Leonardo DiCaprio 193 miliós Metropolisa, avagy miért érdemes plakátot venni?

2017. április 07.
A pszichológusok szerint maga a rajongás a személyiségfejlődés szerves velejárója. Ezért aztán nincs is olyan ember, aki ne rajongott volna élete során legalább egy színészért, zenészért, filmért…

Kamaszkorban, amikor igazán égető kérdés, hogy kivé is szeretnénk válni, előszeretettel vesszük körbe magunkat rajongásunk tárgyával. A fallal és szüleinkkel dacolva celluxoztuk fel annó a Cocktail vagy a Flashdance poszterét. A pultra könyöklő Tom Cruise vagy a dögös Jennifer Beals és a többiek képe kitörölhetetlen nyomott hagyott bennünk. Bár más emléktárgyaink helyet követelnek körülöttünk, valahogy a plakátok eltűntek a falainkról. Pedig ezek a remekművek mára már igazi kordokumemtumokká váltak (és nem csak filmtörténeti értelemben). Számos emlék, érzelem kötődik hozzájuk. A filmek jelentőségén kívül, a plakátok neves grafikusok egyedi alkotásai, sokszor meghökkentő tartalommal, kreatív tipográfiával.

Cocktail (rendezte: Roger Donaldson, 1989), kikiáltási ára: 15.000 Ft. Flashdance (rendezte: Adrian Lyne, grafikus: John Sannon, 1985), kikiáltási ára: 15.000 Ft. A halálosztó (The Terminator, rendezte: James Cameron, 1988), kikiáltási ára: 20.000 Ft.

Valószínűleg csak keveseknek jutott eszébe (hajtás nélkül, fektetve, leszakított cellux-sarkak nélkül) eltenni ezeket a példányokat. Éppen ezért a valaha több száz vagy ezer példányban készült alkotásoknak mára már alig néhány darabja fellelhető. Legtöbbjük mára már olyan ritka, hogy több tíz-, százezer vagy akár több millió forintot is érhetnek.

A nemzetközi piacon a legdrágábban eladott plakát Leonardo DiCaprio nevéhez fűződik. Az utóbbi években komoly művészeti gyűjteményt felhalmozó színész egy 1927-es Metropolis poszterért 690.000 dollárt (193.200.000 Ft) fizetett 2005-ben. A Metropolis jó befektetésnek bizonyult, hiszen értékét ma már közel 2 millió dollárra becsülik. Jelentőségét jól szemlélteti, hogy a Heinz Schulz-Neudamm tervezte, kivételesen ritka alkotásnak ezen kívül még 3 példánya ismert, ebből egy a new yorki MoMA, egy pedig az Austrian National Library tulajdona. Magyarországon Helényi Tibor Csillagok háborúja plakátjai számítanak a legértékesebbnek. Legutóbb a BÁV árverésén kelt el A jedi visszatér egy tökéletes példánya 420.000 Ft-ért. Jellemzően azonban a filmplakátok ára ennél jóval alacsonyabb. Egy-egy eredeti alkotást, az utánnyomásnál alig többért, 20-30.000 Ft-ért vásárolhatunk meg. Egyelőre.

Hegylakó (rendezte: Russel Mulcahy, grafikus: Helényi Tibor, 1988), kikiáltási ára: 30.000 Ft. A jedi visszatér (rendezte: Richard Marquand, grafikus: Tim Reamer, 1983), kikiáltási ára: 30.000 Ft. Harakiri (rendező: Masaki Kobayashi, grafikus: SO-Ky, 1964), kikiáltási ára: 50.000 Ft.

Miért különleges a magyar plakátművészet? A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amikből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban, a plakátművészet egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi ezeket a magyar plakátokat. 

Tűz van babám (rendező: Milos Forman, grafikus: Merczel Péter, 1983), kikiáltási ára: 22.000 Ft. Szerelem első vérig (rendező: Dobray György, grafikus: Tettamanti Béla, 1986), kikiáltási ára: 20.000 Ft. Hugó, a viziló (rendező: Gémes József, grafikus: Herpai Zoltán, 1975), kikiáltási ára: 21.000 Ft.

A cikkben szereplő plakátok megvásárolhatóak a BÁV 4. Plakátaukcióján. Az aukciós kiállítást 2017. április 8–18. között tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi u. 3.). Az árverést ugyanitt 2017. április 19-én, 17:00 órakor rendezzük meg.

További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio