Korabeli terveken elevenedik meg a budapesti éjszakai élet

2017. február 13.
Moulin Rouge, Royal Revüszínház, Parisien Grill, Maxim varieté, Savoy, Arizona bár, csak néhány a legendás budapesti szórakozóhelyek közül, ahová mulatni járt az úri közönség.

A minőségi szórakozást már a háború előtti időktől a mulatók szolgáltatták Budapesten. Ha egy szombat este a Kazinczy utcában sétálva azt gondoljuk, hogy soha nem látott éjszakai élet tombol, akkor emlékeztessük magunkat arra, hogy a rendszerváltás előtt csak a Margitszigettől a Petőfi-hídig több mint 60 zenés szórakozóhely működött.  Ráadásul ezek közül sokban igazi, egész estés műsorral várták a nagyérdeműt.

Kevesen tudják, hogy a legendás Maxim Varieté volt az egyetlen a vasfüggönyön belül, ahol nemzetközi hírű előadók játszották pazar műsoraikat.  A varieté a cirkusz és a kabaré fényűző találkozása, ahol bűvészek, akrobaták, táncosok és énekesek lépnek fel revüszámaikkal. Nem véletlen, hogy a Maxim, ami bár maga volt a rendszer által üldözött fényűzés megtestesülése, az akkori politikai és művészeti elit kedvenc találkozóhelyévé vált. Fellépett itt többek között Medveczky Ilona, Ungár Anikó és Juszt Judit is. Utóbbi revütáncosnő az éjszakai élet egyik legendás alakjának, Vogel Ericnek a felesége.

„Nem lehet könnyen venni ezt a könnyű műfajt” mondta a híres díszlet- és jelmeztervező, grafikus, festő, a női szépség illusztrátora. Vogel Eric tanulmányait Fényes Adolf és Hermann Lipót festőiskolájában kezdte, majd a bécsi Iparművészeti Főiskolán tanult belsőépítészetet. Itt ismerkedett meg a színház és a filmgyártás világával. Hazatérve a Színházi Élet illusztrátora lett, majd később az Operettszínháznak dolgozott. Innen már egyenes út vezetett a művészvilág meghódításáig. Nem csupán jelmezeket, de díszleteket, plakátokat és reklámokat is tervezett. A ’30-as évektől 400 előadásnak a képi világát álmodta meg. Szinte nem volt olyan sztár, akit ne öltöztetett volna.  Híres volt arról, hogy soha nem öncélúan, hanem az előadás cselekményéhez igazodva tervezett. Merész ruhamegoldásai leginkább a revü világában érvényesültek. Ő maga, nem csupán a ruhapróbákon, hanem az előadásokon is gyakran megfordult. 

Bár a varieték és mulatók helyét mára már a diszkók és pubok vették át, a korabeli éjszakai élet színpompás pillangói és pazar színházi előadásai mai is visszaköszönnek Vogel Eric tervein. Többek között ezekből válogatott a BÁV a február 21-ei grafikai aukciójára.  Az alkotásokat az aukciós kiállításon február 11-18. között tekinthetik meg a BÁV Apszistermében.

További információk: www.bav.hu/aukcio