Koraszülött csecsemők ápolását támogatják

2016. szeptember 13. |

Magyarországon az idő előtt világra jött újszülöttek száma jelentősen meghaladja az uniós átlagot, így itthon sokkal több koraszülött baba – és persze aggódó szüleik – számára létfontosságú, hogy otthonosabb környezetben telhessenek a kórházban töltött hetek, sokszor hónapok. A NaturAqua felismerte az évi közel tízezer családot érintő probléma jelentőségét, ezért döntött úgy, hogy támogatja a terhesség 37. hete előtt született babákat ellátó magyarországi koraszülött-intenzívosztályok családbaráttá tételét, valamint a koraszülött babák egészséges fejlődéséhez szükséges tárgyi adományokat finanszíroz. A program együttműködő partnere a témában legnagyobb tapasztalattal rendelkező önkéntes szervezet, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE).

Hazánkban évente mintegy 8000 gyermek jön világra a terhesség 37. hetét megelőző időszakban. Ez az újszülöttek 8-9 százalékát jelenti, ami jelentősen meghaladja az uniós átlagot. A koraszülés minden esetben váratlanul következik be, hetekig a kórházhoz köti az újszülötteket és így szüleiket is, így ez a bizonytalansággal teli időszak különösen megterhelő a családok számára. A szülők közelsége, valamint a kórházi környezet otthonosabbá tétele bizonyítottan hozzájárul a koraszülött csecsemők egészséges növekedéséhez, életfunkcióik stabil fejlődéséhez. Ehhez elengedhetetlen, hogy az édesanyák minél több időt tölthessenek kisbabájukkal, és lehetőségük legyen meghittebbé tenni a babák számára hetekig az otthont jelentő inkubátort.

A NaturAqua célja, hogy hozzájáruljon a lehető legmegnyugtatóbb környezet biztosításához a babák és a szülők számára, illetve segítse a szülőket a tájékozódásban. A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) közreműködésével ezért még ez év végéig három koraszülött-intenzívosztály családbarát átalakítását támogatja. Emellett anyagi támogatást nyújt az önkéntesek munkájához is, hogy a szülők és a koraszülött babák közötti kapcsolat erősítését, ezáltal a babák életminőségének javítását szolgáló kezdeményezések jöhessenek létre. Az egyik ilyen kezdeményezés lényege, hogy egy Dániából indult mozgalom keretében önkéntesek olyan színes polipokat horgolnak, amelynek tapintása a koraszülött csecsemőket a köldökzsinórra emlékezteti, így megnyugtatja őket, otthonosabbá, barátságosabbá teszi az inkubátort. Ráadásul a szülők is egy kedves állatfigurát látnak a csövek és érzékelők rengetegében.

„A NaturAqua a szülők partnereként támogatni szeretné őket az anya-baba idő nyugodtabb, kényelmesebb eltöltésében, de az információszerzésben, tájékozódásban is. Éppen ezért célunk, hogy segítsünk e nehéz és bizonytalansággal teli időszak átvészelésében. A koraszülött kicsiket nevelő anyukák és apukák önkéntes munkájával a KORE öt évvel ezelőtti alapítása óta fantasztikus eredményeket ért el az érintett családok szakmai és mentális támogatásában, valamint több ezer főnek biztosít fórumot és közösséget tapasztalataik, de akár a babaruhák megosztására” – mondta Németh Blanka, a NaturAqua brand managere.

A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) önkéntes, személyesen is érintett szülőkből álló civil szervezet, amely immár öt éve segíti a koraszülötteket nevelő szülőket információkkal, szaktanácsadással, ruhagyűjtések, valamint önkéntes workshopok szervezésével. Az egyesület célja, hogy egy országos hálózat kiépítésével minden koraszülött intenzív osztályon segítséget tudjanak nyújtani a tapasztalatlan szülők számára. Az Egyesület a NaturAqua adományából idén három koraszülött intenzív központnak (perinatális intenzív centrum, PIC) adományoz majd a családbarát átalakításhoz szükséges munkát és eszközöket, akár nyitott inkubátorra, akár baba-mama szoba kialakítására van a legnagyobb szükség. A KORE emellett szeretné minden intézménybe ingyenesen eljuttatni „PICi füzet, nagy segítség” című kiadványát, amely a szüléstől, a kórházi tartózkodáson át a hazatérésig és a kontrollvizsgálatokig információval, tanácsokkal látja el a koraszülött babák szüleit.

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően dallos bogi

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera bemutató

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera