12 dolog, amit nem tudtál a 300 éve született Mária Teréziáról

2017. április 26.
Következzen 12 izgalmas tudnivaló Mária Terézia, amiről nagy eséllyel nem hallottál még...

1.   1717. május 13-án a bécsi Hofburg palotában született és Mária Terézia Walpurga Amália Krisztina névre keresztelték. Ugyanitt hunyt el 1780. november 29-én.


Mária Terézia 12 évesen. Andreas Möller, 1729.

2.    Nőként nem örökölhette volna az uralkodói címet, de mivel fivére meghalt, apja, VI. Károly törvényesítette a nőági örökösödést. Ennek ellenére, amikor 23 évesen hatalomra jutott, kitört a 8 éves osztrák örökösödési háború.

3.    A korban szokatlan módon szerelmi házasságot kötött Lotaringiai Ferenccel, akit gyerekkora óta ismert, és akihez haláláig gyengéd érzelmek fűzték.

4.    19 év alatt összesen 16 gyermeknek adott életet, de ezek közül csak 10 élte meg a felnőttkort. Ez az arány a korabeli gyermekhalandóságot nézve kiemelkedően jó volt.


Martin van Meytens: Mária Terézia és családja, 1754 (részlet)

5.    A német-római császári címet nő létére nem viselhette, így az férjét, Lotaringiai Ferencet illette meg. Mária Terézia legmagasabb címe a magyar és cseh királynő volt. Férje a kormányzás helyett inkább vállalkozásaival vette ki a részét a birodalom felvirágoztatásában.  Az ő nevéhez fűződik a híres holicsi kerámiaüzem és a sasváradi textilgyár megalapítása is.

6.    „Míg mások háborúznak, te boldog Ausztria házasodj!” – ez volt a mottója a dinasztiának. A fegyverek helyett szívesebben kötött szövetséget gyermekei kiházasításával.  Lányai közül egyedül kedvencének, Mária Krisztinának engedte meg, hogy szerelmi házasságot kössön.

7.    IV. Ferdinánd nápolyi királlyal több lányát is eljegyezte, de Mária Johanna és Mária Jozefina is meghalt az esküvő előtt. Így végül harmadikként, Mária Karolina Lujza érte csak meg az esküvőt.

8.    Gyermekeivel folyamatos levélváltásban volt, csak Mária Antóniának több száz levelet küldött, amiben megpróbálta a híres francia királynőt, XVI. Lajos feleségét józanabb életre bírni.


A 14 éves Mária Antónia, a jövőbeli francia királyné.

9.    Udvari festőjének ifj. Martin van Meytens-nek a feladata volt, hogy a császári családot megörökítse. Számtalan változatban festette le Mária Teréziát és férjét is. A Szépművészeti Múzeumban őrzött önarcképén is Mária Terézia miniatűr portréjával pózol.


Ifj. Martin van Meytens, önarckép, Szépművészeti Múzeum

10.    Férje halála után hosszú haját levágatta, drága ékszereit elosztogatta, és élete hátralévő részében özvegyi ruhát viselt. Idős korában, amikor már nem tudott lépcsőn járni, kötélre függesztett karosszékben eresszék le a családi kriptába, hogy meglátogathassa férje nyughelyét.

11.    Mária Terézia is a bécsi Kapucinus- kriptában nyugszik. A dinasztia nagyságát mutatja, hogy összesen 107 szarkofág és 5 szívurna található itt.  Az egyetlen, nem Habsburg-családhoz tartozó „lakója” Karoline Fuchs-Mollard grófné, Mária Terézia nevelőnője, akitől még halála után sem tudott megválni.

12.     Mária Terézia alapította 1773-ban az Első Magyar Királyi Zálogházat, amely ma BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. néven működik, ezzel Magyarország legrégebbi, jogfolytonosan működő vállalkozása.

Gyere el május 12-én a Várkert Bazárba, ahol megmutatjuk a szoknyás uralkodó egy másik arcát. Vendégeink lesznek: Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet; Fónagy Zoltán történész, Történettudományi Intézet; Tűzkő Péter festményszakértő, a BÁV műkereskedelmi üzletágának vezetője; Kertész Mónika operaénekes; Kovács Patrícia színművész . Az események háziasszonya: Juhász Anna.

További információ:www.bav.hu/mariaterezia