mostanihoz képest. Az Európai Unió 2012-ben kiadott előrejelzése szerint 2050-ben a magyar átlagpolgár keresetének 65,5 százalékát fogja kézhez kapni nyugdíjként. Az átlagbér esetén ma nyugdíjba menetelkor 17%-os bevételkieséssel kell számolni, ez emelkedhet akár 34,5%-ra is a következő évtizedekben.

„Mindez elkerülhetetlenné teszi a hosszú távú öngondoskodást, és a nőket különösen érzékenyen érinti a nyugdíjkérdés, hiszen legtöbbjük éveket tölt gyesen, ami miatt átmenetileg kiesik a munkaerő piacról, ennek következtében pedig kimarad a béremelésekből, és később csak lassabban jut feljebb a munkahelyi ranglétrán. Ez mind-mind csökkenti későbbi állami nyugdíjuk összegét” – hívja fel a figyelmet Szabó Anikó.

Az ING Motiva Nyugdíjbiztosítása azért különösen népszerű a nők körében is, mert egyszerű, átlátható megtakarítási forma, ami garantált és befektetési egységekhez kötött formában is elérhető – így az ING Biztosító ügyfelei igényeik szerint választhatják ki az ideális megoldást. Ráadásul a nyugdíjbiztosítási befizetések után idén januártól adójóváírás is igénybe vehető, akár évi 130 ezer forintig a törvényi feltételek szerint.

Aki szeretné megtervezni idős napjai anyagi biztonságát, annak nagy segítség az a nyugdíjkalkulátor is, ami a www.ingnyugdijbiztositas.hu címen érhető el. Az alkalmazással bárki pár másodperc alatt kiszámolhatja, hogy mennyi pénzt kell félretennie a következő években, hogy az igényeinek és céljainak megfelelő összeget összegyűjtse nyugdíjas éveire, valamint tájékozódhat a nyugdíjbiztosítással igénybe vehető adójóváírási lehetőségről is.